13.3.12

Πράσινο φως για βοήθεια με δόσεις...


Ανησυχία προκαλεί η απαίτηση των ευρωπαίων υπουργών να μην αποζημιωθούν τα φυσικά πρόσωπα για τις απώλειες από το κούρεμα...
Ρεπορτάζ: Ειρήνη Χρυσολωρά, Γιώργος Κανελλόπουλος
Το πράσινο φως για τη δεύτερη δανειακή σύμβαση των 130 δισ. ευρώ στην Ελλάδα, που θα χορηγηθεί σε μηνιαίες δόσεις, έδωσε χθες το Eurogroup. Ανησυχία ωστόσο προκαλεί η ...
χθεσινοβραδινή απαίτηση των υπουργών Οικονομικών να μη δοθεί αποζημίωση στα φυσικά πρόσωπα για τις απώλειες που θα υποστούν από το κούρεμα των ομολόγων τους.
Οπως είπε χθες ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, «δεν μπορεί να υπάρξει αποζημίωση για τους ιδιώτες ομολογιούχους» στην Ελλάδα καθώς κάτι τέτοιο θα εγείρει ανάλογες απαιτήσεις και από κατόχους ελληνικών ομολόγων που βρίσκονται σε άλλα κράτη.
Ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος όταν ρωτήθηκε για το θέμα αμέσως μετά τις δηλώσεις Γιούνκερ απάντησε ότι δεν είναι η κατάλληλη στιγμή να μιλήσουμε γι' αυτό.
Ετσι άφησε να εννοηθεί ότι η ελληνική κυβέρνηση εξακολουθεί να αναζητά φόρμουλα για να αποζημιώσει φυσικά πρόσωπα που είναι κάτοχοι ομολόγων. Σημειώνεται ότι περίπου 11.000 εντός και εκτός Ελλάδος είναι τα φυσικά πρόσωπα που κατέχουν ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου, συνολικής αξίας 4,3 δισ. ευρώ. Από αυτά, 2,7 δισ. ευρώ έχουν αγοραστεί κατά την έκδοσή τους (στην πρωτογενή αγορά).
Ο κ. Βενιζέλος έχει αφήσει στο παρελθόν κατ' επανάληψη να εννοηθεί ότι θα αποζημιωθούν ομολογιούχοι που κατέχουν τίτλους αξίας μικρότερης των 100.000 ευρώ.
Μετά την έγκριση της δανειακής σύμβασης μπορεί να αρχίσει η εκταμίευση των κονδυλίων προς την Ελλάδα. Μάλιστα ήδη από την περασμένη Παρασκευή συμφωνήθηκε να εκταμιευτούν αρχικά 35,5 δισ. ευρώ. Από αυτά, τα 30 δισ. ευρώ θα δοθούν στους πιστωτές έναντι της ανταλλαγής των ομολόγων που έγινε στο πλαίσιο του κουρέματος του ελληνικού χρέους (PSI). Τα υπόλοιπα θα δοθούν για την εξόφληση ομολόγων του ελληνικού Δημοσίου που κατέχει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, τα οποία λήγουν τις επόμενες ημέρες. Σημειώνεται ότι χθες ολοκληρώθηκε η ανταλλαγή των ομολόγων αξίας 177 δισ. ευρώ με νέα στο πλαίσιο του PSI. Τα ομόλογα αυτά υπάγονται στο ελληνικό δίκαιο.

Η ΙΣΠΑΝΙΑ. Ψηλά στην ατζέντα των υπουργών Οικονομικών βρέθηκε χθες και το νέο «αγκάθι» που αφορά την υπέρβαση του ελλείμματος της Ισπανίας.
Οπως αποφάσισε το Eurogroup, η Μαδρίτη καλείται να λάβει επιπλέον μέτρα λιτότητας φέτος για να μειώσει τον νέο στόχο για το έλλειμμα κατά 0,5%.
Η χώρα έπρεπε να μειώσει το έλλειμμά της στο 4,4% του ΑΕΠ για το 2012, αλλά αναθεώρησε αυτές τις προβλέψεις επειδή οδεύει προς ύφεση. Ο νέος στόχος της Ισπανίας για το έλλειμμα είχε τεθεί στο 5,8% του ΑΕΠ.
ΝΕΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: