29.3.12

Συμβόλαιο απόδοσης θα υπογράφουν οι δημόσιοι υπάλληλοι...


Η απαρέγκλιτη τήρηση των όρων του ατομικού συμβολαίου θα καθορίζει στο εξής τη βαθμολογική & μισθολογική εξέλιξη των δημοσίων υπαλλήλων έναντι των ετών προϋπηρεσίας που αρκούσαν μέχρι σήμερα για την ανέλιξή τους.

Το λεγόμενο «συμβόλαιο απόδοσης» θα ... υπογραφεί στο τέλος του 2013 μεταξύ των υπαλλήλων και των προϊσταμένων τους και θα περιλαμβάνει για πρώτη φορά συγκεκριμένους στόχους, σαφή χρονοδιαγράμματα επίτευξής τους και δείκτες μέτρησης, ενώ η σύναψή του θα επαναλαμβάνεται στο τέλος κάθε χρόνου.

Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Δημήτρης Ρέππας ξεκαθάρισε ότι η αξιολόγηση δεν έχει καμία σχέση με απολύσεις, αποτυπώνει το επίπεδο επάρκειας υπάλληλων και υπηρεσιακών μονάδων, ενώ το κράτος θα μπορεί βάσει των αποτελεσμάτων της αξιολόγησης να παρέμβει και να προχωρήσει σε αναδιάρθρωση υπηρεσιών.

Σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στο σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, το νέο σύστημα αξιολόγησης θα κάνει πρεμιέρα το 2013 και θα εφαρμοστεί πλήρως το 2014.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι μέχρι τότε «παγώνουν» όλες οι προαγωγές, ενώ κανένας υπάλληλος δεν θα λάβει πριν το 2015 το διόλου ευκαταφρόνητο ποσό που προβλέπεται με τα κίνητρα επίτευξης στόχων και δημοσιονομικών στόχων.

Όσοι υπάλληλοι επιτυγχάνουν τους στόχους που έχουν τεθεί σε ποσοστό 90% θα παίρνουν μέχρι και μισό μισθό επιπλέον το χρόνο και έναν ολόκληρο μισθό εξτρά εάν ξεπεράσουν αυτό το ποσοστό. Αρκεί βέβαια το συνολικό ποσό να μην ξεπερνά το 3% της συνολικής μισθολογικής δαπάνης της υπηρεσίας τους. Τότε το πριμ θα χορηγηθεί μόνον σε όσους έρχονται πρώτοι στην αξιολόγηση.

Για τους υπαλλήλους του Υπουργείου Οικονομικών, όπως οι εφοριακοί, το κίνητρο επίτευξης δημοσιονομικών στόχων μπορεί να προσαυξήσει κατά 15% το μισθό τους κάθε μήνα, εφόσον ξεπεράσουν το 90% των στόχων που έχουν αναλάβει.

Την τύχη κάθε υπαλλήλου θα κρίνει ο προϊστάμενος της ανώτερης βαθμίδας, βάσει της διοικητικής του ικανότητας, της συμπεριφοράς και την απόδοσής του στην υπηρεσία. Όποιος κριθεί αρνητικά θα παραμένει στάσιμος στον ίδιο βαθμό και μισθό.

Το σχέδιο προεδρικού διατάγματος έχει τεθεί ήδη σε δημόσια διαβούλευση...

skai.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: