15.3.12

Λερναία Υδρα η μαφία που λεηλατεί το ΙΚΑ...


Τη μορφή χιονοστιβάδας παίρνουν οι αποκαλύψεις για τα κυκλώματα που συστηματικά λεηλατούσαν το ΙΚΑ. Λειτουργούσαν εδώ και χρόνια, χορηγώντας συντάξεις και επιδόματα-μαϊμού. Στο επίκεντρο των ελέγχων βρίσκονται 9 υποκαταστήματα. Η ζημιά για τον Οργανισμό, μόνο σ' αυτά, φτάνει το...

ιλιγγιώδες ποσό των 30 εκατ. ευρώ.


Λερναία ύδρα θυμίζουν τα κυκλώματα που λεηλατούν τα ασφαλιστικά ταμεία. Αυτή τη στιγμή εννέα υποκαταστήματα του ΙΚΑ βρίσκονται στο επίκεντρο των ελέγχων για τη χορήγηση συντάξεων αλλά και επιδομάτων-μαϊμού.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, από τους μέχρι τώρα ελέγχους προκύπτει πως η ζημιά για το μεγαλύτερο ταμείο της χώρας μόνο από τα εννιά αυτά υποκαταστήματα αγγίζει το ποσό των 30 εκατομμυρίων ευρώ. Αποκαλύψεις για το θέμα θα γίνουν άμεσα, καθώς η διαδικασία έχει σχεδόν ολοκληρωθεί και τα στοιχεία θα δοθούν στη δημοσιότητα.

Ενδεικτικό των διαστάσεων που είχε πάρει τα προηγούμενα χρόνια η λεηλασία των ασφαλιστικών ταμείων είναι πως φτάνουν τις 90.000 οι συντάξεις και τα επιδόματα-μαϊμού.
Λερναία Υδρα η μαφία που λεηλατεί το ΙΚΑ

Ηδη 750 φάκελοι έχουν πάει στις εισαγγελικές αρχές και αφορούν περιπτώσεις καταβολής συντάξεων σε νεκρούς (με τα χρήματα να εισπράττονται από συγγενείς των ασφαλισμένων). Είναι εμφανές πως η αποκάλυψη για τη δράση υπαλλήλων του ΙΚΑ Καλλιθέας αποτελεί μόνο την κορυφή του παγόβουνου. Το επόμενο διάστημα αναμένεται να υπάρξει νέος γύρος αποκαλύψεων και σε αυτή τη φάση στο επίκεντρο βρίσκονται:

Πέντε υποκαταστήματα του ΙΚΑ, όπου γίνονται εξονυχιστικοί έλεγχοι για τη χορήγηση επιδομάτων σε μη δικαιούχους. Από τα υποκαταστήματα αυτά τρία βρίσκονται στην Αττική, ένα στην Κρήτη και άλλο ένα στην περιφέρεια Θεσσαλίας.
Τέσσερα υποκαταστήματα του ΙΚΑ, που γίνονται έλεγχοι στους υπαλλήλους για χορήγηση συντάξεων σε ασφαλισμένους - φαντάσματα. Τα υποκαταστήματα αυτά βρίσκονται στην Αθήνα και στην Κρήτη.

Οι αποκαλύψεις παίρνουν πλέον διαστάσεις χιονοστιβάδας και στις υποθέσεις που εξετάζονται φαίνεται πως υπάρχει εμπλοκή υπαλλήλων του ταμείου και ασφαλισμένων.

Ουσιαστικά για χρόνια λειτουργούσαν ολόκληρα κυκλώματα χορήγησης συντάξεων και επιδομάτων-μαϊμού, που απομυζούσαν τα χρήματα των ασφαλιστικών φορέων.

Τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κουτρουμάνης είναι αποκαλυπτικά για το τι γινόταν για πολλές δεκαετίες στο ασφαλιστικό σύστημα.

Αρκεί να αναφερθεί πως οι απώλειες από την καταβολή συντάξεων και επιδομάτων-μαϊμού κοστίζουν στο ασφαλιστικό σύστημα ένα δισεκατομμύριο ευρώ. Υπολογίζεται πως 40.000 συντάξεις καταβάλλονταν σε νεκρούς ή σε ασφαλισμένους-φαντάσματα, με τη ζημιά για τα ταμεία να φτάνει τα 450 εκατομμύρια ευρώ.

Την ίδια στιγμή 50.000 άτομα είχαν καταφέρει να παίρνουν από τα ασφαλιστικά ταμεία αλλά και από τον ΟΑΕΔ επιδόματα που δεν δικαιούνταν.

Ελεγχοι
Ο υπουργός Εργασίας έχει καταστήσει σαφές πως θα συνεχιστούν οι εντατικοί έλεγχοι για να μπει τέλος σε ανάλογα φαινόμενα. Μάλιστα θα αναζητηθούν 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ που έχουν χάσει τα ασφαλιστικά ταμεία εξαιτίας της δράσης ανάλογων κυκλωμάτων.

Ρόλο-κλειδί στην αποκάλυψη της δράσης ανάλογων κυκλωμάτων διαδραματίζει το ηλεκτρονικό «μάτι» που παρακολουθεί τις πιστώσεις που κάνει το ΙΚΑ.

Τα ποσά που πιστώνονται στους λογαριασμούς των ασφαλισμένων καταγράφονται αναλυτικά και για πρώτη φορά υπάρχει μια ξεκάθαρη εικόνα για το ποιος εισπράττει επιδόματα και άλλες παροχές.

Σε περίπτωση που διαπιστωθεί πως σε έναν λογαριασμό έχει κατευθυνθεί ένα πολύ μεγάλο χρηματικό ποσό, χτυπάει αμέσως «καμπανάκι» στην κεντρική υπηρεσία του ταμείου. Στη συνέχεια οι αρμόδιες υπηρεσίες ελέγχουν αν ο συγκεκριμένος ασφαλισμένος δικαιούται τα χρήματα αυτά ή έχει υπάρξει κάποια παρατυπία και απαιτείται περαιτέρω έλεγχος.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΟΚΚΑΛΙΑΡΗ

ΕΡΕΥΝΕΣ ΤΟΥ ΣΔΟΕ ΚΡΗΤΗΣ
2 εκατ. ευρώ σε λογαριασμούς γιατρών που μοίραζαν αναρρωτικές

Θα κληθούν να καταθέσουν και τα πρόσωπα, τα οποία εμφανίζονται να καταθέτουν χρήματα σε τακτά χρονικά διαστήματα στους λογαριασμούς των γιατρών

«Φουσκωμένοι» είναι οι λογαριασμοί των δύο γιατρών του Ηρακλείου, οι οποίοι έδιναν αναρρωτικές άδειες-μαϊμού με το αζημίωτο και έβαζαν φέσι στο ΙΚΑ. Περί τα 2 εκατ. ευρώ προέρχονται από... περίεργες καταθέσεις.

Το ΣΔΟΕ Κρήτης μπλόκαρε τους τραπεζικούς τους λογαριασμούς και μετά από έλεγχο προέκυψε πως δεν ήταν σε θέση να δικαιολογήσουν το συνολικό ύψος των καταθέσεών τους με τα εισοδήματα που είχαν δηλώσει στην εφορία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, από την έρευνα προέκυψε πως ο καθένας από τους δύο γιατρούς δεν μπορούσε να δικαιολογήσει ποσό κοντά στο 1 εκατ. ευρώ.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, πέρα από την παραπομπή τους στη Δικαιοσύνη για τις αναρρωτικές, οι δύο γιατροί θα κληθούν να καταβάλουν τον αναλογούντα φόρο, που μαζί με τα πρόστιμα ανέρχεται στο 50% του «μαύρου» εισοδήματός τους.

Δηλαδή κάθε γιατρός θα πρέπει να καταβάλει στις φορολογικές αρχές περί τις 500.000 ευρώ.

Το εντυπωσιακό στη συγκεκριμένη υπόθεση είναι ότι το ΣΔΟΕ βρέθηκε ένα βήμα μπροστά από την εσωτερική έρευνα που διενήργησαν οι ελεγκτές του ιδρύματος με δεδομένο ότι στελέχη της υπηρεσίας είχαν ανοίξει τους τραπεζικούς λογαριασμούς των γιατρών από τον περασμένο Μάιο.

Οπως αποκαλύπτει ο διευθυντής του ΣΔΟΕ, Στέλιος Λαντζουράκης, τον Μάιο του 2011 περιήλθε στην υπηρεσία τους πληροφορία που αφορούσε γιατρούς, οι οποίοι τώρα ελέγχονται για την υπόθεση των αναρρωτικών αδειών.

Η πληροφορία αξιολογήθηκε ως σοβαρή και έτσι η υπηρεσία προχώρησε άμεσα σε όλες τις διαδικασίες ανοίγματος των τραπεζικών τους λογαριασμών εν αγνοία των δικαιούχων αλλά και της διοίκησης του ΙΚΑ.

Αυτό έγινε γιατί έπρεπε, όπως επισημαίνεται, να δρομολογηθούν όλες οι διαδικασίες μέχρι να έρθουν οι απαραίτητες απαντήσεις των λογαριασμών και να ελεγχθούν οι κινήσεις τους.

Με τη δημοσιοποίηση της υπόθεσης από την πλευρά της διοίκησης του ΙΚΑ και την παραπομπή της υπόθεσης στη δικαιοσύνη, το ΣΔΟΕ προχώρησε άμεσα στο «μπλοκάρισμα» των λογαριασμών των ελεγχόμενων γιατρών.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι έχουν εντοπιστεί τεράστια χρηματικά ποσά αλλά και ονόματα καταθετών.

Στο πλαίσιο της έρευνας που ξεκινάει, οι ελεγχόμενοι γιατροί θα κληθούν να δώσουν εξηγήσεις για την προέλευση των χρημάτων και να δικαιολογήσουν πώς τα απέκτησαν.

Επίσης θα κληθούν να καταθέσουν και τα ονόματα, τα οποία εμφανίζονται να καταθέτουν χρήματα σε τακτά χρονικά διαστήματα στους προαναφερόμενους λογαριασμούς.

Σύμφωνα με τις καταγγελίες, οι γιατροί μοίραζαν αναρρωτικές άδειες με το τσουβάλι έναντι αμοιβής. Οι... ασθενείς όχι μόνο πληρώνονταν από το ΙΚΑ μέχρι να αναρρώσουν αλλά ταυτόχρονα έκαναν και μεροκάματα, γεγονός που οδήγησε τις αρχές να ξετυλίξουν το κουβάρι της απάτης.

ΚΩΣΤΑΣ ΤΣΑΧΑΚΗΣ
ΕΘΝΟΣ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: