20.3.12

Παραίτηση Βενιζέλου με ευχές, οδηγίες και... μηνύματα Ολοταχώς προς τις κάλπες...


– Αύριο το Υπουργικό εγκρίνει τα δύο πολυνομοσχέδια...
ΡΕΠΟΡΤΑΖ Γιώργος Χρ.Παπαχρηστος
Ολοκληρώνει η κυβέρνηση το έργο της, καθώς αύριο εγκρίνονται από το Υπουργικό Συμβούλιο τα δύο πολυνομοσχέδια-σκούπα, με τα οποία κλείνουν και οι τελευταίες εκκρεμότητες που απορρέουν από τη...
νέα δανειακή σύμβαση και το δεύτερο Μνημόνιο. Ετσι, μια ξαφνική συνάντηση Παπαδήμου - Σαμαρά σήμερα το απόγευμα μπορεί να βγάλει μέχρι και ημερομηνία εκλογών! Η συνάντηση ανακοινώθηκε χθες αργά το βράδυ και σε συνδυασμό με την ουσιαστική ολοκλήρωση του έργου της κυβέρνησης αύριο, πιθανόν να σηματοδοτήσει την έναρξη της προεκλογικής περιόδου για τη διενέργεια εκλογών στα τέλη Απριλίου.
Κατά τα λοιπά, η χθεσινή - τελευταία για τον Βαγγέλη Βενιζέλο - συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου αναλώθηκε σε πλήθος θεμάτων, που περιελάμβανε από την εθνικής σημασίας εκμετάλλευση το συντομότερο δυνατόν της ΑΟΖ νότια της Κρήτης, μέχρι τα σοβαρά επεισόδια στο ντέρμπι Παναθηναϊκός - Ολυμπιακός και τη διακίνηση των... αρνιών το Πάσχα.
Η συζήτηση για την ΑΟΖ προκλήθηκε έπειτα από ενημέρωση που έκανε για τα ενεργειακά - ειδικά για τους αγωγούς φυσικού αερίου για τους οποίους ενδιαφέρεται η χώρα, τις τέσσερις μονάδες λιγνίτη στη Βόρεια Ελλάδα, αλλά και για το Πρόγραμμα Ηλιος για το οποίο ενδιαφέρονται οι Γερμανοί - ο υπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Παπακωνσταντίνου.

ΦΙΛΟΦΡΟΝΗΣΕΙΣ. Πάντως το Υπουργικό Συμβούλιο κυριαρχήθηκε από τις φιλοφρονήσεις που αντάλλαξαν ο Πρωθυπουργός με τον νέο πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ και μια αξιοσημείωτη παρέμβαση, με προέκταση στο... μέλλον, του υπουργού Εθνικής Αμυνας Δημήτρη Αβραμόπουλου. «Είχαμε (με τον κ. Βενιζέλο) πολύτιμη συνεργασία στην εφαρμογή της οικονομικής πολιτικής και εξαιρετική συνεργασία», σημείωσε ο Λουκάς Παπαδήμος και προσέθεσε ότι κατά τη διάρκεια αυτής της συνεργασίας «ελήφθησαν δύσκολες αποφάσεις με επώδυνες συνέπειες για μεγάλο μέρος της κοινωνίας. Απαραίτητες, όμως, για τη σταθερότητα και τη θέση της χώρας στο ευρώ». Κατά τον Πρωθυπουργό, πλέον η ελληνική οικονομία «κινείται σε πιο στέρεο έδαφος και εισέρχεται σε μια νέα φάση θετικών προοπτικών».
Από την πλευρά του, ο Βαγγέλης Βενιζέλος κάλεσε την κυβέρνηση να μη χαλαρώσει για να επιτύχει τους στόχους που έχουν τεθεί και προσέθεσε απευθυνόμενος στους πρώην συναδέλφους του: «Είναι πολύ σημαντικό να πετύχουμε τους στόχους μας στην εκτέλεση του προϋπολογισμού, να μη χαθεί ο ρυθμός είσπραξης δημοσίων εσόδων, να μη μειωθεί η επιμέλειά μας σε σχέση με τις δημόσιες δαπάνες και να τηρήσουμε τα χρονοδιαγράμματα σε σχέση με την εφαρμογή του προγράμματος (...) Γιατί, όπως είπα σήμερα και μετά τη συνάντησή μου με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, όταν αποτυγχάνουμε σε αυτά τα πεδία, οι συνέπειες είναι οδυνηρές για τον απλό πολίτη, για τον χαμηλοσυνταξιούχο, για τη μεσαία τάξη, γι' αυτούς οι οποίοι υφίστανται τις μεγαλύτερες θυσίες και θέλουν να ξέρουν ότι οι θυσίες τους πιάνουν τόπο και είναι κατανεμημένες δίκαια».
Το σημαντικό είναι ότι στη συζήτηση παρενέβη και ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Δημήτρης Αβραμόπουλος και υπογράμμισε πως «αναπτύχθηκε (στο πλαίσιο της κυβέρνησης) μια συνεργασία που βασίστηκε στον αμοιβαίο σεβασμό και εκτίμηση». Υποστήριξε μάλιστα με έμφαση ότι η κυβέρνηση Παπαδήμου «αφήνει μια κληρονομιά εθνικής συνεννόησης».
ΝΕΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: