21.3.12

Γαλλία: Αρχισαν ξανά οι συνομιλίες των διαπραγματευτών με τον ύποπτο ...


Αρχισαν ξανά οι συνομιλίες που είχαν διακοπεί προσωρινά μεταξύ των διαπραγματευτών της αστυνομίας και του υπόπτου για τις δολοφονίες τεσσάρων ανθρώπων σε εβραϊκό σχολείο στην Τουλούζη.

Νωρίτερα, ο... υπουργός Εσωτερικών Κλοντ Γκεάν είχε ανακοινώσει πως ο ύποπτος είχε πει ότι θα παραδοθεί σήμερα το απόγευμα. Σύμφωνα με δημοσιογράφο της Le Monde, ο ένοπλος είχε δήλωσε ότι προτίθεται να παραδοθεί γύρω στις 2-2.30 μ.μ. (τοπική ώρα, 3-3.30 ώρα Ελλάδας). Το Associated Press μεταδίδει ότι οι γαλλικές δυνάμεις ασφαλείας ετοιμάζουν έφοδο σε περίπτωση που ο ύποπτος δεν παραδοθεί.

Ο Γάλλος υπουργός δήλωσε μιλώντας στους δημοσιογράφους στην Τουλούζη πως ο ύποπτος, το όνομα του οποίου είναι Μοχάμεντ Μεράχ, παρακολουθούνταν εδώ και χρόνια από τις γαλλικές αντιτρομοκρατικές υπηρεσίες.

Ο ένοπλος, που υποστηρίζει ότι είναι μέλος της Αλ Κάιντα έχει οχυρωθεί σε σπίτι στην Τουλούζη, το οποίο πολιορκείται από την αστυνομία. Ο Γκεάν πρόσθεσε ότι ο ύποπτος πέταξε από το παράθυρο του σπιτιού ένα περίστροφο Colt με αντάλλαγμα μια «συσκευή επικοινωνίας». Εξακολουθεί να έχει στην κατοχή του ένα αυτόματο όπλο Ούζι, ένα Καλάσνικοφ και άλλα όπλα, σύμφωνα με τον υπουργό.

Περίπου 300 αστυνομικοί έχουν αποκλείσει την περιοχή γύρω από το διαμέρισμα στο οποίο έχει οχυρωθεί ο 24χρονος. Σύμφωνα με τον Γκεάν, ο ένοπλος είναι Γάλλος υπήκοος αλγερινής καταγωγής που έχει επισκεφθεί το Αφγανιστάν και το Πακιστάν, ενώ υποστηρίζει ότι προχώρησε στις δολοφονίες ως εκδίκηση για την εμπλοκή του γαλλικού στρατού σε επιχειρήσεις στο εξωτερικό. Είναι επίσης ύποπτος για τις δολοφονίες τριών Γάλλων στρατιωτών σε δύο περιστατικά την περασμένη εβδομάδα.

Η μητέρα του ύποπτου, ο αδελφός του και η σύντροφος του τελευταίου βρίσκονται επίσης υπό κράτηση, έγινε γνωστό από δικαστική πηγή.

«Εκδίκηση»

Σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών, ο ένοπλος είπε ότι ήθελε να εκδικηθεί «για τα παιδιά των Παλαιστινίων και επίσης ήθελε να επιτεθεί εναντίον του γαλλικού στρατού για την εμπλοκή του στο εξωτερικό». Πρόσθεσε ότι «ισχυρίζεται ότι είναι μουτζαχεντίν και ανήκει στην Αλ Κάιντα».

Ο Γάλλος πρόεδρος έστειλε σήμερα μήνυμα ενότητες με αφορμή τις δολοφονίες. «Πρέπει να είμαστε ενωμένοι. Δεν πρέπει να ενδώσουμε ούτε στις διακρίσεις ούτε στην εκδίκηση», είπε ο Σαρκοζί σε δήλωσή τους προς δημοσιογράφους στο προεδρικό μέγαρο.

«Έφερα κοντά την εβραϊκή και τη μουσουλμανική κοινότητα προκειμένου να δείξουμε ότι η τρομοκρατία δεν θα καταστρέψει το αίσθημα κοινότητας που διακρίνει το έθνος μας», πρόσθεσε.

Από την πλευρά της, η υποψήφια της άκρας δεξιάς στις επερχόμενες προεδρικές εκλογές, Μαρίν Λε Πεν, με αφορμή το περιστατικό, δήλωσε ότι «ο κίνδυνος του φονταμενταλισμού έχει υποτιμηθεί στη χώρα μας».

«Συγκεκριμένες πολιτικές και θρησκευτικές ομάδες αναπτύσσονται εν μέσω κάποιας χαλαρότητας. Πρέπει να εξαπολύσουμε πόλεμο εναντίον αυτών των φονταμενταλιστικών πολιτικών και θρησκευτικών ομάδων που σκοτώνουν τα παιδιά μας, που σκοτώνουν τους χριστιανούς νέους μας, νέους μουσουλμάνους και παιδιά Εβραίων», τόνισε η Λε Πεν, επικρίνοντας την απόφαση για συμμετοχή της Γαλλίας στον πόλεμο στο Αφγανιστάν.

Εξάλλου, η Παλαιστινιακή Αρχή απέρριψε οποιαδήποτε απόπειρα να δικαιολογηθεί το φονικό στην Τουλούζη με την επίκληση της τύχης των παιδιών των Παλαιστινίων.

«Είναι καιρός αυτοί οι εγκληματίες να σταματήσουν να δικαιολογούν τις τρομοκρατικές πράξεις τους επικαλούμενοι όνομα της Παλαιστίνης και να προσποιούνται ότι υπερασπίζονται τα αιτήματα των παιδιών της, τα οποία δεν ζητούν παρά μια αξιοπρεπή ζωή, για τα ίδια και για όλα τα παιδιά του κόσμου», αναφέρει ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός Σαλάμ Φαγιάντ σε ανακοίνωσή του.

Στην Ιερουσαλήμ η κηδεία των θυμάτων

Τουλάχιστον 2.000 άνθρωποι συμμετείχαν σήμερα επικήδεια τελετή για τα τέσσερα θύματα της σφαγής στο εβραϊκό σχολείο της Τουλούζης. Μεταξύ τους ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Αλέν Ζιπέ, ο πρόεδρος του ισραηλινού κοινοβουλίου Ρέουβεν Ρίβλιν και ο υπουργός Εσωτερικών Ελίε Γισάι.

Οι κηδείες τελέστηκαν στο μεγαλύτερο κοιμητήριο της Ιερουσαλήμ, το Χαρ Χαμενουχότ, στη συνοικία Γκιβάτ Σαούλ, στην είσοδο της πόλης.

Οι σοροί των θυμάτων έφθασαν από τη Γαλλία νωρίς το πρωί στο διεθνές αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν του Τελ Αβίβ και μεταφέρθηκαν στην Ιερουσαλήμ.

Νωρίτερα, στο αεροδρόμιο Ρουασί του Παρισιού είχε τελεστεί επιμνημόσυνη δέηση στην οποία παρέστησαν ο πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί και ο πρωθυπουργός Φρανσουά Φιγιόν. Οι σοροί των θυμάτων είχαν μεταφερθεί χθες το απόγευμα από την Τουλούζη στο γαλλικό αεροδρόμιο.
naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: