3.3.12

Το μαροκινό λάδι απειλεί Ελλάδα - Ισπανία...


Στην Ισπανία έχει αναστατωθεί ο τομέας του ελαιολάδου με την συμφωνία Ευρωπαϊκής Ενωσης και Μαρόκου, αλλά στην Ελλάδα ουδείς ασχολήθηκε επί της ουσίας με το μεγάλο πρόβλημα που προέκυψε και όσα θα ακολουθήσουν. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι οι Ισπανοί ετοιμάζονται να προσφύγουν στο Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων όταν στην Ελλάδα οι αντιδράσεις προέρχονται μόνο από...
συλλογικότητες που δραστηριοποιούνται στον τομέα των οπωροκηπευτικών (ντομάτες, αγγούρια, εσπεριδοειδή). Με τη νέα συμφωνία το μαροκινό ελαιόλαδο θα εισάγεται χωρίς δασμούς στην Ευρωπαϊκή Ενωση και οι Ισπανοί μιλούν για "καταστροφική εξέλιξη" καθώς η παραγωγή του Μαρόκου αυξάνεται αλματωδώς και μέχρι το 2020 θα πλησιάζει τον όγκο της ελληνικής.
Η ανησυχία γίνεται ακόμη μεγαλύτερη καθώς με απόφαση των ευρωπαϊκών οργάνων που πάρθηκε στις 14 Δεκεμβρίου εγκρίθηκε "η έναρξη διαπραγματεύσεων με την Αίγυπτο, την Ιορδανία, το Μαρόκο και την Τυνησία, με σκοπό τη δημιουργία ευρέων και συνεκτικών ζωνών ελευθέρου εμπορίου". Και στο πλαίσιο της ευρωμεσογειακής συνεργασίας αναμένεται η επέκταση αυτών των ζωνών μέχρι και την Τουρκία.
Σε δημοσίευμα της εφημερίδας "El Pais" και εξειδικευμένων ιστότοπων στο Διαδίκτυο αναφέρονται μεταξύ άλλων και τα εξής:
Ο τομέας του ελαιολάδου στην Ισπανία είναι έξαλλος για το σχέδιο, το οποίο εξαλείφει τον δασμό της Ευρωπαϊκής Ενωσης (περίπου 1,25 ευρώ στο κιλό) για το μαροκινό ελαιόλαδο και περιορίζει μέχρι τους 2.000 τόνους την ποσότητα του ελαιολάδου από την Ε.Ε. που θα επιτρέπεται να εισάγεται αδασμολόγητο στο Μαρόκο.
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο επικύρωσε την πρόταση νωρίτερα αυτό το μήνα με 369 ψήφους έναντι 225, με τους περισσότερους από τους Ισπανούς ευρωβουλευτές να την καταψηφίζουν. Υπάρχει σκέψη ωστόσο για μια ισπανική προσφυγή στο Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων.
Με τον τίτλο "Το ελαιόλαδο της Ανδαλουσίας σε σταυροδρόμι", η εφημερίδα "El Pais" αναφέρει ότι η Ομοσπονδία Αγροτικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων της Ανδαλουσίας (FAECA) χαρακτήρισε τη συμφωνία ως μια "καταστροφή" για τον ισπανικό τομέα ελαιολάδου. Μια άλλη αγροτική οργάνωση, η UPA, είπε ότι θα προκαλέσει την απώλεια χιλιάδων θέσεων εργασίας και αγροκτημάτων.
“Θα είναι οι μαροκινές εισαγωγές που καθορίζουν την ανταγωνιστικότητα, τις τιμές και το μέλλον των αγροτών της Ανδαλουσίας, επειδή δεν θα είμαστε σε θέση να ανταγωνιστούμε με τους μισθούς σκλάβων στο Μαρόκο και τις παραβιάσεις των κανονισμών φυτοπροστασίας και ασφάλειας των τροφίμων” υποστήριξε ο Agustín Rodriguez από την UPA, γενικός γραμματέας για την Ανδαλουσία.
Οι συνεταιριστικές οργανώσεις φοβούνται ότι με τη νέα εμπορική συμφωνία θα αυξηθούν οι επενδύσεις του ελαιοκομικού τομέα στο Μαρόκο. Ηδη πολλές εταιρείες της Ανδαλουσίας δραστηριοποιούνται στο Μαρόκο και κάποιες διαθέτουν ήδη χιλιάδες στρέμματα με ελαιόδενδρα.
Αλλά από την Καζαμπλάνκα, ο Othmane Aqallal, διευθύνων σύμβουλος της "Atlas Olive Oils", είπε στους "Olive Oil Times" ότι οι ΗΠΑ και όχι η Ευρώπη είναι ο κύριος προορισμός των εξαγωγών χύμα μαροκινού ελαιολάδου.
“Η συμφωνία ελεύθερου εμπορίου δεν θα πλήξει άμεσα τους Ευρωπαίους παραγωγούς. Οι μαροκινές εξαγωγές προς την Ευρώπη ήταν χαμηλά τα τελευταία 4 χρόνια. Δεν εξάγουμε περισσότερους από 4.000 τόνους ετησίως στην Ευρώπη. Η πραγματική εξαγωγική αγορά του Μαρόκου για το ελαιόλαδο είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες, όπου πέρυσι εξάγαμε περίπου 30.000 τόνους. Ωστόσο, μακροπρόθεσμα, οι Ευρωπαίοι μπορούν να υποστούν κάποιες συνέπειες, αν το Μαρόκο εξακολουθήσει να επεκτείνει την επιφάνεια ελαιοκαλλιέργειας, όπως έκανε τα τελευταία 5 χρόνια”, δήλωσε ο Aqallal.
Οσον αφορά στο εμφιαλωμένο ελαιόλαδο, η συμφωνία θα έχει πολύ μικρό αντίκτυπο, επειδή το Μαρόκο εξάγει λιγότερο από το 5% του ελαιολάδου του σε αυτήν τη μορφή, είπε ο Aqallal: “Επίσης, οι κύριες εξαγωγές του Μαρόκου σε τυποποιημένο ελαιόλαδο προορίζονται για τις αραβικές αγορές. Ετσι, με ή χωρίς αυτή τη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου, η αραβική αγορά είναι ο παραδοσιακός αγοραστής του μαροκινού ελαιολάδου”.

Στα ύψη η μαροκινή παραγωγή

Σύμφωνα με τις προβλέψεις του Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιολάδου (IOC), το Μαρόκο αναμενόταν να διπλασιάσει την παραγωγή ελαιολάδου σε 150.000 τόνους το 2010-11, ενώ η παγκόσμια ηγέτιδα Ισπανία αναμένεται να παράγει 1,37 εκατομμύρια τόνους.
Το Μαρόκο σχεδιάζει να επιτύχει παραγωγή 340.000 τόνων ελαιολάδου το 2020. Περιλαμβάνεται μεταξύ των μεγαλύτερων εξαγωγέων του κόσμου στις επιτραπέζιες ελιές και είναι η έκτη ή η έβδομη χώρα σε εξαγωγές ελαιολάδου, με την Ιταλία να αποτελεί έναν από τους κύριους αγοραστές της. Τα τελευταία χρόνια, ορισμένες ισπανικές αλυσίδες σούπερ μάρκετ έχουν δεχθεί επικρίσεις για την προμήθεια από το Μαρόκο ελαιολάδου που χρησιμοποιούν σε συσκευασίες brand name -καθώς εκτιμάται ότι ηγούνται της απώλειας.

Ηνωμένες Πολιτείες

Πέρυσι, η "San Francisco Chronicle" ανέφερε τις ανησυχίες ελαιοκαλλιεργητών της Καλιφόρνιας, όσον αφορά στις γεωργικές ενισχύσεις των ΗΠΑ προς το Μαρόκο. Ντόπιοι ελαιοκαλλιεργητές δήλωναν στην εφημερίδα ότι η Καλιφόρνια “μάχεται για περισσότερο από μια δεκαετία το Μαρόκο και την Ισπανία στην αμερικανική αγορά μαύρης επιτραπέζιας ελιάς και ελαιολάδου”.
Το Μαρόκο έχει ήδη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με τις ΗΠΑ...

www.eleftheriaonline.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: