14.3.12

Η εισαγγελέας ζητεί τη διερεύνηση τυχόν ευθυνών του κ. Μιχ. Λιάπη...


Γιάννα Παπαδάκου
Στη Βουλή οδηγείται η δικογραφία για τον ΟΣΕ και ειδικότερα για προμήθειες του οργανισμού το 2007, προκειμένου να διερευνηθούν τυχόν ευθύνες του τότε αρμόδιου, πρώην υπουργού Μεταφορών, κ. Μιχάλη Λιάπη. Σύμφωνα με πληροφορίες η...
εισαγγελέας Πρωτοδικών κυρία Πόπη Παπανδρέου έστειλε στην εισαγγελία του Αρείου Πάγου τη δικογραφία, προκειμένου να αποσταλεί στη Βουλή.

Η υπόθεση αφορά απιστία σε βάρος του Δημοσίου, που αποτιμάται σε εκατομμύρια ευρώ και η έρευνα για τα μη πολιτικά πρόσωπα που εμπλέκονται συνεχίζεται από την τακτική δικαιοσύνη.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι υποθέσεις, στις οποίες εντόπισε ποινικό ενδιαφέρον η εισαγγελική έρευνα, είναι οι εξής:

- Σε διαγωνισμό του ΟΣΕ για την προμήθεια τροχαίου υλικού (τρένα) άλλαξαν οι προδιαγραφές του διαγωνισμού, παρά την απόφαση της αρμόδιας διακομματικής επιτροπής. Τελικά ο διαγωνισμός αυτός δεν έγινε ποτέ.

- Η άλλη υπόθεση φορά την προμήθεια οκτώ τρένων τύπου Desiro από τη Siemens. Τα τρένα μισθώθηκαν έναντι του ποσού των οκτώ εκατομμυρίων ευρώ. Ωστόσο, σύμφωνα με την δικογραφία ακόμη και η γερμανική εταιρεία είχε προειδοποίησει τον ΟΣΕ ότι τον συνέφερε να τα αγοράσει, αφού η μίσθωση ήταν πολύ ακριβότερη σε σύγκριση με την αγορά!

- Η καθυστέρηση παράδοσης ολοκληρωμένου πληροφορικού συστήματος διαχείρισης επιβατικών μεταφορών του ΟΣΕ (σύστημα κράτησης εισιτηρίων από τους πολίτς), το οποίο αγοράστηκε από βρετανική εταιρεία, είναι μια ακόμη έρευνα που περιέχεται στην επίμαχη δικογραφία.

- Ο διαγωνισμός για την πρόσληψη προσωπικού φύλαξης (security) στον ΟΣΕ κρίθηκε επίσης από την εισαγγελία ότι δεν έγινε με νόμιμες προδιαγραφές.

Τα μη πολιτικά πρόσωπα που εμπλέκονται στην υπόθεση είναι σύμφωνα με πληροφορίες, είκοσι...

ΒΗΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: