16.3.12

Οργή για τις φωτογραφίες των θυμάτων ...


Την αγανάκτησή της εξέφρασε υπουργός της τοπικής φλαμανδικής κυβέρνησης για τη δημοσίευση από πολλές βελγικές φλαμανδόφωνες εφημερίδες φωτογραφιών των θυμάτων του τροχαίου δυστυχήματος στην Ελβετία.

"Το ... γεγονός ότι οι φωτογραφίες είναι διαθέσιμες σε κάποιες σελίδες κοινωνικής δικτύωσης, δεν σημαίνει ότι μπορούμε να τις χρησιμοποιήσουμε και να τις δημοσιεύσουμε", δήλωσε η Ινγκριντ Λίτεν, υπουργός της φλαμανδικής κυβέρνησης αρμόδια για την Ενημέρωση.

"Και ακόμη λιγότερο, εάν δεν έχουμε την άδεια" των συγγενών για να τις δημοσιεύσουμε, είπε στο δίκτυο της δημόσιας φλαμανδικής τηλεόρασης VRT.

Πολλές φλαμανδόφωνες εφημερίδες, αλλά όχι και οι γαλλόφωνες, δημοσιεύουν σήμερα φωτογραφίες ταυτότητας των 22 παιδιών και των έξι συνοδών τους που σκοτώθηκαν στο δυστύχημα στην ελβετική σήραγγα. Οι ίδιες φωτογραφίες δημοσιεύουν επίσης φωτογραφίες των παιδιών από τις διακοπές τους στην Ελβετία.

Το Συμβούλιο Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας του Βελγίου υπενθύμισε από την πλευρά του ότι δεν είναι κατηγορηματικά αντίθετο με τη δημοσίευση φωτογραφιών ανηλίκων εάν αυτές έχουν ενημερωτική σημασία.

"Εάν οι δημοσιογράφοι έχουν το δικαίωμα της ενημέρωσης, αυτό δεν είναι απεριόριστο", αναφέρεται στην ανακοίνωση του Συμβουλίου.

"Μία φωτογραφία στον Τύπο πρέπει να υπηρετεί την ενημέρωση και όχι μόνο την απεικόνιση, όπως συμβαίνει συχνά", δήλωσε ο γενικός γραμματέας του Συμβουλίου Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας Αντρέ Λινάρ καταγγέλλοντας την πρακτική της αλίευσης από το Facebook και τα blogs και της δημοσίευσή των φωτογραφιών των παιδιών από τη διαμονή τους στο βουνό.
real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: