15.3.12

Γκ. Χαρδούβελης: Πρέπει οι πολιτικοί να γίνουν τεχνοκράτες και μάνατζερ...


«Παίζουμε άμυνα και προσπαθούμε να βάλουμε τάξη, ώστε η επόμενη κυβέρνηση που θα έρθει να μην παραλάβει ‘καμένη γη’» δήλωσε στο ΣΚΑΪ ο οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού Γκίκας Χαρδούβέλης, τονίζοντας ότι το PSI «δεν είναι κατοστάρι, αλλά... μαραθώνιος». «Αυτή τη στιγμή ζούμε στο νοσοκομείο με ένα σωληνάκι που κρατάνε οι δανειστές μας», είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Χαρδούβελης έδωσε έμφαση στην ανάπτυξη, την οργάνωση του κράτους και το σταθερό φορολογικό σύστήμα, λέγοντας ότι η κυβέρνηση Παπαδήμου κατάφερε να φτιάξει έναν οδηγό ανάπτυξης με την ανακατανομή των πόρων του ΕΣΠΑ. «Από τη στιγμή που υπάρχει ο μπούσουλας, θα πρέπει να βρεθούν καλοί τεχνοκράτες και μάνατζερ», πρόσθεσε. Έσπευσε πάντως να ξεκαθαρίσει ότι μέχρι στιγμής ο κ. Παπαδήμος δεν του έχει κάνει καμία πρόταση.

Ακόμα ο οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού επεσήμανε ότι εάν η οικονομία δεν έχει σταθεροποιηθεί το 2013, τότε ο στόχος για τα ελλείμματα θα πάει για το 2015 και αυτό – όπως είπε – είναι ένα «μαξιλάρι» που προήλθε μετά από τη διαπραγμάτευση με την τρόικα.

«Πρέπει να πείσουμε τους Έλληνες να αφήσουν τα χρήματά τους στην τράπεζα. Πρέπει να καταφέρουμε να πείσουμε τον τουρίστα να έρθει στην Αθήνα και τον επενδυτή να επενδύσει στην Ελλάδα. Αυτός είναι ένας τεράστιος αγώνας... Το πρόβλημα αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα είναι η έλλειψη ρευστότητας, που δεν οφείλεται μόνο στο γεγονός ότι οι τράπεζες δε δίνουν χρήματα, αλλά και επειδή δεν βλέπουν ουρές επιχειρηματιών που να θέλουν να επενδύσουν», τόνισε.

Αναφερόμενος στη στάση των Ευρωπαίων, ο κ. Χαρδούβελης είπε ότι επιτέλους κατάλαβαν ότι δεν μπορείς να ακολουθήσεις μίας πολιτική περιορισμών χωρίς να έχεις ύφεση. «Η τρόικα τσακωνόταν με ΔΝΤ και Ευρώπη επί ενάμιση χρόνο γι΄αυτό το θέμα. Η Ευρώπη πίεζε το ΔΝΤ για νέα μέτρα στην Ελλάδα γιατί δεν είχε εμπειρία χώρας σε κρίση, ούτε την αίσθηση του πώς αντιδρά ένα κράτος σε περίοδο ύφεσης»...

Δεν υπάρχουν σχόλια: