3.3.12

Η προειδοποίηση της Κομοτηνής...


Αν δεν λυθεί γρήγορα το πρόβλημα της ύφεσης και της ανεργίας...
Το περιστατικό της Κομοτηνής με τον άνεργο ο οποίος έφτασε στο σημείο απόγνωσης, συνιστά – πέραν όλων των άλλων – μια σαφή ένδειξη και παράλληλα προειδοποίηση για το τι έπεται στην ελληνική κοινωνία, αν σύντομα δεν... ληφθούν μέτρα για την τόνωση της απασχόλησης.

Η περιοχή της Θράκης, αυτή τη στιγμή, είναι μια από τις πιο έντονα δοκιμαζόμενες, στο μέτωπο της ανεργίας, με την αποβιομηχανοποίηση της περιοχής να θεωρείται σχεδόν απόλυτη και τις πιθανότητες επανένταξης κάποιου στην αγορά εργασίας – σε περίπτωση που βγει έστω και για λίγο – σχεδόν ανύπαρκτες.

Η απαξίωση του εργατικού δυναμικού είναι τέτοια, που προκαλεί απελπισία και κινήσεις ανάλογες σαν αυτή που είδαμε την Πέμπτη. Η πραγματική ανεργία στην περιοχή υπολογίζεται πάνω από 30%, όπερ σημαίνει ότι περίπου ο ένας στους τρεις δεν έχει καθόλου δουλειά. Αλλά κι από τους άλλους δύο, είναι ζήτημα αν ο ένας μπορεί να πει ότι εξακολουθεί να έχει μια full time απασχόληση.

Η μερική, αντιθέτως, φαίνεται να έχει αντικαταστήσει κάθε άλλη μορφή εργασίας, με ό,τι βεβαίως κάτι τέτοιο μπορεί να συνεπάγεται για τις αποδοχές και τα συνταξιοδοτικά δικαιώματα. Κι εύλογα γεννάται το ερώτημα: τι θα γίνει αν δεν ληφθούν γρήγορα μέτρα για την επιστοφή της χώρας μας στον δρόμο της ανάπτυξης, αν η ανεργία συνεχίσει να βρίσκεται σε εφιαλτικά επίπεδα;

Η ίδια κατάσταση, με μικρές διαφορές προς το καλύτερο ή το χειρότερο, επικρατεί πλέον και στην υπόλοιπη χώρα. Η Ελλάδα βρίσκεται ένα βήμα πριν από την επίσημη κατάκτηση της πρώτης θέσης πανευρωπαϊκά, στη λίστα των χωρών της ΕΕ με την υψηλότερη ανεργία κι όλα δείχνουν ότι είναι απλώς θέμα εβδομάδων για να σπάσει κι αυτό το ρεκόρ. Μόνο που αυτό αντιστοιχεί σε ανθρώπους, προκαλεί δυστυχία και παράλληλα συνθέτει εικόνες τρόμου, σαν κι αυτή της Θράκης.

Ως εκ τούτου, θα πρέπει να γίνει ό,τι είναι δυνατόν, από την πλευρά της κυβέρνησης, για να μην ξαναδούμε τέτοιες εικόνες στο μέλλον. Ας ελπίσουμε το χθεσινό μήνυμα αισιοδοξίας του πρωθυπουργού από τις Βρυξέλλες να προοιωνίζεται μία θετική μεταβολή στο σκηνικό κατάθλιψης που έχει καταλάβει, τους τελευταίους μήνες, τη χώρα.
voria.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: