3.3.12

Δυναμικές κινητοποιήσεις «με όλα τα μέσα» ετοιμάζουν οι ναυτεργάτες...


Η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία προειδοποιεί οτι θα αναλάβει «πρωτοβουλίες συνδικαλιστικής δράσης»...
Σε δυναμικές κινητοποιήσεις, οποιασδήποτε μορφής και με όλα τα μέσα που διαθέτουν, προσανατολίζονται οι ναυτεργάτες, σύμφωνα με απόφαση της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας (ΠΝΟ).
Το συνδικαλιστικό όργανο των ναυτικών ζητεί να διατηρηθεί ο...
δημόσιος χαρακτήρας του ΓΕΝΕ και να ιδρυθεί ειδικό ταμείο ανεργίας για τους ναυτεργάτες, το ΝΑΤ να διατηρήσει την αυτοτέλειά του με άμεση επιχορήγηση από τον κρατικό προϋπολογισμό, ώστε να σταματήσουν οι περικοπές των συντάξεων, ενώ κάνει λόγο για απάνθρωπες περικοπές στους μισθούς μετά την απόφαση του υπουργικού συμβουλίου για τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας.

Μιλάει επίσης για επιδείνωση του επιπέδου της παρεχόμενης ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης των ναυτεργατών και των οικογενειών τους από την επαπειλούμενη ένταξη του Οίκου Ναύτου στον ΕΟΠΥΥ.

Στην ανακοίνωσή της την Παρασκευή, η ΠΝΟ αναφέρει πως δεν είναι δυνατόν πλέον να παρακολουθεί ως θεατής το πετσόκομμα των κατακτήσεων των έλλήνων ναυτικών και θα αναλάβει «πρωτοβουλίες συνδικαλιστικής δράσης».

Η ΠΝΟ δηλώνει αντίθετη με οποιαδήποτε κατάργηση του Γραφείου Ευρέσεως Ναυτικής Εργασίας (ΓΕΝΕ) και την υπαγωγή του στον ΟΑΕΔ, θέμα το οποίο εξετάστηκε στη χθεσινή συνεδρίαση της Διυπουργικής Γνωμοδοτικής Επιτροπής, υπό τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Θεόδωρο Πάγκαλο.

Τέλος, η ΠΝΟ ζητεί τη διατήρηση της αυτοτέλειας του ΕΛΟΕΝ (Ειδικού Λογαριασμού Οικογενειακών Επιδομάτων Ναυτικών), ο οποίος στηρίζεται αποκλειστικά και μόνο από πόρους των ναυτικών και όχι από το κράτος, ενώ κατηγορεί την κυβέρνηση, ότι «έβαλε χέρι» στα αποθεματικά του λογαριασμού.

Σύμφωνα με τους ναυτεργάτες ο λογαριασμός του ΕΛΟΕΝ από το 1950 θα έπρεπε υποχρεωτικά να είναι στην Τράπεζα της Ελλάδος. Ωστόσο, με έναν νέο νόμο το 1997 δόθηκε η δυνατότητα στην τράπεζα να διαχειριστεί ένα μέρος των χρημάτων και να τα μετατρέψει σε ομόλογα. Ετσι, μετά το «κούρεμα» των ομολόγων για την αναδιάρθρωση του δημοσίου χρέους από τα 51,5 εκατ. ευρώ στον λογαριασμό, αυτή τη στιγμή υπάρχουν 32 εκατ., τονίζουν πηγές της ΠΝΟ.

Ο υπεύθυνος του τομέα Πολιτικής Ευθύνης Εμπορικής Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής της ΝΔ Γιάννης Πλακιωτάκης τονίζει ότι το κόμμα του «εδώ και δυόμισι χρόνια είναι κάθετα αντίθετο σε οτιδήποτε έχει σχέση με την περαιτέρω διάλυση και αποψίλωση των υπηρεσιών του πρώην υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής».

Ο κ. Πλακιωτάκης εκφράζει παράλληλα την αντίθεσή του σε ενδεχόμενη κατάργηση του Γραφείου Ευρέσεως Ναυτικής Εργασίας και προσθέτει ότι το Γραφείο αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ελληνικής εμπορικής ναυτιλίας και ιδρύθηκε προκειμένου συνοπτικά να προωθεί τους άνεργους ναυτικούς προς εργασία, να ελέγχει τα προσόντα των υπό ναυτολόγηση ναυτικών, τον έλεγχο των προϋποθέσεων επιδότησης των ανέργων, την τήρηση στατιστικών στοιχείων για τη διακίνηση του ναυτεργατικού δυναμικού της χώρας, καθώς και την κατάρτιση του μητρώου ναυτικού και πλοίων...

ΒΗΜΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: