23.3.12

Αμέλεια οι ευθύνες των υπαλλήλων για τις "μαϊμού" - επενδύσεις...


Το "πάρτυ" των "επενδύσεων" έκλεισε - Αμέλεια στους υπαλλήλους που φέρονται να είδαν κτίρια ...που δεν υπήρξαν!
Του Κώστα Μπογδανίδη
Πιάστηκαν στα "πράσα" να παίρνουν εκατομμύρια ευρώ για τις περιβόητες επενδύσεις - "μαιμού" που δόθηκαν μέσω του αναπτυξιακού νόμου. Υπάλληλοι υπέγραφαν για...

ψεύτικες δραστηριότητες και ανύπαρκτα κτίρια- όλα περιγράφονταν στο πόρισμα- καταπέλτης που παρέδωσε η επιτροπή.

Οι φάκελοι σταλθηκαν από τον τότε περιφερειάρχη Κρήτης κ.Καρούντζο στην Εισαγγελία, στο υπουργείο ανάπτυξης, αλλά και στους ελεγκτές δήμοσιας διοίκησης, ενώ ολόκληρη η υπηρεσία ξηλώθηκε και συστήθηκαν υπηρεσιακά συμβούλια, έγιναν ΕΔΕ. Αποτέλεσμα; Καλά το μαντέψατε, το απόλυτο μηδέν!

Οι αποκαλύψεις, πριν δυο χρόνια, για το πάρτι" των εκατομμυρίων που είχε στηθεί γύρω από τον αναπτυξιακό νόμο είχαν προκαλέσει σαλο. Αλλά μόνο στην κοινή γνώμη. Στα ανώτερα κλιμάκια της διοίκησης πέρασε, αλλά δεν ακούμπησε, δεν ίδρωσε το αυτί τους.... Ναι, επενδύσεις εκατομμυρίων που δεν έγιναν ποτέ, κτίρια που δεν είχαν άδειες, δραστηριότητες που χρηματοδοτήθηκαν αλλά δεν...έγιναν και στη μεση υπάλληλοι της διοίκησης που κατέθεταν ψευδώς ότι είδαν κτίρια, τα οποία όμως δεν υπήρξαν!

Για όλα αυτά που υπάρχουν στο πόρισμα δεν έχει κινηθεί φύλλο.... Στο τέλος του 2010- αρχες του 2011 , οι αποκαλύψεις σε συνδυασμό με την οικτρή οικονομική κατάσταση της χώρας που κατέρρεε ήταν αρκετές για να πιστέψουμε ότι θα προχωρήσει η κάθαρση, κάποιοι θα τιμωρηθούν, τα λεφτά θα επιστραφούν στα δήμοσια ταμεία.

Φρούδες ελπίδες για ένα κράτος μπανανία! Ούτε η δικαιοσύνη έχει κινηθεί, ούτε το υπουργείο έκανε τίποτα, ούτε οι ελεγκτές δημοσιας διοίκησης παρενέβησαν! ΤΙΠΟΤΑ απολύτως δεν έχει γίνει μέχρι σήμερα. Α, όχι για να είμαστε δίκαιοι: η ΕΔΕ που έγινε σε βάρος των εμπλεκόμενων υπαλλήλων τους έβγαλε λαδι, απέδωσε...αμέλεια και φυσικά ο φάκελος έκλεισε!

Το πόρισμα στο καλάθι τον αχρήστων

Φαίνεται πως το 12σέλιδο πόρισμα πετάχτηκε στον καλαθο των άχρηστων. Και το μόνο όφελος ήταν ότι επενδύσεις "μαϊμού" οδηγήθηαν στην απένταξη από τον αναπτυξιακό νόμο 3299/2004 και σώθηκαν μερικά εκατομμύρια ευρώ!

Η επιτροπή τότε υπό τον κ.Χρηστάκη (μέλη οι κ.Σισκάκης, Αποστολάκης) έκανε υποδειγματική δουλειά και ήλεγξε σε βάθος τις
υποθέσεις που έμοιαζαν ύποπτες. Μερικές εκ των οποίων αποδείχθηκαν χειρότερες από ό,τι φαντάζονταν και τα στελέχη της Περιφέρειας!

Πιο... σκαστή περίπτωση ήταν αυτή που είχε αποκαλύψει η "Πατρίς", η επένδυση που θα γινόταν σε κτίσμα 200 τετραγωνικών μέτρων στο κέντρο του Ηρακλείου. Σε αυτό το κτίριο είχαν εγκρίνει ποσό ... 2 εκατομμυρίων ευρώ(για 9 μικρά δωμάτια!) και η επιτροπή εντόπισε διαφοροποιήσεις στον προϋπολογισμό (ξύλινη στέγη κα), πλαστές άδειες που εντοπίστηκαν από τις Πολεοδομίες του δήμου και της Νομαρχίας, ενώ είχαν κατεδαφιστεί και τμήματα του κτιρίου.

-Ως δεύτερη στο πόρισμα αναφέρεται μια επένδυση στο Λασίθι που είχε ενταχθεί ως αθλητικό κέντρο και σε άλλο πρόγραμμα ("Ιντερρέγκ") το οποίο μεταλλάχθηκε σε... ξενοδοχείο! Οι τεχνικοί έλεγχοι έδειξαν μεγάλες τροποποιήσεις σε σχέση με αυτά που είχαν κατασκευαστεί, ενώ ορισμένα τιμολόγια δεν εντοπίστηκαν (κεραμοσκεπή κλπ).

Στη συγκριμένη επένδυση είχαν δοθεί χρήματα με εγγυητική επιστολή τράπεζας.

-Σε εταιρεία στα Χανιά βρέθηκαν ελλείψεις στις επιμετρήσεις, ατέλειες στην κατασκευή και διαφοροποίηση στα στοιχεία των πραγματικών έργων με αυτά που παρουσιάζονταν. Και σε αυτή την επένδυση είχε γίνει εκταμίευση μέρους του προϋπολογισμού των 2 εκατομμυρίων ευρώ.

-Σε εταιρεία αρτοσκευασμάτων εντοπίστηκε μια τεράστια διαφορά κόστους της επένδυσης για ένα μεταλλικό κτίριο. Είναι χαρακτηριστικό όπως αναφέρει το πόρισμα ότι η επένδυση ξεκίνησε το 2003 με κόστος 230 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο και στις 31 Μαρτίου 2006 αυτό το κόστος υπολογίστηκε στα 612 ευρώ το τετραγωνικό! Τελικά πιστοποιήθηκε στα 827 ευρώ το
τετραγωνικό. Η συγκεκριμένη εταιρεία έχει πάρει πάνω από 500.000 ευρώ.

Επίσης, ελέγχθηκαν μία εταιρεία στο Πάνορμο η οποία έδωσε όλα τα δικαιολογητικά και δεν εντοπίστηκε κανένα πρόβλημα, όπως και επιχειρηματίας από το Ρέθυμνο ο οποίος κατέθεσε αιτήσεις για δύο επενδύσεις. Και δεν ήταν μόνο τα στοιχεία.

Ο τότε περιφερειάρχης ξήλωσε την υπηρεσία, διέταξε ΕΔΕ για να εντοπιστούν όλοι οι εμπλεκόμενοι υπάλληλοι. Οι οποίοι δεν είχαν δει τις... πλαστογραφημένες άδειες, αλλά έβλεπαν ανύπαρκτα κτίρια, δεν ήλεγχαν προϋπολογισμούς. Όλα αυτά η ΕΔΕ τα έβγαλε...αμέλεια. Κανένας δόλος. Κι αυτό το κράτος συνεχίζει να πορεύεται...

cretalive.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: