15.3.12

Ράιχενμπαχ: «Η Ελλάδα κάνει νέα αρχή σε πιο στέρεη βάση»...


Η βελτίωση της αποτελεσματικότητας, της λογοδοσίας και της ακεραιότητας της δημόσιας διοίκησης αποτελεί τη βασική προτεραιότητα της μεταρρύθμισης που πρέπει να υλοποιηθεί στην Ελλάδα. Αυτό αναφέρεται στην δεύτερη τριμηνιαία έκθεση που παρουσίασε ο επικεφαλής της...

Ομάδας Δράσης της Κομισιόν για την Ελλάδα Χορστ Ράιχενμπαχ, ο οποίος προανήγγειλε αναπτυξιακά μέτρα τον Απρίλιο, με στόχο τη δημιουργία νεών θέσεων εργασίας.


«Μετά την επιτυχή έκβαση του PSI και την εξάλειψη των περισσότερων αβεβαιοτήτων για το δεύτερο πακέτο στήριξης, η Ελλάδα κάνει νέα αρχή σε πιο στέρεη βάση, πολύ θετική για το μέλλον της χώρας» ανέφερε ο Ράιχενμπαχ.

Η έκθεση διαπιστώνει μεν «σημαντική βελτίωση το δεύτερο εξάμηνο του 2011» στην απορρόφηση κοινοτικών κονδυλίων, με απορρόφηση 35% των κονδυλίων πολιτικής συνοχής (έναντι μέσου ποσοστού 33,5% για την ΕΕ) και 39,6% για το ΕΤΠΑ (με μέσο όρο 34,6%).

Η έκθεση υπογραμμίζει ωστόσο ότι μένουν ανολοκλήρωτα 872 έργα της περιόδου προγραμματισμού 2000-2006, με κίνδυνο μάλιστα ανάκτησης περίπου 3 δισ. ευρώ.
Ο αξιωματούχος ανέφερε πως σε συνέχεια της συνάντησης προέδρου της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και του Πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα ανακοινώσει τον Απρίλιο μέτρα για να προωθήσει την ανάπτυξη και για να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας στην Ελλάδα.


«Ο ελληνικός λαός έχει ήδη κάνει πολύ μεγάλες θυσίες. Το εισόδημα των Ελλήνων έχει μειωθεί σε διπλάσιο βαθμό σε σύγκριση με το εισόδημα στην Ιρλανδία και την Πορτογαλία» είπε μεταξύ άλλων ο κ. Ράιχμενμπαχ.

Μιλώντας για τα διαρθρωτικά ταμεία και την απορρόφηση του ΕΣΠΑ τόνισε την ανάγκη να υπάρξει καλύτερη στόχευση αλλά αναγνώρισε ότι υπάρχει πρόοδος και ότι η Ελλάδα κατάφερε να απορροφήσει μεγαλύτερα ποσά από το μέσο ευρωπαϊκό όρο το 2011 προσθέτοντας ότι «περισσότερα από 20 δισ. ευρώ είναι διαθέσιμα για την Ελλάδα». Εξήγησε ότι μαζί με την εθνική χρηματοδότηση το συνολικό ποσό από το ΕΣΠΑ είναι 22,5 δις. ευρώ. Από αυτά 8 δισ. ευρώ έχουν ήδη καταβληθεί και συνολικά υπάρχουν δεσμεύσεις για 14,5 δισ. ευρώ.

Στάθηκε ιδιαίτερα στην πρόσβαση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και αναφέρθηκε σε χρηματοδότηση της τάξεως των 2 δισ. ευρώ με τη μορφή επιχορηγήσεων και αλλά 2 δισ. ευρώ με τη μορφή χρηματοδότησης μέσω των τραπεζών.

Για τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων είπε ότι υπάρχουν διαθέσιμα 300 εκατ. ευρώ από το πρόγραμμα Jeremie, ότι θα υπάρξουν άλλα 300 εκατ. ευρώ από τις ελληνικές τράπεζες και 300 εκατ. ευρώ από το ΕΤΕΑΝ. Πρόσθεσε ότι υπάρχει η διάθεση να χρησιμοποιηθούν επιπλέον 500 εκατ. για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις από το ΕΣΠΑ και ότι το θέμα αυτό το συζήτησε η υπουργός Ανάπτυξης κυρία Άννα Διαμαντοπούλου στις Βρυξέλλες με τον αρμόδιο επίτροπο Γιοχάνες Χαν.Ο κ. Ράιχενπαχ επανέλαβε ότι κοινοτικά κονδύλια θα μοχλευτούν και θα δοθούν στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις μέσω της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων.

Παραλλήλως το αργότερο τον μήνα Ιούνιο θα ενεργοποιηθεί το νέο εργαλείο μέσω της ΕΤΕΠ για να δοθεί ρευστότητα για τα έργα στον τομέα της ενέργειας και «πιθανόν» όπως είπε για τους μεγάλους αυτοκινητοδρόμους.

Σε ερώτημα ποιοι θα είναι οι επιθεωρητές της ΕΕ που θα έλθουν στην Ελλάδα απάντησε ότι το Eurogroup επέμενε να υπάρχει τακτικός έλεγχος και παρακολούθηση της προόδου για την υλοποίηση του δεύτερου προγράμματος. «Ο συγκεκριμένος τρόπος με τον οποίο θα εφαρμοστεί αυτό αποτελεί ακόμη αντικείμενο συζήτησης στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής» διευκρίνισε.

«Η αξιολόγηση στο Δημόσιο δεν αποτελεί κριτήριο για απόλυση» είπε ο κ. Ράιχεμπαχ απαντώντας σε σχετικό ερώτημα.

Για το αν θα αναλάβει η Ομάδα Δράσης την παρακολούθηση του προγράμματος είπε ότι η Ομάδα Δράσης έχει σαφή εντολή και στόχος είναι παρέχει τεχνική βοήθεια και ότι η «εντολή αυτή θα παραμείνει ακέραιη και στο μέλλον».

Αναφερόμενος στη δήλωση που είχε κάνει το Νοέμβριο ότι 8 δισ. ευρώ είναι άμεσα εισπράξιμα από τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο είπε ότι «η ανάγκη είσπραξης των χρημάτων αυτών ήταν μια από τις προτεραιότητες της ομάδας δράσης» και ότι ο στόχος του 2011 για την είσπραξη 400 εκατ. ευρώ υπερκαλύφθηκε. «Καταφέραμε να εισπράξουμε 946 εκατ. ευρώ» είπε...
NEA

Δεν υπάρχουν σχόλια: