28.3.12

Η φωτιά του πολέμου εξακολουθεί να καίει στη Συρία...


Συριακές ένοπλες δυνάμεις συνέχισαν χθες, 27 Μαρτίου, της επιθέσεις κατά προπυργίων της αντίστασης, παρά την αποδοχή από πλευράς του προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ ενός σχεδίου που προέβλεπε κατάπαυση του πυρός και επιστροφή των κυβερνητικών δυνάμεων στους... στρατώνες τους.

Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, μία μη κυβερνητική οργάνωση που εδρεύει στο Λονδίνο, βομβαρδίστηκαν περιοχές των πόλεων Χομς και Χάμα, τρίτης και τέταρτης πολυπληθέστερης πόλης της Συρίας αντίστοιχα, ενώ στρατιωτικές επιχειρήσεις διενεργήθηκαν και στην πόλη Ντερά. Το πρακτορείο Reuters αναφέρει ότι σύροι στρατιώτες εισέβαλαν στο βόρειο Λίβανο, καταδιώκοντας αντικαθεστωτικούς αντάρτες που είχαν αναζητήσει καταφύγιο εκεί.

Συνέχιση της καταστολής των αντικυβερνητικών δυνάμεων στην Συρία μπορεί να διακινδυνεύσει την όποια πιθανότητα επιτυχίας έχει η ειρηνευτική αποστολή του διαμεσολαβητή του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και της Αραβικής Ένωσης Κόφι Ανάν. Σύμφωνα με χθεσινές δηλώσεις του κ. Ανάν, η συριακή κυβέρνηση έχει αποδεχτεί ειρηνευτικό σχέδιο έξι σημείων, που προβλέπει «την απόσυρση βαρέων όπλων και στρατευμάτων από τα πληθυσμιακά κέντρα, την ανεμπόδιστη παροχή φιλανθρωπικής βοήθειας, την απελευθέρωση κρατουμένων και την ελεύθερη μετακίνηση [πολιτών και δημοσιογράφων]».

Το σχέδιο απολαμβάνει την υποστήριξη του Συμβουλίου Ασφαλείας του Ο.Η.Ε., μολονότι δύο μόνιμα μέλη του Συμβουλίου, η Ρωσία και η Κίνα, έχουν παλαιότερα ασκήσει βέτο σε δύο ψηφίσματα που θα καταδίκαζαν την κυβέρνηση Άσαντ. Ο κ. Ανάν μάλιστα έκανε τις ανωτέρω δηλώσεις από το Πεκίνο, έχοντας προηγουμένως επισκεφτεί τη Μόσχα. Σκοπός του ταξιδιού του είναι να εξασφαλίσει τη δημόσια υποστήριξη των δύο χωρών για το ειρηνευτικό του σχέδιο. Ρωσία και Κίνα αποτελούν στρατηγικούς και εμπορικούς συμμάχους της Συρίας.

Παρά τις δηλώσεις Ανάν, και δεδομένης της συνέχισης των συγκρούσεων στη Συρία, Ηνωμένες Πολιτείες και Γερμανία εμφανίστηκαν δύσπιστες για την φερεγγυότητα του σύρου προέδρου. «Θα κρίνουμε την ειλικρίνεια και την σοβαρότητα του Άσαντ από τις πράξεις του κι όχι από τα λόγια του», δήλωσε χαρακτηριστικά η αμερικανίδα υπουργός εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον. Τα σχόλια της κ. Κλίντον έγιναν στον απόηχο της επίσκεψης του σύρου προέδρου στα ερείπια της πόλης Χομς, που αποτέλεσε προπύργιο της αντίστασης μέχρι που ανακαταλήφθηκε από τον τακτικό στρατό στις αρχές Μαρτίου έπειτα από πολυήμερο βομβαρδισμό.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις του Ο.Η.Ε., 9.000 χιλιάδες άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στη Συρία κατά τη διάρκεια της αντικυβερνητικής επανάστασης, της οποίας η διάρκεια έχει πλέον υπερβεί τον ένα χρόνο...


skai.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: