28.3.12

Αναστέλλει τις κινητοποιήσεις το πλήρωμα του «Βιτσέντζος Κορνάρος»...


Κανονικά θα πραγματοποιηθεί σήμερα, Τετάρτη, στη 1 το μεσημέρι, το δρομολόγιο του πλοίου «Βιτσέντζος Κορνάρος» της εταιρείας LΑΝΕ, από Πειραιά για Κύθηρα, Γύθειο, Καλαμάτα, Μονεμβασιά, Αντικύθηρα, Κίσσαμος (Καστέλι), καθώς το πλήρωμα δεν θα προχωρήσει προς το παρόν σε κινητοποιήσεις, μετά...
τις διαβεβαιώσεις του υπουργείου Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας ότι θα καταβληθεί πολύ σύντομα ένα μέρος του ποσού από την κρατική επιδότηση.

Στο πλοίο, που πραγματοποιεί δρομολόγιο άγονης γραμμής, εργάζονται περίπου 60 άτομα πλήρωμα, που όπως καταγγέλλουν έχουν να πληρωθούν από τον Οκτώβριο του 2011.

Πλοιοκτησία και εργαζόμενοι, οι οποίοι τη Δευτέρα είχαν συνάντηση στο κτίριο της Ακτής Βασιλειάδη με στελέχη του υπουργείου, υποστηρίζουν ότι τους οφείλονται από το 2010 έως σήμερα μισθώματα από επιδοτήσεις συνολικού ύψους 1,3 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με πηγές από το υπουργείο Ανάπτυξης και Ναυτιλίας, ήδη έχουν κατατεθεί στην υπηρεσία δημοσιονομικού ελέγχου οι πρώτες καταστάσεις για την εκταμίευση μιας δόσης, ύψους περίπου 300.000 ευρώ, που αναμένεται σύντομα να κατατεθεί στην αρμόδια ΔΟΥ όπου ανήκει η πλοιοκτήτρια εταιρεία, προκειμένου να της αποδοθεί.

Σημειώνεται ότι οι εισπράξεις από το κυριακάτικο δρομολόγιο του «Βιτσέντζος Κορνάρος» από Κρήτη για Πειραιά ήταν 1.278 ευρώ, όταν το συγκεκριμένο πλοίο μόνο για καύσιμα χρειάζεται περίπου 45.000 ευρώ σε κάθε ταξίδι.

Η άνοδος της τιμής των καυσίμων, αλλά και η μείωση του χρόνου πίστωσης από τις τράπεζες, έχει δημιουργήσει σημαντικά προβλήματα ρευστότητας σε πολλές εταιρείες.

Πλέον, στην ακτοπλοϊκή αγορά όλες οι εμπορικές συναλλαγές και η παροχή υπηρεσιών προς τα πλοία, όπως καύσιμα, λάδια, εισφορές, έως και σκουπίδια, γίνονται τοις μετρητοίς. Πολλές εταιρείες, μάλιστα, που αντιμετωπίζουν ήδη πρόβλημα στην καταβολή της μισθοδοσίας στο προσωπικό, έχουν μειώσει την ταχύτητα στα πλοία, προκειμένου να εξοικονομήσουν καύσιμα, στις δε ελεύθερες δρομολογήσεις έχουν γίνει και περικοπές δρομολογίων...

Δεν υπάρχουν σχόλια: