28.3.12

Ρεν: Να δοθεί στην Ελλάδα η ευκαιρία να εφαρμόσει το πρόγραμμα...


Το ελληνικό πρόγραμμα θα έχει επιτυχή κατάληξη μόνο εάν εφαρμοστεί κατά 100% σε ολόκληρη την προβλεπόμενη περίοδο της εφαρμογής, είναι ένα από τα βασικά μηνύματα της τρόικας στην χθεσινή κοινή συνεδρίαση των επιτροπών Οικονομικών και Απασχόλησης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Σύμφωνα με... τον εκπρόσωπο της ΕΚΤ και πρώην υφυπουργό Οικονομικών της Γερμανίας Γιοργκ Άσμουσεν, δεν υπάρχει απόλυτη εγγύηση ότι το πρόγραμμα προσαρμογής θα έχει επιτυχή έκβαση.

Εάν αυτό δεν συμβεί τότε είναι πιθανό να τεθεί εκτός ελέγχου και πάλι το δημόσιο χρέος της Ελλάδας, είπε ο κ. Άσμουσεν. Ο εκπρόσωπος της ΕΚΤ παράδέχθηκε ότι το πρόγραμμα λιτότητας πλήττει μεσοπρόθεσμα την οικονομική ανάπτυξη, αλλά δεν συνιστά το αίτιο για την συρρίκνωση της ελληνικής οικονομίας.

Έμφαση στην πάταξης της φοροδιαφυγής

Ο ευρωπαίος επίτροπος Όλι Ρεν υπογράμμισε ότι το πρόγραμμα λιτότητας και μεταρρυθμίσεων δεν υλοποιείται με την δέουσα ταχύτητα προκειμένου να καταστούν βιώσιμα τα δημοσιονομικά της Ελλάδας και να κλείσουν τα ρήγματα της ανταγωνιστικότητας. «Είναι αναγκαίες περαιτέρω προσπάθειες», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Ρεν, επισημαίνοντας, ωστόσο, πως θα πρέπει να δοθεί στην Ελλάδα η ευκαιρία να εφαρμόσει το πρόγραμμα, με δεδομένο ότι υπάρχει η πολιτική βούληση για αυτό. Ο επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων δεν έκρυψε ότι η εφαρμογή του πρώτου μνημονίου σκόνταψε στις αδυναμίες της ελληνικής δημόσιας διοίκησης και στην απουσία ευρείας συναίνεσης.

Έμφαση στην ανάγκη βαθιών διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων έδωσε ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Πόουλ Τόμσεν, υποστηρίζοντας ότι την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων εμπόδισαν οργανωμένα συμφέροντα. Υποστήριξε επίσης ότι απαραίτητη προϋπόθεση για την ενίσχυση του προγράμματος προσαρμογής είναι ένα δίκαιο φορολογικό σύστημα και η πάταξη της φοροδιαφυγής. Μόνον έτσι θα διασφαλιστεί η στήριξη του προγράμματος από την ελληνική κοινωνία, τόνισε ο κ. Τόμσεν...

skai.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: