2.3.12

ΝΔ: Οι προτάσεις για ανάπτυξη, βασικό προεκλογικό εργαλείο...


Αρης Ραβανός
Το επιχείρημα ότι οι θέσεις του κ. Αντ. Σαμαρά για την ανάγκη να υπάρξουν άμεσα αναπτυξιακές πολιτικές ως ένα βασικό εργαλείο αντιμετώπισης της κρίσης, θα προβάλλει με ένταση πλέον η Νέα Δημοκρατία, στηριζόμενη στις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής και στην κοινή δήλωση των 17 ηγετών της ευρωζώνης.

«Σήμερα, οι
θέσεις του υιοθετούνται από το σύνολο των ηγετών της ευρωζώνης και γενικότερα της Ευρωπαϊκής Ενωσης» λένε ηγετικά στελέχη της ΝΔ, δείχνοντας ουσιαστικά και ένα από τα επιχειρήματα του κόμματος στην πορεία προς τις εκλογές.
Η ηγετική ομάδα της ΝΔ θεωρεί πως τα όσα αποφασίστηκαν στη Σύνοδο είναι ιδιαίτερα σημαντικά, ενώ τονίζει ότι για πρώτη φορά γίνεται σαφής αναφορά στην ανάγκη αναπτυξιακών πολιτικών. Μάλιστα, με non paper προς βουλευτές και στελέχη, προτάσσει το εξής σημείο από το κείμενο συμπερασμάτων της Συνόδου, όπου επισημαίνεται:

«Η Ευρωπαϊκή Ενωση λαμβάνει όλα τα αναγκαία μέτρα για την επάνοδο της Ευρώπης σε πορεία ανάπτυξης και δημιουργία θέσεων εργασίας. Προς τούτο απαιτείται διττή προσέγγιση, η οποία περιλαμβάνει τόσο μέτρα για τη διασφάλιση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας και της δημοσιονομικής εξυγίανσης όσο και δράσεις για την τόνωση της ανάπτυξης, της ανταγωνιστικότητας και της απασχόλησης».
Παράλληλα, προτάσσεται και η κοινή δήλωση των 17 ηγετών της ευρωζώνης οι οποίοι υποστήριξαν την ανάγκη να υπάρξουν συγκεκριμένα και ειδικά μέτρα για την ενίσχυση της ανάπτυξης, ενώ σημείωσαν την ανάγκη «στήριξης των διαρθρωτικών ταμείων της Ευρωπαϊκής Ενωσης, για βασικά έργα υποδομής και μέτρα για τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, την ενίσχυση της ρευστότητας για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις και την προώθηση της απασχόλησης και της εκπαίδευσης.».

Για να ενισχύσουν την επιχειρηματολογία της ΝΔ, τα ηγετικά της στελέχη υπογραμμίζουν επίσης την επιμονή του κ. Σαμαρά για την ανάγκη υιοθέτησης άμεσων μέτρων που μπορούν να οδηγήσουν στην ανάταξη της ελληνικής οικονομίας και υπενθυμίζουν σχετικά αποσπάσματα από δυο δηλώσεις του, μια προσερχόμενος στη χθεσινή Σύνοδο Κορυφής του ΕΛΚ και μετά το τέλος των διμερών συναντήσεών του στις Βρυξέλλες, όπου είχε κατ' ιδίαν συνομιλίες με την Ανγκελα Μέρκελ και τον πρόεδρο του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Γι' αυτό υπογραμμίζουν το αίτημα για αναπτυξιακές πρωτοβουλίες που ζήτησε ο κ. Σαμαράς, και συγκεκριμένα: Την ενεργοποίηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων (ΕΣΠΑ), την αξιοποίηση των πόρων της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, τη δημιουργία μιας Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας, την τόνωση της ρευστότητας στην πραγματική οικονομία, τη χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, την ενίσχυση των εξαγωγών και την απεμπλοκή των μεγάλων έργων υποδομής.

«Ο κ. Σαμαράς σταθερά εδώ και διόμισι χρόνια, επισημαίνει ότι η πολιτική της μονομερούς λιτότητας βυθίζει τη χώρα σε χειρότερα αδιέξοδα και ότι είναι επιτακτική ανάγκη να δοθεί προτεραιότητα στην ανάκαμψη, την απασχόληση και την κοινωνική συνοχή» τονίζεται στο «γαλάζιο» non paper.

Επίσης, γίνεται ειδική μνεία στα «23 μέτρα ανάσες» για την οικονομία που ανακοίνωσε το Φεβρουάριο του 2010 ο κ. Σαμαράς, τονίζοντας την ανάγκη δράσεων που οδηγούν στην ανάκαμψη και την ανάπτυξη...

BHMA.

Δεν υπάρχουν σχόλια: