12.3.12

Μπένι... μόνος στην κούρσα της διαδοχής...


Η διαδικασία για την ανάδειξη νέας ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ μπήκε στην τελική ευθεία. Ο Ευ. Βενιζέλος ανακηρύχθηκε από το Εθνικό Συμβούλιο του Κινήματος μοναδικός υποψήφιος, διαθέτοντας ευρύτατη υποστήριξη. Το επόμενο στοίχημα είναι η συγκέντρωση του μεγαλύτερου δυνατού αριθμού μελών και φίλων στην...


εκλογή της ερχόμενης Κυριακής


Στην κούρσα της διαδοχής επιχείρησε να προσέλθει και ο Χρήστος Παπουτσής, ο οποίος ωστόσο... ουδέποτε κατέθεσε μαζί με την υποψηφιότητά του (όπως και ο Στ. Τζουμάκας) και τις 94 υπογραφές - βασική προϋπόθεση κατά το καταστατικό του ΠΑΣΟΚ για την έγκριση μιας υποψηφιότητας για την ηγεσία.

Επί ένα διήμερο, άλλωστε, βουλευτές και στελέχη πηγαινοέρχονταν στην αίθουσα και στους διαδρόμους του Σταδίου Ειρήνης και Φιλίας, συζητώντας σχεδόν για το ίδιο θέμα, αν δηλαδή αποχωρώντας από κει θα είχε εγκριθεί παραπάνω από μία υποψηφιότητα για την ηγεσία της Ιπποκράτους.

Εμπειρα στελέχη σχολίαζαν ανοιχτά ότι η «αναβλητικότητα» του κ. Παπουτσή σχετικά με το άνοιγμα των χαρτιών του για τον αριθμό των υπογραφών που είχε συγκεντρώσει φανέρωνε αδυναμία για την τήρηση του καταστατικού, τη στιγμή που το επιτελείο του υπουργού Οικονομικών είχε εξασφαλίσει διπλάσιο από τον απαιτούμενο αριθμό υπογραφών από βουλευτές και στελέχη του Εθνικού Συμβουλίου φθάνοντας τις 189 υπογραφές.

Ο κύβος είχε εκ των πραγμάτων ριφθεί, αν και στελέχη που επέλεγαν την «ουδέτερη ζώνη» -δεν υπέγραφαν ούτε υπέρ του κ. Βενιζέλου ούτε υπέρ του κ. Παπουτσή- διέκριναν περιθώρια για μια πολιτική κίνηση, έστω και στο παρά πέντε, για περισσότερες υποψηφιότητες.

Είναι όμως γεγονός ότι για αρκετούς μήνες, από τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Γ. Παπανδρέου, μέχρι το κάθε στέλεχος, η διαδικασία αλλαγής ηγεσίας προσδιοριζόταν από την παραδοχή για την απόλυτη τήρηση του καταστατικού, ενώ τις τελευταίες μέρες αυτό μπήκε στη σφαίρα της ερμηνείας. Το σίγουρο είναι ότι στο πολιτικό επίπεδο, η επικράτηση του κ. Βενιζέλου θεωρείτο σίγουρη - όπως και επιβεβαιώθηκε από την στήριξη των περισσοτέρων κορυφαίων στελεχών.

Το στοίχημα
Το επόμενο μεγάλο στοίχημα αφορά στην προσέλκυση μελών και φίλων του ΠΑΣΟΚ στην κορυφαία επίσης διαδικασία, με κάλπη αυτήν τη φορά. Στη διαδικασία εκλογής του νέου αρχηγού από τη βάση την ερχόμενη Κυριακή, 18 Μαρτίου, όπου στόχος του επιτελείου του κ. Βενιζέλου είναι να δοθεί ηχηρό μήνυμα στο εσωτερικό πολιτικό σκηνικό.

Χθες, πάντως, στο ΣΕΦ επικράτησε ιδιαίτερη ένταση και ανταλλαγή πυρών μεταξύ στελεχών, αμέσως μετά την ανακοίνωση από τον πρόεδρο Δεοντολογίας, Γ. Ανωμερίτη, ότι η μόνη έγκυρη υποψηφιότητα είναι του υπουργού Οικονομικών.

Ακούστηκαν πολλά, ένθεν κακείθεν, όπως συμβαίνει συνήθως στις κορυφαίες διαδικασίες του ΠΑΣΟΚ, απόντος του Ευ. Βενιζέλου, αλλά παρόντος του Χρ. Παπουτσή, ο οποίος διά της ομιλίας του επανέλαβε την πρόταση για πολιτική έγκριση των υποψηφιοτήτων (και του Στ. Τζουμάκα).

Σε κάποια φάση, και αφού μέλη του προεδρείου από το πάνελ και του Εθνικού Συμβουλίου από τα έδρανα επικοινωνούσαν μέσω των κινητών τηλεφώνων τους με τη «βάση» τους, απορρίφθηκε η πρόταση για έγκριση των υποψηφιοτήτων με μυστική ψηφοφορία και έγινε αποδεκτή η λύση «διά βοής».

Υπέρ του κ. Παπουτσή ψήφισαν 12 και του κ. Τζουμάκα 3, ενώ η συντριπτική πλειοψηφία των παρισταμένων υποστήριξε την υποψηφιότητα του οιονεί προέδρου του ΠΑΣΟΚ.

«Ευχαριστώ θερμά το Εθνικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ, που μου έκανε την πολύ μεγάλη τιμή να με ανακηρύξει σήμερα υποψήφιο πρόεδρο - γύρω από την υποψηφιότητά μου, συσπειρώνεται όλη η δημοκρατική προοδευτική παράταξη, που την εξέφραζε και θα την εκφράζει το ΠΑΣΟΚ», δήλωσε αμέσως μετά την επικύρωση του αποτελέσματος ο κ. Βενιζέλος, ενώ ο Χρ. Παπουτσής δεν έκρυψε τη δυσφορία του: «Επιλέξαμε το μικρό, το φοβικό ΠΑΣΟΚ, λυπάμαι».

ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΓΚΑΛΟΠ
Ολοι θα είναι δίπλα μου και θα είμαι δίπλα σε όλους

Αποφασισμένος για την ανατροπή των δημοσκοπικών ευρημάτων και την αναγέννηση του ΠΑΣΟΚ εμφανίστηκε ο υποψήφιος για την προεδρία του κόμματος, Ευ. Βενιζέλος, μετά το «φινάλε» της συνεδρίασης του Εθνικού Συμβουλίου.

Η ανακήρυξη της υποψηφιότητάς του «κούμπωσε» με μια αισιόδοξη δήλωσή του για την «επόμενη μέρα», ενώ όπως υπογράμμισε σε όλους του τόνους, το ΠΑΣΟΚ πρέπει και θα παραμείνει πυλώνας της προοδευτικής παράταξης.

«Γύρω από την υποψηφιότητά μου συσπειρώνεται όλη η δημοκρατική προοδευτική παράταξη που την εξέφραζε, την εκφράζει και θα την εκφράζει στο ΠΑΣΟΚ», είπε μεταξύ άλλων και λίγο πριν αναχωρήσει για μια ακόμη κρίσιμη συνεδρίαση του Eurogroup στις Βρυξέλλες ο υπουργός Οικονομικών. Τι διέγνωσε πριν; Οτι «η κρισιμότητα των περιστάσεων που ζει η πατρίδα μας και η παράταξή μας οδήγησε έναν πολύ μεγάλο αριθμό στελεχών του ΠΑΣΟΚ στην υποστήριξη της υποψηφιότητάς μου. Εχω πλήρη συνείδηση της ευθύνης που επωμίζομαι, αλλά αυτή η ευθύνη είναι μια ευθύνη συλλογική και η δράση μας θα είναι ομαδική» και με ειδική αναφορά στον Χρ. Παπουτσή πρόσθεσε: «Ολοι θα είναι δίπλα μου και εγώ θα είμαι δίπλα σε όλους. Ειδικά αναφέρομαι στον Χρήστο Παπουτσή, που είχε την πολιτική παρρησία να παρουσιάσει την προγραμματική του πρόταση και να την αναδείξει στην Εθνική Συνδιάσκεψη».

Να σημειωθεί εδώ ότι ο κ. Βενιζέλος, αφού ζήτησε την απόλυτη τήρηση του καταστατικού, αποφάσισε χθες να μην προηγηθεί του Εθνικού Συμβουλίου, συνάντηση -ούτε μέσω τρίτων- με τον Χρ. Παπουτσή για τη διαδικασία. Ειδικά για να μη φανεί ότι επρόκειτο, κατά συνεργάτες του, για πολιτική διευθέτηση...

ΧΡ. ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ
Λυπάμαι. Επιλέξαμε το μικρό και φοβικό ΠΑΣΟΚ

Για μια επιλογή που οδηγεί στο μικρό και το φοβικό ΠΑΣΟΚ, μίλησε ο κ. Χρήστος Παπουτσής αμέσως μετά την απόρριψη της υποψηφιότητάς του.

Ο πρώην υπουργός, στην ομιλία του, με σαφές πολιτικό στίγμα το Σάββατο το βράδυ στην Εθνική Συνδιάσκεψη του ΠΑΣΟΚ, πρότεινε να υπάρξει πολιτική αντιμετώπιση των υποψηφιοτήτων, «παρακάμπτοντας» τον όρο περί υπογραφών. Επέμεινε, κατέθεσε υποψηφιότητα, μόνο με τη δική του υπογραφή, διεκδίκησε την έγκρισή της στο Εθνικό Συμβούλιο, αλλά απορρίφθηκε με μπούσουλα το καταστατικό.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, ο κ. Παπουτσής κατά τη διάρκεια της περασμένης εβδομάδας συνομίλησε με αρκετά στελέχη του Εθνικού Συμβουλίου, ζητώντας την ενυπόγραφη στήριξή τους - μάλιστα άφησε στις ομιλίες του και υπονοούμενα για την «αμηχανία» τους στη συγκυρία. Για τους γνωρίζοντες, μία εκ των πολλών φράσεων που τόνισε στην ομιλία του για το καταστατικό ο κ. Παπουτσής, έχει σημασία να αναδειχθεί. Αφορούσε δε τη δέσμευσή του για αγώνες εντός του ΠΑΣΟΚ, παρότι διαπίστωσε ότι το «φυλλορρόημα» συνεχίζεται. Και εννοούσε ότι μετά τις διαγραφές βουλευτών και την απροθυμία αρκετών στελεχών να παραβρεθούν στις διαδικασίες του Εθνικού Συμβουλίου, αποτυπώνεται καθαρά η τάση αρκετών για «αναχωρητισμό» από το ΠΑΣΟΚ.

Αυτό προσπάθησε, ως φαίνεται, να επισημάνει και με τη δήλωσή του, μετά την ανακήρυξη της υποψηφιότητας του Ευ. Βενιζέλου: «Πολύ μακριά από τις αναζητήσεις των χιλιάδων στελεχών του ΠΑΣΟΚ σε ολόκληρη τη χώρα και στο εξωτερικό, πολύ μακριά από τις αναζητήσεις της ελληνικής κοινωνίας, σήμερα, δυστυχώς, οι διαδικασίες επικράτησαν της πολιτικής. Τα διαδικαστικά τεχνάσματα επικράτησαν της πολιτικής ουσίας. Στην πιο κρίσιμη στιγμή γι' αυτήν τη χώρα. Στην πιο κρίσιμη στιγμή για το ΠΑΣΟΚ. Αντί για τη μεγάλη επιλογή που είχαμε όλοι μας υποχρέωση να κάνουμε της πολυσυλλεκτικότητας, της ενότητας και μιας νέας προοδευτικής πολιτικής, επιλέξαμε το μικρό, το φοβικό ΠΑΣΟΚ. Λυπάμαι».

ΦΩΦΗ ΓΙΩΤΑΚΗ
ΕΘΝΟΣ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: