31.3.12

«Νάρκες» στις δηλώσεις...


Φόρους - φωτιά επιφυλάσσει φέτος η εφορία σε περίπου 3 εκατ. μισθωτούς και συνταξιούχους με τα εκκαθαριστικά σημειώματα των φορολογικών δηλώσεων
Η μείωση του αφορολόγητου ορίου στα 5.000 ευρώ, η αύξηση των συντελεστών φόρου για χαμηλά και μεσαία εισοδήματα, οι αυξήσεις στα τεκμήρια διαβίωσης για κατοικίες και ...
αυτοκίνητα, το «ψαλίδισμα» στις εκπτώσεις δαπανών για ενοίκια, δίδακτρα, ασφάλιστρα ζωής, ασφαλιστικές εισφορές, τόκους στεγαστικών δανείων πρώτης κατοικίας, ιατρικές επισκέψεις και νοσήλια αλλά και η κατάργηση του «μπόνους» των αποδείξεων ανεβάζει στα ύψη τον φορολογικό «λογαριασμό» κυρίως για χαμηλόμισθους και χαμηλοσυνταξιούχους.

Μισθωτοί και συνταξιούχοι, που ήδη πληρώνουν μέσω της μηνιαίας παρακράτησης φόρου την εισφορά αλληλεγγύης για τα εισοδήματα του 2012, θα πρέπει να είναι ψυχολογικά προετοιμασμένοι καθώς μαζί με το εκκαθαριστικό των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος θα λάβουν φέτος και την έκτακτη εισφορά για τα εισοδήματα του 2011.
«Νάρκες» στις δηλώσεις

Μόνο από τη μείωση του αφορολόγητου ορίου από τα 12.000 ευρώ που ίσχυε για τα εισοδήματα του 2010 στις 5.000 ευρώ για το 2011 και την εφαρμογή της νέας φορολογικής κλίμακας θα προκύψουν πρόσθετοι φόροι που ξεκινούν από 50 ευρώ για μισθωτούς χωρίς παιδιά και φθάνουν έως και 2.750 ευρώ για μισθωτούς με τρία παιδιά και εισοδήματα από 15.000 έως 32.000 ευρώ.

Το «μαχαίρι» που μπήκε στις φοροαπαλλαγές εξανεμίζει τα φορολογικά οφέλη. Οι μισθωτοί που πραγματοποιούν κάθε χρόνο σημαντικού ύψους καταναλωτικές δαπάνες και έξοδα για ενοίκια, δίδακτρα φροντιστηρίων, τόκους στεγαστικών δανείων και ασφάλιστρα ζωής θα διαπιστώσουν ότι δεν έχουν σημαντικό όφελος αλλά και κανένα κίνητρο να ζητούν αποδείξεις (π.χ. από γιατρούς, φροντιστήρια). Πολλοί μισθωτοί και συνταξιούχοι κυρίως με χαμηλά εισοδήματα θα πιαστούν στην «τσιμπίδα» των τεκμηρίων διαβίωσης, τα οποία για τις κατοικίες και τα αυτοκίνητα είναι αυξημένα από 10% έως και 70%.

Μαρία Βουργάνα

Το αφορολόγητο
Η μείωση του αφορολόγητου ορίου στα 5.000 ευρώ θα επιφέρει πρόσθετα φορολογικά βάρη στους μισθωτούς
3 εκατ. μισθωτοί και συνταξιούχοι αναμένεται να βρεθούν αντιμέτωποι φέτος με φόρους - φωτιά...
ΕΘΝΟΣ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: