19.3.12

Κέρδισε το στοίχημα της συμμετοχής ...


Αγγιξαν τις 240.000 οι ψηφοφόροι...
Η συμμετοχή μελών και φίλων του ΠΑΣΟΚ στη διαδικασία εκλογής του Ευ. Βενιζέλου δημιουργεί νέα πολιτικά δεδομένα. Πλησίασαν τις 240.000 οι ψηφοφόροι του Κινήματος που διατράνωσαν την πεποίθησή τους ότι με την ταχεία εκπόνηση επιτελικού σχεδίου και την εμμονή στην υλοποίησή του είναι...

δυνατές οι ανατροπές. Ο νέος πρόεδρος προτίθεται να κινητοποιήσει όλες τις δυνάμεις του ΠΑΣΟΚ για την ανόρθωση της παράταξης


Ισχυρή αφετηρία για την πορεία προς τις εθνικές εκλογές αποτελεί η χθεσινή, μαζική συμμετοχή μελών και φίλων του κόμματος στη διαδικασία ανάδειξης στην ηγεσία του Ευ. Βενιζέλου.

Το γεγονός ότι γύρω στις 240.000 μέλη και φίλοι του ΠΑΣΟΚ προσήλθαν στις κάλπες, για να στηρίξουν τη νέα ηγεσία, καταδεικνύει αφενός την πεποίθησή τους ότι το ΠΑΣΟΚ μπορεί και πρέπει να έχει καθοριστικό ρόλο στις μετεκλογικές εξελίξεις και αφετέρου (όπως τονίζει το επιτελείο του κ. Βενιζέλου) τη διαμόρφωση της άποψης ότι με συγκεκριμένο σχέδιο και προσήλωση στην εφαρμογή του είναι δυνατές μικρές ή μεγαλύτερες ανατροπές.

Αλλωστε ο νέος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευ. Βενιζέλος, είναι αποφασισμένος να ξεκινήσει μετά τον πρώτο «μαραθώνιο» στο υπουργείο Οικονομικών για τη διάσωση της χώρας, μια διαρκή μάχη και για την ανόρθωση της παράταξης με στόχο μια ισχυρή προοδευτική διακυβέρνηση. Από σήμερα και μέχρι τις εθνικές εκλογές προτίθεται να κινητοποιήσει μέσω δυναμικών πρωτοβουλιών όλες τις δυνάμεις του ΠΑΣΟΚ, απευθύνοντας προσκλητήριο σε όλους όσοι πιστεύουν στην προσπάθεια και στην «ανάγκη να παραμείνει το ΠΑΣΟΚ η κοίτη της μεγάλης δημοκρατικής παράταξης».
Κέρδισε το στοίχημα της συμμετοχής - Αγγιξαν τις 240.000 οι ψηφοφόροι

Η δήλωσή του, χθες το βράδυ, ήταν σαφής, είχε καθαρό πολιτικό στίγμα και στόχο. Χωρίς πανηγυρισμούς, που δεν συνάδουν με τη δύσκολη οικονομική συγκυρία, χωρίς υπεκφυγές, που δεν ανέχονται πια οι ψηφοφόροι αλλά με ιεράρχηση των προτεραιοτήτων, ο κ. Βενιζέλος μίλησε για τη δυναμική απάντηση του ΠΑΣΟΚ στο πρώτο κρας τεστ.

«Σήμερα το ΠΑΣΟΚ έκανε με επιτυχία μια μεγάλη άσκηση πολιτικής και οργανωτικής ετοιμότητας», είπε χαρακτηριστικά ο νέος αρχηγός του ΠΑΣΟΚ αναλαμβάνοντας την ευθύνη να ηγηθεί «μιας συλλογικής προσπάθειας που δεν θα αφήνει απ' έξω κανέναν πρόθυμο, έτοιμο και ικανό». Η φράση του αυτή θεωρείται μήνυμα προς τους διαγραφέντες και προς εκείνα τα στελέχη που είχαν κρατήσει «απόσταση» το τελευταίο διάστημα να αναλάβουν με τη σειρά τους πρωτοβουλίες για τη συλλογική επανεκκίνηση του ΠΑΣΟΚ.
Κέρδισε το στοίχημα της συμμετοχής - Αγγιξαν τις 240.000 οι ψηφοφόροι

Είναι προφανές ότι ο Ευ. Βενιζέλος δεν προτίθεται να «κυβερνήσει» στο ΠΑΣΟΚ με αποκλεισμούς, αλλά με τη λογική της αξιοποίησης στελεχών, βουλευτών και μελών που εκφράζουν εμπράκτως τη διάθεσή τους να συμβάλουν στην «επόμενη μέρα».

Γι' αυτό και ο ίδιος έχει σχεδιάσει ήδη πολλές «λεπτομέρειες» για τον «μαραθώνιο» έως τις εθνικές εκλογές - και όσον αφορά στην προγραμματική επίθεση του ΠΑΣΟΚ και όσον αφορά στα πρόσωπα ακροβολίζοντάς τα σε θέσεις-κλειδιά. Ο νέος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είχε χθες το βράδυ «θερμή» συνομιλία με τον Χρ. Παπουτσή, καθώς και με άλλα κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ.
Κέρδισε το στοίχημα της συμμετοχής - Αγγιξαν τις 240.000 οι ψηφοφόροι

Σύσκεψη
Σε σύσκεψη που έγινε στο γραφείο του το απόγευμα του Σαββάτου αφού ευχαρίστησε όλους όσοι «συντονίστηκαν» επί μήνες για τη χθεσινή επιτυχή διαδικασία, τους ανακοίνωσε την... αυτοδιάλυση της ομάδας.

Αρκετοί εξ αυτών θα αναλάβουν εν συνεχεία θέσεις ευθύνης, δηλαδή στους τομείς της Ιπποκράτους και στο γραφείο του, αλλά έχοντας ξεκάθαρη εικόνα για το «κυβερνάν» του κ. Βενιζέλου. «Θα αξιοποιηθούν όλοι και όχι μόνον οι άνθρωποι του... προέδρου», έλεγε μεταξύ άλλων χθες στενός συνεργάτης του θέλοντας να υποβαθμίσει τη γνωστή έκφραση που συνοδεύει συνήθως τη συγκρότηση των κορυφαίων επιτελείων.

Η ΠΡΩΤΗ ΔΗΛΩΣΗ
Εφικτός ο στόχος για νίκη στις εκλογές

«Είναι εφικτός ο στόχος μας για νίκη στις εκλογές, για πρωτιά, προκειμένου το ΠΑΣΟΚ να έχει τον καθοριστικό ρόλο στις εξελίξεις» διαβεβαίωσε ο Ευ. Βενιζέλος τους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ στην πρώτη δήλωσή του από την Ιπποκράτους μετά το άνοιγμα των καλπών.

«Σήμερα ξανασυναντηθήκαμε με τον ίδιο μας τον εαυτό, με την ελληνική κοινωνία, με την κοινωνική βάση της παράταξης που φάνηκε πιο ανθεκτική, πιο δυναμική, πιο μαχητική από ό,τι κάποιοι πίστευαν» τόνισε ο νέος αρχηγός του ΠΑΣΟΚ αρχίζοντας να ευχαριστεί τους συμμετέχοντες στη διαδικασία, τον απλό κόσμο, τα στελέχη και τον απερχόμενο πρόεδρο.

«Ευχαριστώ από την καρδιά μου όλους όσοι πήραν σήμερα μέρος σ' αυτήν τη συλλογική πολιτική πράξη» είπε με νόημα ο Ευ. Βενιζέλος, επισημαίνοντας το μήνυμα που έστειλαν όσοι ψήφισαν ότι «το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ» και ότι αυτό που περιέγραψαν με ενάργεια και ζητούν στην πραγματικότητα συμπυκνώνεται σε δύο λέξεις: «Ασφάλεια και Σταθερότητα».

Αυτοκριτική
Προηγήθηκαν ειδικές αναφορές με αυτοκριτική διάθεση για όλα όσα δεν έκανε το ΠΑΣΟΚ, αλλά και για όσα έκανε αλλά δεν τα είπε. Μίλησε για τη δυσαρέσκεια και την πίκρα, την πίεση που υφίστανται όλες οι ελληνικές οικογένειες και όλες οι γενιές. «Εχουμε, και έχω και προσωπικά, πλήρη συνείδηση των λαθών, των καθυστερήσεων και των παραλείψεων.

Είναι διαχρονικά μεγάλη η ευθύνη μας για πράγματα που ειπώθηκαν και δεν έγιναν» συμπλήρωσε, δίνοντας έμφαση στην ανάγκη εφαρμογής του σχεδίου που χρειάζεται για την ανόρθωση της χώρας και της δημοκρατικής παράταξης.

Οι επόμενες κινήσεις
Χθες εκλέχτηκε αρχηγός, σήμερα ο Ευ. Βενιζέλος «αποχωρεί» από την αντιπροεδρία και το υπουργείο Οικονομικών, στις 12 το μεσημέρι επισκέπτεται ως αρχηγός του ΠΑΣΟΚ τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια, στη μία τον πρωθυπουργό, Λουκά Παπαδήμο και στις 3 συναντάται στο γραφείο του προέδρου στην Ιπποκράτους με τον Γ. Παπανδρέου. Εντός της ημέρας δεν αποκλείεται να ανακοινώσει τον εκπρόσωπο Τύπου και τον διευθυντή του ΠΑΣΟΚ, ενώ αύριο στις 3 το μεσημέρι θα κάνει την παρθενική του ομιλία στην κοινοβουλευτική ομάδα ως αρχηγός του ΠΑΣΟΚ. Λίγες ώρες μετά θα εγκαινιάσει την «επίθεση» με αφορμή τη νέα δανειακή σύμβαση προς τα κόμματα του «αντιμνημονίου»...

ΦΩΦΗ ΓΙΩΤΑΚΗ

ΙΠΠΟΚΡΑΤΟΥΣ
Οι αλλαγές που προωθεί ο Ευ. Βενιζέλος

Μια λίστα με πρόσωπα που θα αποτελέσουν ενδεχομένως τη νέα αιχμή του δόρατος στην Ιπποκράτους έχει μπροστά του ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ, Ευ. Βενιζέλος.

Εγκυρες πληροφορίες λένε ότι έχει κάνει ήδη συναντήσεις με στελέχη της «λίστας», που είναι πολύ πιθανόν να επιλεγούν για τη θέση του γραμματέα του κόμματος και του εκπροσώπου Τύπου.

Οι ίδιες πληροφορίες τονίζουν ότι ο κ. Βενιζέλος μετά τη συνάντησή του με τον Γ. Παπανδρέου θα συζητήσει αναλυτικά με τον νυν γραμματέα Μ. Καρχιμάκη, ο οποίος αναμένεται ότι θα παραιτηθεί ανοίγοντας έτσι τη διαδικασία εκλογής του επόμενου από το Εθνικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ.

Τα ονόματα
Μεταξύ των ονομάτων που ακούγονται για την αντικατάσταση του κ. Καρχιμάκη είναι του μέλους του Πολιτικού Συμβουλίου Νίκου Ανδρουλάκη. Σήμερα άλλωστε δεν αποκλείεται να ανακοινωθεί ο νέος εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ - συζητήθηκαν ονόματα όπως του βουλευτή Μαγνησίας Κ. Καρτάλη, της υποψήφιας βουλευτή Χριστίνας Μανωλοπούλου, του εκ της Νεολαίας Γιάννη Ράπτη και άλλων, με την υποσημείωση ότι δεν πρόκειται να επιλεγεί «προβεβλημένο» στέλεχος, αλλά χαμηλών και αποτελεσματικών τόνων...

Δεν υπάρχουν σχόλια: