21.3.12

Κόντρα των εισαγγελέων Πεπόνη-Δραγάτση για την υπόθεση Λαυρεντιάδη...


Παναγιώτης Στάθης

Ενδο-εισαγγελική κόντρα μεταξύ του οικονομικού εισαγγελέα Γρ. Πεπόνη και του εισαγγελέα Πρωτοδικών, Γιάννη Δραγάτση που διενήργησε ολόκληρη την έρευνα για την Proton Bank με αφορμή τον χειρισμό της υπόθεσης Λαυρεντιάδη , ξέσπασε σήμερα το μεσημέρι.

Η «κόντρα» εκδηλώθηκε όταν...

ο εισαγγελέας Δραγάτσης παραλαμβάνοντας τη δίωξη Πεπόνη κατά του Λαυρέντη Λαυρεντιάδη και 27 ακόμα ατόμων (όπως έγραψε το Capital.gr) με ενσωματωμένη την οδηγία για «λήψη νόμιμων μέτρων προς τη διασφάλιση δικαστικής λογοδοσίας των κατηγορουμένων» αντί να απαγορεύσει την έξοδο από τη χώρα στο σύνολο των κατηγορουμένων, εξέδωσε διάταξη απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα μόνο για τους για έξι από αυτούς.

Συγκεκριμένα ο εισαγγελέας Ι. Δραγάτσης, ο οποίος διενήργησε τη σχετική προκαταρκτική εξέταση έκρινε (όπως είχε δικαίωμα) ότι πρέπει να «κλείσουν» τα σύνορα της χώρας μόνο για τους έξι. Ήδη, το σχετικό σήμα έχει φτάσει σε Αστυνομία, αεροδρόμια, λιμάνια κ.ά. Ειδικότερα, δεν θα μπορούν πλέον να ταξιδέψουν στο εξωτερικό ο Λαυρέντης Λαυρεντιάδης, 4 στελέχη της Proton Bank καθώς και ο επιχειρηματίας Πέτρος Κυριακίδης.

Τα αίτια της κόντρας

Οι πραγματικές αιτίες όμως της δυσαρέσκειας μεταξύ των δύο εισαγγελέων βρίσκονται αλλού και όχι βέβαια στον αριθμό των προσώπων που θα υπαχθούν στη διάταξη απαγόρευσης εξόδου, αλλά κυρίως στο γεγονός ότι ο εισαγγελέας Πεπόνης:

- Άσκησε δίωξη για επιπλέον αδικήματα από αυτά που συμπεριέλαβε στο πολυσέλιδο πόρισμά του ο κ. Δραγάτσης.

- Δεν αποδέχτηκε το αίτημα Δραγάτση για αρχειοθέτηση της υπόθεσης όσον αφορά το ποσό των 51 εκατομμυρίων ευρώ που έχει επιστρέψει ο επιχειρηματίας Λαυρεντιάδης.

- Ζήτησε από τον ανακριτή που θα αναλάβει τη δικογραφία να διερευνήσει τυχόν ευθύνες «των εποπτικών και ελεγκτικών οργάνων (ορκωτών κλπ)», βάζοντας στο «κάδρο» από την Τράπεζα της Ελλάδος έως την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, όπως εξηγούσαν δικαστικές πηγές. Κι αυτό ενώ στο πόρισμά του ο κ. Δραγάτσης που διενήργησε εμπεριστατωμένη έρευνα «εξαίρει τη συμπεριφορά της Τράπεζας της Ελλάδος και θεωρεί πώς έπεσε θύμα εξαπάτησης από το ΔΣ της Proton», ενώ σε άλλο σημείο χαρακτηρίζει «κεφαλαιώδη την προσφορά της στην διαλεύκανση της υπόθεσης».

Νωρίτερα το Capital.gr είχε μεταδώσει τα εξής: Ομοβροντία κακουργημάτων αλλά και περιοριστικά μέτρα διασφάλισης της παρουσίας των κατηγορουμένων στις δικαστικές έρευνες (από απαγόρευση εξόδου μέχρι και εντάλματα σύλληψης) κατά του Λαυρέντη Λαυρεντιάδη και 27 ακόμα ατόμων σχετικά με την υπόθεση της Proton Bank, αποφάσισε ο οικονομικός εισαγγελέας Γρηγόρης Πεπόνης.

Μετά το πόρισμα καταπέλτη του εισαγγελέα Πρωτοδικών Γιάννη Δραγάτση, που ξετύλιξε όλο το κουβάρι της υπόθεσης των επισφαλών δανείων προς εταιρείες εμμέσου ή αμέσου ενδιαφέροντος του επιχειρηματία την εποχή που ήταν πρόεδρος του Δ.Σ. της τράπεζας, ύψους 701 εκατ. ευρώ, ο κ. Πεπόνης επικύρωσε τη δίωξη.

Ζήτησε δηλαδή, να επιβληθεί «η λήψη νόμιμων μέτρων προς τη διασφάλιση δικαστικής λογοδοσίας των κατηγορουμένων» και επιπλέον να διωχθούν οι κατηγορούμενοι και για απιστία σε βάρος του δημοσίου. Επιπλέον ζητεί να διερευνηθούν τυχόν ευθύνες των ορκωτών.

Η παραγγελία Πεπόνη ζητεί να ασκηθεί ποινική δίωξη σε βάρος του κ. Λαυρεντιάδη και 27 ακόμη ατόμων για:

- εγκληματική οργάνωση,
- απάτη σε βάρος του δημοσίου με 1608/50 περί καταχραστών του δημοσίου κατ΄ επάγγελμα και κατά συνήθεια,
- υπεξαίρεση με 108/50 για το σύνολο των επισφαλών δανείων (701 εκατ. ευρώ),
- ξέπλυμα βρώμικου χρήματος
- απιστία κακουργηματική από κοινού και κατ’ εξακολούθηση.

Ο κ. Πεπόνης δεν έκανε δεκτή την αρχειοθέτηση των κατηγοριών για τα 51 εκατ. ευρώ που επέστρεψε ο επιχειρηματίας και δεν αρχειοθετεί ούτε τα 19 εκατ. ευρώ που αφορούσε δάνειο το οποίο εξοφλήθηκε.

Λαυρεντιάδης: Αρνούμαι όλες τις κατηγορίες

"Αρνούμαι το σύνολο των αποδιδόμενων σε μένα κατηγοριών. Θα αγωνιστώ με όλες μου τις δυνάμεις για την αλήθεια και την προστασία της τιμής της οικογένειάς μου και της υπόληψής μου. Θα αποδείξω το μέγεθος της συνομωσίας που εξυφάνθηκε εναντίον ενός Έλληνα επιχειρηματία που πιστεύει στην Ελλάδα και στο Θεό", αναφέρει σε γραπτή του δήλωση ο κ. Λ. Λαυρεντιάδης. Και συνεχίζει:

"Επισημαίνω την ανασφάλεια που νιώθω ως Έλληνας πολίτης παρακολουθώντας τους εκπροσώπους του πολιτικού και δικαστικού κατεστημένου συστήματος, να αλληλοκατηγορούνται δημόσια για την εξυπηρέτηση συμφερόντων και σκοπιμοτήτων, που οι εισαγγελείς είτε αγνοούν, είτε επιλέγουν να αγνοούν. Η αλήθεια βέβαια είναι μία και είναι πολύ απλή: Άρπαξαν μια τράπεζα από τα χέρια χιλιάδων Ελλήνων μετόχων και έστησαν την πρώτη τράπεζα ιδιοκτησίας τρόικας. Στο πλαίσιο αυτό προσέφυγα στο Συμβούλιο της Επικρατείας και κατέθεσα αίτηση ακυρώσεως κατά της απόφασης της Τράπεζας της Ελλάδος και του υπουργού Εθνικής Οικονομίας για την ΄τροϊκοποίηση΄ της τράπεζας.

Δεν συμβιβάζομαι με καμιά νοσηρότητα και δεν εκβιάζομαι. Δεν συμβιβάστηκα ούτε καν με την ασθένειά μου. Είμαι μαχητής, διότι για μένα η νίκη είναι συνήθεια".



capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: