31.3.12

«Όχι» στα κέντρα κράτησης μεταναστών είπε το Περιφερειακό Συμβούλιο Θεσσαλίας...


«Όχι» στη δημιουργία κέντρων υποδοχής μη νόμιμων μεταναστών είπε το Περιφερειακό Συμβούλιο Θεσσαλίας με κατά πλειοψηφία απόφαση του, μετά από... μαραθώνια συνεδρίαση στην οποία μετείχαν και δήμαρχοι της Θεσσαλίας.

Στην σχετική απόφαση το Περιφερειακό Συμβούλιο δηλώνει αντίθετο στο σχέδιο που ανακοινώθηκε από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και τονίζει ότι δεν προτίθεται να υποδείξει κανένα χώρο στη Θεσσαλία, καθώς κανένας χώρος δεν είναι διαθέσιμος, όπως αναφέρει.

Σημειώνεται ότι όλοι οι δήμαρχοι που πήραν το λόγο στη συνεδρίαση, δήλωσαν ότι στους Δήμους τους δεν υπάρχουν κατάλληλοι χώροι.

Το Περιφερειακό Συμβούλιο επισημαίνει ότι για να λυθεί το πρόβλημα χρειάζεται μία ολοκληρωμένη μεταναστευτική πολιτική.

Εν τω μεταξύ, «ναι» υπό προϋποθέσεις είπε το διοικητικό συμβούλιο της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων (ΠΕΔ) Κεντρικής Μακεδονίας στα κέντρα κλειστής φιλοξενίας λαθρομεταναστών.

Σε ψήφισμα που εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία η ΠΕΔ τάσσεται κατηγορηματικά υπέρ των πολιτικών αντιμετώπισης της λαθρομετανάστευσης, ωστόσο τονίζει ότι η επιλογή των χώρων λειτουργίας τέτοιων εγκαταστάσεων να γίνει έπειτα από ειλικρινή και εξαντλητικό διάλογο με τις τοπικές κοινωνίες και να ληφθεί μέριμνα ώστε να έχουν μηδενική όχληση, κάτι που αφορά τόσο στην απόσταση τους από τις κατοικημένες περιοχές, όσο και στη φύλαξη τους.

Ζητάει επίσης, την εξυπηρέτηση κάθε ανάγκης των κέντρων (σε προσωπικό, τροφοδότησης, εξοπλισμό) από τις τοπικές δυνάμεις.

Τέλος, σημειώνει ότι «ένα τόσο σοβαρό θέμα προωθείται με πολύ γρήγορες διαδικασίες, κάτι που δημιουργεί ανησυχία για προχειρότητες και λανθασμένες κινήσεις» και ότι «για μία ακόμη φορά βρισκόμαστε ενώπιον ασφυκτικών προθεσμιών και με απειλές για τη χώρα εάν δεν ληφθούν σύντομα αποφάσεις».
in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: