25.3.12

Το πλοίο – «φάντασμα» στις ακτές του Καναδά...


Ιαπωνικό αλιευτικό σκάφος που είχε παρασυρθεί από το τσουνάμι του Μαρτίου του 2011 στην Ιαπωνία εντοπίστηκε να επιπλέει στις δυτικές ακτές του Καναδά. Ένα αεροσκάφος που περιπολούσε την... Παρασκευή τη θάλασσα στα ανοιχτά της Βρετανικής Columbia εντόπισε το 15 μέτρων σκάφος, 275 χιλιόμετρα από τα νησιά Haida Gwaii.

Πιστεύεται ότι είναι το πρώτο μεγάλο αντικείμενο από τα εκατομμύρια τόνους συντριμμιών του τσουνάμι που διέσχισε τον Ειρηνικό ωκεανό. Κανείς δεν φαίνεται να επιβαίνει στο πλοίο που είναι καταχωρημένο στο Χοκάιντο της Ιαπωνίας.

Το υπουργείο Μεταφορών του Καναδά παρακολουθεί το σκάφος για το ενδεχόμενο θαλάσσια ρύπανσης και εάν προκαλεί οποιοδήποτε πρόβλημα στη ναυσιπλοΐα.

Το τσουνάμι του περασμένου Μαρτίου δημιούργησε πάνω από 25 εκατομμύρια τόνους συντριμμιών, λένε ερευνητές του Πανεπιστημίου της Χαβάης. Περίπου τέσσερα ως οχτώ εκατομμύρια τόνοι παρασύρθηκαν στον ωκεανό, με ένα έως δύο εκατομμύρια τόνους να εξακολουθούν να επιπλέουν στην επιφάνεια.

Η κύρια μάζα των σκουπιδιών δεν αναμένεται να προσαράξει σε τμήματα της βόρειας Αμερικής πριν το Μάρτιο του 2014. H Maria Cantwell, Γερουσιαστής των ΗΠΑ στην πολιτεία της Ουάσινγκτον, δήλωσε ότι το πλοίο υπολογίζεται να κινείται αργά με κατεύθυνση προς το νότο. «Με τη σημερινή πορεία και την ταχύτητά του, το σκάφος δεν θα αναμένεται να προσαράξει για περίπου 50 ημέρες» υποστήριξε η Γερουσιαστής Cantwell.


ΠΗΓΗ: BBC


real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: