24.3.12

Λ. Παπαδήμος: Θα κερδίσουμε και αυτή την εθνική μάχη...


Οι αξίες των αγωνιστών του 1821, τα μεγάλα επιτεύγματά τους και η πλούσια ιστορία μας δείχνουν τον δρόμο που πρέπει να βαδίσουμε, τονίζει ο Πρωθυπουργός στο μήνυμά του για την εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου.

Επιδίωξή μας είναι η Ελλάδα όχι μόνο να βγει από αυτή την... κρίση όρθια και ενωμένη, αλλά και να δημιουργήσει τις συνθήκες για μια νέα πορεία ανάπτυξης και δημιουργίας, επισημαίνει ο κ. Παπαδήμος. «Αυτός είναι σήμερα ο σύγχρονος εθνικός αγώνας της χώρας μας: να εξυγιάνει και να μεταρρυθμίσει την οικονομία της, να αποκτήσει ένα σύγχρονο και λειτουργικό κράτος, να επιτύχει υψηλούς και βιώσιμους ρυθμούς οικονομικής ανάπτυξης, να δημιουργήσει θέσεις εργασίας, να διασφαλίσει και να ενισχύσει τη θέση της στην Ευρώπη και τον σύγχρονο κόσμο. Είναι πεποίθησή μου ότι θα κερδίσουμε και αυτή την εθνική μάχη. Αρκεί να αξιοποιήσουμε τις μεγάλες δυνατότητες του ελληνικού λαού, να καταβάλουμε σκληρή προσπάθεια, να διασφαλίσουμε ενότητα δυνάμεων παρά τις διαφορές μας, να επιδείξουμε κοινωνική αλληλεγγύη και να παραμείνουμε προσηλωμένοι στον εθνικό στόχο».

Αναλυτικά το μήνυμα του Πρωθυπουργού:

Αγαπητοί συμπατριώτες και συμπατριώτισσες,

Ο εορτασμός της 25ης Μαρτίου 1821 έχει φέτος ιδιαίτερη σημασία. Την ημέρα αυτή της διπλής εορτής αποτίουμε φόρο τιμής στους ήρωες του 1821, που με γενναιότητα, πίστη, αγάπη στην ελευθερία και αυτοθυσία αγωνίστηκαν και πέτυχαν να δημιουργηθεί το ανεξάρτητο ελληνικό κράτος. Είναι όμως και μέρα που πρέπει να εμπνευστούμε από τον αγώνα και τα ιδανικά τους για τη μεγάλη μάχη που δίνουμε σήμερα ως έθνος.

Το 1821 οι Έλληνες εξεγέρθηκαν ενάντια στην πανίσχυρη Οθωμανική Αυτοκρατορία. Αποφασισμένοι να κάνουν το αδύνατο δυνατό, ύψωσαν το λάβαρο της Επανάστασης με την πίστη ότι μπορούσαν να πετύχουν. Και κατόρθωσαν, παρά τις τεράστιες δυσχέρειες και μέσα από τις πολλές διακυμάνσεις του αγώνα, να κερδίσουν την εθνική ανεξαρτησία και να συγκροτήσουν ένα σύγχρονο κράτος.

Από τότε πέρασαν 191 χρόνια. Η Ελλάδα έδωσε πολλούς αγώνες και έζησε εθνικές περιπέτειες: πολέμους, καταστροφές, εμφύλιους σπαραγμούς, χρεοκοπίες. Κατόρθωσε όμως να τις ξεπεράσει. Ύστερα από κάθε περίοδο εθνικής δοκιμασίας ερχόταν πάντα μια περίοδος ανόρθωσης και δημιουργίας. Η Ελλάδα πέτυχε να βρίσκεται ανάμεσα στις πιο αναπτυγμένες χώρες του κόσμου, να ανήκει στον πυρήνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, να είναι παράγοντας σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή.

Σήμερα η πατρίδα μας βρίσκεται ξανά σε κρίσιμη καμπή, αντιμέτωπη με τη δεινότερη οικονομική κρίση της μεταπολεμικής περιόδου. Μεγάλο μέρος του λαού δοκιμάζεται και αντικρίζει με αβεβαιότητα το μέλλον. Έχουμε κάνει σημαντικά βήματα για την αντιμετώπιση των βαθιών και χρόνιων προβλημάτων. Πρέπει όμως να συνεχίσουμε με αποφασιστικότητα για να μην πάνε οι θυσίες χαμένες.

Επιδίωξή μας είναι η Ελλάδα όχι μόνο να βγει από αυτή την κρίση όρθια και ενωμένη, αλλά και να δημιουργήσει τις συνθήκες για μια νέα πορεία ανάπτυξης και δημιουργίας. Αυτός είναι σήμερα ο σύγχρονος εθνικός αγώνας της χώρας μας: να εξυγιάνει και να μεταρρυθμίσει την οικονομία της, να αποκτήσει ένα σύγχρονο και λειτουργικό κράτος, να επιτύχει υψηλούς και βιώσιμους ρυθμούς οικονομικής ανάπτυξης, να δημιουργήσει θέσεις εργασίας, να διασφαλίσει και να ενισχύσει τη θέση της στην Ευρώπη και τον σύγχρονο κόσμο. Είναι πεποίθησή μου ότι θα κερδίσουμε και αυτή την εθνική μάχη. Αρκεί να αξιοποιήσουμε τις μεγάλες δυνατότητες του ελληνικού λαού, να καταβάλουμε σκληρή προσπάθεια, να διασφαλίσουμε ενότητα δυνάμεων παρά τις διαφορές μας, να επιδείξουμε κοινωνική αλληλεγγύη και να παραμείνουμε προσηλωμένοι στον εθνικό στόχο.

Οι αξίες των αγωνιστών του 1821, τα μεγάλα επιτεύγματά τους και η πλούσια ιστορία μας δείχνουν τον δρόμο που πρέπει να βαδίσουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: