17.3.12

Η διαφθορά ζει και βασιλεύει στην Γερμανία...


Η διαφθορά αναμένεται να στοιχίσει φέτος στη γερμανική οικονομία 250 δισεκατομμύρια ευρώ, ποσό που είναι μειωμένο σε σχέση με παλαιότερα έτη, σύμφωνα με μια πανεπιστημιακή έρευνα που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα.

Οι υπολογισμοί του .. οικονομολόγου Φρίντριχ Σνάιντερ, του Πανεπιστημίου του Λιντς, βασίζονται στο δείκτη αντίληψης της διαφθοράς (CPI), ένα εργαλείο που εισήγαγε το 1995 η μη κυβερνητική οργάνωση Διεθνής Διαφάνεια.

Σύμφωνα με την τελευταία έρευνα της οργάνωσης αυτής, που δημοσιοποιήθηκε τον Δεκέμβριο του 2011, η Γερμανία βρίσκεται στη 14η θέση των λιγότερο διεφθαρμένων χωρών του κόσμου. Πρώτη κατατάσσεται η Νέα Ζηλανδία. Από το 2003 μέχρι σήμερα η Γερμανία κινείται μεταξύ της 14ης και της 16ης θέσης της κατάταξης, μολονότι οι αρχές έχουν κηρύξει επισήμως τον πόλεμο κατά της διαφθοράς, επισημαίνει ο Σνάιντερ, που πιστεύει ότι θα πρέπει να επιβάλλονται αυστηρότερες ποινές προκειμένου να εξαλειφθεί το φαινόμενο αυτό.

Μεταξύ άλλων, ο Γερμανός καθηγητής συνιστά να επιταχυνθούν οι δικαστικές διαδικασίες- ώστε όλοι να καταλάβουν ότι η διαφθορά έχει συνέπειες- και να επιβάλλονται ποινές φυλάκισης αντί για πρόστιμα, επειδή κάτι τέτοιο μπορεί να λειτουργήσει αποτρεπτικά. Επιπλέον, οι εταιρείες που εμπλέκονται σε υποθέσεις διαφθοράς θα πρέπει να αποκλείονται από τους δημόσιους μειοδοτικούς διαγωνισμούς για χρονικό διάστημα έως και πέντε ετών.

Πάντως, η παραοικονομία, για πρώτη φορά από το 1995, έπεσε το 2010 κάτω από το 14% του ΑΕΠ. Ο Σνάιντερ υπολογίζει ότι για το 2011 η παραοικονομία εκπροσωπούσε το 13,54% του ΑΕΠ (344,3 δισ. ευρώ) και ότι φέτος θα πέσει λίγο ακόμη, στο 13,34% (342,4 δισ. ευρώ).

Η μαύρη εργασία έχει επίσης περιοριστεί ελαφρά, από 7,9 εκατομμύρια εργαζόμενους το 2010 στα 7,8 εκατομμύρια το 2011 και αναμένεται να φτάσει τα 7,7 εκατομμύρια το 2012.
real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: