9.3.12

Ευθύνες στον Γιάννη Σγουρό για τα φανάρια ρίχνει η κυβέρνηση...


Ευθύνες στην Περιφέρεια Αττικής για τους φωτεινούς σηματοδότες που... μένουν σβηστοί, καταλογίζουν σε κοινή τους ανακοίνωση, τα υπουργεία Υποδομών και Ανάπτυξης. Κατηγορούν τον περιφερειάρχη κ. Γ. Σγουρό για κωλυσιεργία στην εφαρμογή των νέων αρμοδιοτήτων, τις... οποίες παρέλαβε από την Γενική Γραμματεία Δημοσίων Έργων, καθώς δεν έχει ακόμη αιτηθεί την ένταξη των σχετικών έργων στο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων, με αποτέλεσμα να μην έχουν εκταμιευθεί οι αναλογούντες πόροι.

Η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στους δρόμους της Αθήνας συζητήθηκε σε διυπουργική σύσκεψη με τη συμμετοχή του υπουργού Υποδομών κ. Μ. Βορίδη, του υφυπουργού Ανάπτυξης κ. Θ. Μωραΐτη, του γενικού γραμματέα Δημοσίων Έργων κ. Ι. Οικονομίδη, του γενικού διευθυντή Δημοσίων Επενδύσεων, κ. Κ. Κουκολιά και υπηρεσιακών παραγόντων.

Τα δύο υπουργεία, σε ανακοίνωση που εξέδωσαν στη συνέχεια, τονίζουν ότι η διαδικασία της μεταφοράς αρμοδιοτήτων, προσωπικού, υλικών και μέσων των πέντε Διευθύνσεων (Δ9, ΔΚΕΟ, ΔΚΕΣΟ, Δ10, ΔΚΥΕ) και του Αυτοτελούς Τμήματος Κυκλοφορίας, Φωτεινής Σηματοδότησης και Τηλεματικής 2004 στην Περιφέρεια Αττικής υλοποιήθηκε κατά στάδια και συγκεκριμένα:

- Την 1η Ιουλίου 2011 μεταφέρθηκε η αρμοδιότητα των έργων των παραπάνω πέντε διευθύνσεων και του αυτοτελούς τμήματος στην Περιφέρεια Αττικής, ενώ στις 15 Οκτωβρίου 2011 μεταφέρθηκε το προσωπικό των αντίστοιχων υπηρεσιών.

- Παράλληλα συντάχθηκαν τα προβλεπόμενα, Πρωτόκολλα Παράδοσης - Παραλαβής, τα οποία συμφωνήθηκαν μεταξύ του Υπουργείου Υποδομών και της Περιφέρειας Αττικής και για τα οποία επί του παρόντος εκκρεμεί η υπογραφή τους.

- Το υπουργείο Υποδομών μεταβίβασε στην Περιφέρεια 60 εκατ. ευρώ από το δικό του Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) για το έτος 2012

- Προϋπόθεση για την εκταμίευση των κονδυλιών αποτελεί η υποβολή πρότασης από την Περιφέρεια προς το υπουργείο Ανάπτυξης για την ένταξη των σχετικών έργων στο ΠΔΕ, κάτι που η Περιφέρεια Αττικής δεν έχει κάνει μέχρι σήμερα.

- Το υπουργείο Υποδομών θεωρεί ότι η μεταφορά 60 εκ. ευρώ στην Περιφέρεια καλύπτει πλήρως τις ανάγκες των έργων, αφού, σύμφωνα με τα στοιχεία των δαπανών της τελευταίας τριετίας, τα σχετικά ποσά ουδέποτε ξεπέρασαν τα 56 εκατ. ευρώ, αλλά αντίθετα κινήθηκαν για το έτος 2009 στα 28,4 εκατ. ευρώ, για το έτος το 2010 στα 49,5 εκατ. ευρώ, ενώ το έτος 2011 στα 55,7 εκατ. ευρώ.

Ειδικότερα, το ποσό των 60 εκ. ευρώ υπολογίστηκε με βάση τις εξής παραδοχές:

- Δέκα εκατομ. ευρώ για την κάλυψη των ανεξόφλητων λογαριασμών

- Είκοσι ένα εκατ. ευρώ για τις ανάγκες του ανεκτέλεστου μέρους των εν εξελίξει εργολαβιών, ύψους 41,98 εκ. ευρώ στο εθνικό σκέλος, για την επόμενη διετία και εκτιμώμενη απορρόφηση για το 2012 της τάξεως του 50 %

- Είκοσι εννέα εκατ. ευρώ για την εκτέλεση νέων έργων προϋπολογισμού μελέτης 96,2 εκ. ευρώ, ο οποίος εκτιμάται ότι κατά την συμβασιοποίηση θα ανέλθει στο ποσό των 60 εκατ. ευρώ.

«Κατά συνέπεια, οι εγκριθείσες πιστώσεις και η αντίστοιχη χορήγηση πόρων ύψους 60 εκατ. από το εθνικό σκέλος του ΠΔΕ για το 2012 κρίνεται απολύτως ρεαλιστική και εύλογη» αναφέρεται στην ανακοίνωση.
Επίσης, τονίσθηκε ότι από τα 103 εκατ. ευρώ, που ζητήθηκαν αρχικά για τα - μεταφερθέντα στην Περιφέρεια- έργα της Μείζονης Περιοχής Πρωτευούσης,, η υποχρέωση της εξόφλησης των 65 εκατ. ευρώ για ληξιπρόθεσμες οφειλές προς οργανισμούς κοινής ωφελείας, παρέμεινε στις υποχρεώσεις του Υπουργείου Υποδομών.

«Έχουν γίνει όλες οι αναγκαίες ενέργειες για την ομαλή υλοποίηση των αρμοδιοτήτων που μεταφέρθηκαν στην Περιφέρεια Αττικής και πλέον ο πρώτος ρόλος περνά σε αυτήν, η οποία καλείται να υλοποιήσει με τη σειρά της τις υποχρεώσεις της που προκύπτουν μέσα από το ισχύον θεσμικό πλαίσιο της χώρας» σημειώνεται στην ανακοίνωση.

«Συνεπώς, η Περιφέρεια Αττικής μπορεί και πρέπει να ακολουθήσει τις προβλεπόμενες διαδικασίες του δημόσιου λογιστικού για την απορρόφηση των παραπάνω πόρων ώστε να διασφαλισθεί η εύρυθμη υλοποίηση των έργων συντήρησης οδικών αξόνων, ηλεκτροφωτισμού και φωτεινών σηματοδοτών του λεκανοπεδίου Αττικής» καταλήγει...

BHMA.

Δεν υπάρχουν σχόλια: