29.3.12

Στη Γαλλία η κηδεία του Μεράχ...


Η κηδεία του φερόμενου ως δράστη επτά δολοφονιών Μοχάμεντ Μεράχ θα τελεστεί στη Γαλλία «εντός 24 ωρών», μετά την άρνηση των αρχών της Αλγερίας να δεχτούν τη σορό «για... λόγους ασφαλείας», ανακοίνωσε σήμερα θρησκευτικός αξιωματούχος.

«Μου ζητήθηκε από την οικογένεια να φροντίσω για την κηδεία που θα γίνει εντός του 24ωρου στη Γαλλία, σε συνεννόηση με τις αρχές, γιατί η Αλγερία αρνήθηκε να δεχτεί τη σορό του Μεράχ επικαλούμενη λόγους ασφαλείας», δήλωσε ο Αμπντάλα Ζέκρι, εκπρόσωπος του επικεφαλής του Μεγάλου Τεμένους στο Παρίσι.

Ο Αμπντάλα Ζέκρι βρίσκεται στην Τουλούζη της νοτιοδυτικής Γαλλίας, όπου ο Μεράχ φέρεται να διέπραξε πέντε από τις επτά δολοφονίες, ενός στρατιωτικού, τριών παιδιών και ενός ραβίνου καθηγητή στο εβραϊκό σχολείο Οζάρ Χατοράχ. Στην πόλη αυτή, όπου γεννήθηκε και κατοικούσε, πρόκειται να ταφεί.

Απογόρευση εισόδου σε μουσουλμάνους ιεροκήρυκες

Εν τω μεταξύ, οι γαλλικές αρχές απαγόρευσαν σήμερα την είσοδο στη Γαλλία τεσσάρων μουσουλμάνων ιεροκηρύκων που είχαν προσκληθεί από ισλαμική οργάνωση που πρόσκειται στους Αδελφούς Μουσουλμάνους και εξέφρασαν τη λύπη τους για την έλευση του αιγυπτιακής καταγωγής Ελβετού ισλαμολόγου Τάρικ Ραμαντάν.

Σε κοινή ανακοίνωσή τους, οι Γάλλοι υπουργοί Εσωτερικών Κλοντ Γκεάν και Εξωτερικών Αλέν Ζιπέ αρνήθηκαν ή αφαίρεσαν τη δυνατότητα να έρθουν στη Γαλλία ο πρώην μεγάλος μουφτής της Ιερουσαλήμ Ακριμα Σάμπρι, ο Σαουδάραβας Αγεντ Μπιν Αμπντάλα Αλ Κάρνι, ο Αιγύπτιος ιμάμης Σάφουατ Αλ Χιτζάζι και ο Σαουδάραβας ιμάμης Αμπντάλα Μπασφάρ.

Δύο άλλες προσωπικότητες, ο Αιγύπτιος ιεροκήρυκας Μαχμούντ Αλ Μάσρι και ο διάσημος ιεροκήρυκας από το Κατάρ Γιούσεφ Καραντάουι, ο οποίος κηρύχθηκε ανεπιθύμητο πρόσωπο από τον πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί, ανακοίνωσαν πως δεν θα έρθουν στο συνέδριο της Ένωσης Ισλαμικών Οργανώσεων της Γαλλίας (UOIF), που θα πραγματοποιηθεί από τις 6 ως τις 9 Απριλίου σε προάστιο του Παρισιού.

«Εκφράζουμε εξάλλου τη λύπη μας για το γεγονός ότι η UOIF επέλεξε να προσκαλέσει τον Τάρικ Ραμαντάν, Ελβετό πολίτη, οι θέσεις και οι δηλώσεις του οποίου αντιβαίνουν στο πνεύμα της δημοκρατίας, πράγμα που δεν προσφέρει υπηρεσία στους μουσουλμάνους της Γαλλίας», δηλώνουν οι Αλέν Ζιπέ και Κλοντ Γκεάν.

«Ενώ η Γαλλία πλήττεται από εξτρεμιστές που της επιτίθενται στο όνομα παραστρατημένων ιδεολογιών ή πίστεων, είναι κεφαλαιώδες οι ελευθερίες αυτές να ασκούνται στο πλαίσιο του νόμου και με σεβασμό των θεμελιωδών αξιών μας: των δικαιωμάτων του ανθρώπου, της ισότητας ανδρών και γυναικών, του λαϊκού χαρακτήρα του κράτους, του σεβασμού των θρησκειών και των απόψεων των άλλων», εξηγεί η γαλλική κυβέρνηση.

Η UOIF θεωρείται ότι πρόσκειται στους Αδελφούς Μουσουλμάνους. Ο διανοούμενος και ισλαμολόγος Τάρικ Ραμαντάν είναι ο εγγονός του Χάσαν αλ-Μπάνα, του ιδρυτή των Αδελφών Μουσουλμάνων, του πιο παλαιού κινήματος του σουνιτικού ισλαμισμού (ιδρύθηκε το 1928 στην Αίγυπτο).

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: