28.3.12

ΚΚΕ: Να καταργηθούν τα δίδακτρα στα Δημόσια ΙΕΚ!...


Επίκαιρη ερώτηση έκανε στη βουλή το ΚΚΕ για την κατάργηση των διδάκτρων στα δημόσια ΙΕΚ.
Το ΚΚΕ επανέφερε το θέμα με αφορμή το πρόβλημα που αντιμετώπισαν οι φοιτήτες του ΙΕΚ της Σίνδου Θεσσαλονίκης με τις αποδείξεις. Η ερώτηση τέθηκε άπο τον ...
βουλετή Γιάννη Ζιώγα.

Η Επίσημη ανακοίνωση του ΚΚΕ:

Με αυτόματη διαγραφή από τους καταλόγους των σπουδαστών του Δημόσιου ΙΕΚ Σίνδου Θεσσαλονίκης απειλούνται αρκετοί σπουδαστές του, οι οποίοι αδυνατούν να πληρώσουν τα δίδακτρα, αφού δεν θα έχει εκδοθεί από το σύστημα απόδειξη πληρωμής γι' αυτά.

Οι σπουδαστές πετιούνται έξω από το Δημόσιο ΙΕΚ, αφού, χωρίς απόδειξη δεν θα τους δίνεται η δυνατότητα να συμμετάσχουν στις τελικές εξετάσεις. Πρόκειται για παιδιά οικογενειών που εξαιτίας των συνεπειών της καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα. Προβλήματα όμως στην καταβολή των διδάκτρων αντιμετωπίζουν και άλλοι σπουδαστές και όχι μόνο του ΙΕΚ Σίνδου. Πολλοί απ' αυτούς αναγκάζονται να εργάζονται παράλληλα με τις σπουδές τους για να ανταπεξέλθουν στις καθημερινές τους ανάγκες.

Παράλληλα στο ΙΕΚ Σίνδου υπάρχουν ελλείψεις σε υλικοτεχνική υποδομή, πολλοί χώροι δεν έχουν θέρμανση, οι καθηγητές παραμένουν απλήρωτοι, ενώ από τις ελάχιστες υποτροφίες που υπόσχονται κάθε χρόνο, μέχρι σήμερα δεν έχει αποδοθεί ούτε ένα ευρώ.

Αυτή είναι η «δημόσια και δωρεάν» Παιδεία των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, που και με τη σημερινή συγκυβέρνηση γίνεται ακόμα πιο ταξική. Μπαίνουν όροι και φραγμοί στους σπουδαστές για να πάρουν μια ψευτοκατάρτιση, καθιστώντας την παράλληλα προνόμιο μόνο για αυτούς που μπορούν να πληρώνουν τα δίδακτρα, τη στιγμή που από τα κρατικά ταμεία δίνονται συνεχώς επιδοτήσεις στις τράπεζες, τους εφοπλιστές και τους βιομήχανους για να αυξάνουν τα κέρδη τους. Ενώ η κυβέρνηση κρύβεται πίσω από «αυτόματες» ρυθμίσεις απόρριψης για όσους σπουδαστές αδυνατούν να ανταποκριθούν οικονομικά.

Οι σπουδαστές του ΙΕΚ Σίνδου μέσα από την Επιτροπή του Συλλόγου Σπουδαστών στέκονται αλληλέγγυοι στους συναδέλφους τους και έχουν συλλέξει υπογραφές με αίτημα να μην διωχθεί από το ΙΕΚ κανένας που αδυνατεί να πληρώσει τα δίδακτρα.

Είναι ανάγκη η εκπαίδευση να παρέχεται αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν με ευθύνη του κράτους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: