12.3.12

Οι Ελβετοί ψήφισαν υπέρ... μικρότερης άδειας...


Οι Ελβετοί πολίτες ψήφισαν με μεγάλη πλειοψηφία την Κυριακή κατά της πρότασης για παράταση της ετήσιας υποχρεωτικής άδειας από τέσσερις σε έξι εβδομάδες.

Τα τελικά αποτελέσματα έδειξαν ότι το 66,5% των ψηφοφόρων απέρριψαν την ... πρόταση και το 33,5% ψήφισαν υπέρ.

Σύμφωνα με στοιχεία της Ομοσπονδιακής Καγκελαρίας στη Βέρνη, το ποσοστό προσέλευσης κυμάνθηκε στο 45%.
Το δημοψήφισμα διενεργήθηκε αφού το μεγάλο ελβετικό συνδικάτο Travail.Suisse συγκέντρωσε τις απαραίτητες 100.000 υπογραφές που απαιτούνται για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος πάνω στο ζήτημα αυτό.

Στην Ελβετία, η οποία δεν ανήκει στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αυτή τη στιγμή η κατώτερη νόμιμη άδεια ορίζεται σε τέσσερις εβδομάδες, όπως δηλαδή ισχύει στις 27 χώρες-μέλη της ΕΕ.

Σε άλλες όμως αντίπαλες οικονομίες, όπως η Αυστρία, η Γαλλία, η Ιταλία και η Σουηδία, η άδεια ορίζεται στις πέντε εβδομάδες.

Η Ελβετική Ένωση Εργοδοτών (SBA), η οποία είχε κάνει έκκληση για αρνητική ψήφο, είπε ότι οι πολίτες έχουν συνειδητοποιήσει ότι "κάτι που αρχικά ακούγεται καλό, από κοντά αποδεικνύεται ότι έχει μειονεκτήματα".

'Αλλοι υπέρμαχοι του "όχι", όπως η επιχειρηματική ομοσπονδία Economiesuisse, είχαν προειδοποιήσει ότι η παράταση των διακοπών θα κοστίσει δισεκατομμύρια και θα οδηγήσει τις εταιρίες στο να μεταφερθούν σε χώρες όπως η Γερμανία.
protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: