15.3.12

Οι Ευρωπαίοι είναι εξοργισμένοι από μια "Ελλάδα Χωρίς Σύνορα" που δεν εφαρμόζει την συνθήκη Σέγκεν...


Έντονη κριτική δέχεται η Ελλάδα από τους Ευρωπαίους εταίρους της για τον τρόπο με τον οποίο γίνεται η φύλαξη των συνόρων, καθώς και για το ότι δεν εφαρμόζει ικανοποιητικά τις διαδικασίες χορήγησης ασύλου, αναφέρει σε δημοσίευμά της η Wall Street Journal.

Η χώρα που ...βρίσκεται στο επίκεντρο της ευρωπαϊκής οικονομικής κρίσης τα τελευταία δύο χρόνια έχει να αντιμετωπίσει άλλο ένα τεράστιο πρόβλημά καθώς από από τα ανατολικά σύνορά της με την Τουρκία- στον Εβρό- περνά η πλειοψηφία των παράνομων μεταναστών.

Σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκή Ένωση από την Ελλάδα εισέρχονται άτομα από τη Μέση Ανατολή, το Πακιστάν και το Αφγανιστάν

Όπως αναφέρει η Αμερικανική εφημερίδα, σε συνάντηση των υπουργών επτά χωρών της ΕΕ (Γερμανία, Αυστρία, Βέλγιο, Λουξεμβούργο, Γαλλία, Ολλανδία, Σουηδία και Βρετανία) την προηγούμενη εβδομάδα, διαπιστώθηκε ότι και οι επτά λαμβάνουν το μεγαλύτερο αριθμό αιτούντων άσυλο στην Ε.Ε. και προφανώς ενοχλούνται από το γεγονός ότι όλο και περισσότεροι άνθρωποι φτάνουν στα σύνορά τους μέσω της Ελλάδας.

Την Τετάρτη ο εκπρόσωπος Τύπου της επιτρόπου Εσωτερικών Υποθέσεων διευκρίνισε ότι προς το παρόν δεν είναι εφικτή η επιβολή συνοριακών ελέγχων σε ταξιδιώτες που προέρχονται από την Ελλάδα. Θα είναι όμως αν τους επόμενους μήνες υιοθετηθεί η πρόταση της Επιτροπής για τη δημιουργία ενός νέου μηχανισμού στο πλαίσιο της Συνθήκης Σένγκεν.

Με χιλιάδες οικονομικούς μετανάστες να καταγράφονται μηνιαίως και να "αποδρούν" μαζικά από την Ελλάδα, ευρωπαίοι αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι η οικονομική ανέχεια στην οποία έχει περιέλθει η χώρα, καθιστά ανέφικτη τη φύλαξη των συνόρων, με την απαραίτητη αποτελεσματικότητα.

Ένα μεγάλο ερωτηματικό στην υπόθεση βάζει ο υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας Hans-Peter Friedrich ο οποίος χαρακτηριστικά αναφέρει: «Το ερώτημα για το πώς κινούμαστε, όταν μία χώρα καθίσταται αδύνατη να αντεπεξέλθει στη φύλαξη των συνόρων της, παραμένει ακόμη αναπάντητο. Όπως για παράδειγμα γίνεται στην περίπτωση της Ελλάδας. Είναι ποτέ δυνατόν να επαναφέρει τη σωστή διαχείριση των συνόρων της…;".

Από την πλευρά του ο Αυστριακός Υπουργός Εσωτερικών Johanna Mikl-Leitner περιέγραψε τα Ελληνοτουρκικά σύνορα σαν "μια ανοιχτή πόρτα αχυρώνα"

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πιέζει για τη λήψη αποφάσεων από το σύνολο των χωρών μελών που εφαρμόζουν τη συνθήκη Σένγκεν, θέλοντας να προλάβει μεμονωμένες κινήσεις εθνικών κυβερνήσεων που εξετάζουν την επαναφορά των συνοριακών ελέγχων.

Τέλος αξίζει να αναφερθεί ότι ειδικοί εμπειρογνώμονες της Κομισιόν επισκέφτηκαν την περιοχή και αποτύπωσαν μία ζοφερή εικόνα, όσον αφορά στις συνθήκες που επικρατούν εκεί, καλώντας τις ελληνικές Αρχές να λάβουν δράση άμεσα...
http://news247.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: