28.3.12

«Δεν υπάρχει άλλο φάρμακο από τη λιτότητα»...


Ρεπορτάζ: Μανώλης Σπινθουράκης
Αντιμέτωποι με τις αιτιάσεις των Ελλήνων αλλά και άλλων ευρωβουλευτών, κυρίως από τον χώρο της Αριστεράς, βρέθηκαν χθες στις Βρυξέλλες οι ιθύνοντες της τρόικας που επί δύο ώρες «ανακρίθηκαν» από τα μέλη των Επιτροπών Οικονομικών και Κοινωνικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Ωστόσο, παρά...
το μάλλον αρνητικό κλίμα που συνάντησαν, επέμειναν πως για την Ελλάδα ο δρόμος προς τη δημοσιονομική εξυγίανση είναι μονόδρομος, λέγοντας χαρακτηριστικά πως γνωρίζουν ότι το φάρμακο που προτείνουν είναι «πολύ πικρό», πλην όμως «δεν υπάρχει άλλο».

Οι εκπρόσωποι της τρόικας ανέφεραν ότι η μείωση των μισθών στην Ελλάδα είναι απαραίτητη προϋπόθεση για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας και δεν απέκλεισαν το ενδεχόμενο να απαιτηθούν περαιτέρω μειώσεις αφού, όπως χαρακτηριστικά ανέφεραν, η Ελλάδα έχει ανακτήσει μόνο το 50% της ανταγωνιστικότητας που απώλεσε τα τελευταία χρόνια λόγω των μισθολογικών αυξήσεων.
Σε γενικές γραμμές υποστήριξαν πως η μερική αποτυχία του πρώτου Μνημονίου στην Ελλάδα δεν οφείλεται τόσο στη δική τους «λάθος συνταγή» όσο στην αδυναμία της ελληνικής δημόσιας διοίκησης να εφαρμόσει τα προβλεπόμενα, αλλά και στις πολιτικές αντιδικίες που ταλάνισαν τη χώρα. «Η κρίση είναι το αποτέλεσμα πολυετών ανεύθυνων πολιτικών στην Ελλάδα», δήλωσε ο επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων, Ολι Ρεν, ο οποίος παράλληλα τόνισε ότι χάρη στην ευρωπαϊκή αλληλεγγύη απεφεύχθησαν τα χειρότερα. «Αποφύγαμε την κοινωνική καταστροφή», δήλωσε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ωστόσο ότι η κατάσταση παραμένει δύσκολη.

ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΙΣ. Σε ό,τι αφορά το δεύτερο πρόγραμμα, ο Ολι Ρεν υπογράμμισε ότι ανήκει στην Ελλάδα και ότι η τρόικα βοήθησε στον σχεδιασμό του. «Οι ίδιοι οι Ελληνες θα πρέπει να αναλάβουν δράση για να μεταρρυθμίσουν τη χώρα τους, καθώς και την ευθύνη για αυτές τις μεταρρυθμίσεις», ανέφερε χαρακτηριστικά ο επίτροπος. Σημείωσε ότι απαιτείται εξυγίανση του τραπεζικού συστήματος της χώρας και δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο κάποιες τράπεζες να κλείσουν, ενώ χαρακτήρισε τη συρρίκνωση του ελληνικού δημόσιου τομέα αλλά και την πάταξη της φοροδιαφυγής εκ των ων ουκ άνευ για την επιτυχία του προγράμματος.
Συνεχίζοντας, ο Ολι Ρεν τόνισε ότι το δεύτερο πρόγραμμα συνοδεύεται από μια «άνευ προηγουμένου αλληλεγγύη», κάτι το οποίο, όπως είπε, αποδεικνύει ότι υπάρχει ισχυρή πολιτική δέσμευση από τις χώρες της ευρωζώνης να δοθεί στην Ελλάδα χρόνος να ορθοποδήσει.
«Δεν είναι δίκαιο να κατηγορούμε για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα αυτούς που ήρθαν να βοηθήσουν μετά τη ζημιά που έγινε», δήλωσε ο Ολι Ρεν.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν εξάλλου ο Γιοργκ Ασμουσεν από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και ο Πολ Τόμσεν από το ΔΝΤ, ο οποίος τόνισε ότι το πρόγραμμα θα πετύχει μόνο εφόσον εφαρμοστεί κατά 100% στο σύνολο της περιόδου. Παράλληλα προέβλεψε ότι η ανεργία αναμένεται να σταθεροποιηθεί το 2013 και να αρχίσει να μειώνεται από το 2014.
Εν κατακλείδι, οι ιθύνοντες της τρόικας σημείωσαν ότι το βασικό ζητούμενο είναι η επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές και ότι για να συμβεί αυτό χρειάζεται γενναία δημοσιονομική εξυγίανση αλλά και αλματώδη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας.
ΝΕΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: