5.3.12

Μ. Καρχιμάκης: Στη δημοσιότητα όλα τα πόθεν έσχες...


Ερώτηση προς τους υπουργούς Εσωτερικών, Δικαιοσύνης, Διαφάνειας & Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κατέθεσε ο βουλευτής Μιχάλης Καρχιμάκης, σύμφωνα τη δημοσιοποίηση του πόθεν έσχες όλων των ... υπόχρεων υποβολής. Ο κ. Καρχιμάκης διαπιστώνει ότι σήμερα βιώνουμε μία πρωτοφανή κρίση αξιοπιστίας του πολιτικού συστήματος και των πολιτικών και η κοινωνία αναζητά πειστικές απαντήσεις στην αντιμετώπιση του μαύρου πολιτικού χρήματος.

Ο βουλευτής ερωτά τους αρμόδιους υπουργούς αν προτίθενται να προχωρήσουν σε τροποποίηση της παρ. 3 του άρθρου 2 του ν.3213/2003 ώστε η υποχρέωση δημοσίευσης των δηλώσεων περιουσιακής κατάσταση στον τύπο και στους διαδικτυακούς τόπους των φορέων που υπάγονται να συμπεριλάβει όλους τους υπόχρεους υποβολής πόθεν έσχες, δικαστικούς και εισαγγελικούς λειτουργούς, δημοσιογράφους, Δημόσιους λειτουργούς, υπαλλήλους κ.λπ.

Όπως χαρακτηριστικά γράφει ο κ. Καρχιμάκης:

"ΕΡΩΤΗΣΗ

Θέμα: «Δημοσιοποίηση του πόθεν έσχες όλων των υπόχρεων υποβολής, Δικαστών, Δημοσιογράφων, Δημοσίων λειτουργών, υπαλλήλων, κ.λ.π.»

Κύριοι Υπουργοί,

Το τελευταίο διάστημα βιώνουμε μια πρωτοφανή κρίση αξιοπιστίας του πολιτικού συστήματος και των πολιτικών, η οποία τείνει να μετατραπεί σε κρίση όλων των θεσμών και λειτουργιών της πολιτείας. Σε αυτό το κλίμα, η ανάκτηση της αξιοπιστίας και της εμπιστοσύνης των πολιτών μπορεί να επέλθει μόνο μέσα από βαθιές αλλαγές, καθώς η κοινωνία αναζητά πειστικές απαντήσεις στην αντιμετώπιση του μαύρου πολιτικού χρήματος.
Ο ν.3213/2003 «Δήλωση και έλεγχος περιουσιακής κατάστασης βουλευτών, δημόσιων λειτουργών και υπαλλήλων, ιδιοκτητών μέσων μαζικής ενημέρωσης και άλλων κατηγοριών προσώπων» έχει αποδειχτεί ανεπαρκής αφού τα μέτρα που προβλέπει δεν είναι εφαρμόσιμα και αποτελεσματικά όσον αφορά τη διακρίβωση τόσο του «έσχες» όσο και του «πόθεν».
Επιπλέον, το ισχύον νομικό πλαίσιο περιορίζεται στη δημοσιοποίηση μόνο των δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης του Πρωθυπουργού, των Αρχηγών των πολιτικών κομμάτων, των υπουργών, αναπληρωτών υπουργών και υφυπουργών, των βουλευτών και ευρωβουλευτών και όσων διαχειρίζονται τα οικονομικά των κομμάτων, εξαιρώντας όλες τις κατηγορίες προσώπων που είναι υπόχρεοι υποβολής πόθεν έσχες, όπως είναι οι δικαστικοί και εισαγγελικοί λειτουργοί και οι δημοσιογράφοι μέλη των οικείων ενώσεων συντακτών, Δημόσιοι λειτουργοί, υπάλληλοι, κ.λ.π.
Επειδή ο ισχύων νόμος για το «πόθεν έσχες» δεν μπορεί, ως έχει, να εξασφαλίσει την πλήρη διαφάνεια της περιουσιακής κατάστασης όσων οφείλουν να καταθέτουν τη σχετική δήλωση, καθώς περιορίζεται στον έλεγχο των περιουσιακών στοιχείων που καταγράφει κάθε χρόνο ο υπόχρεος και δημοσιοποιούνται οι δηλώσεις μόνον των πολιτικών προσώπων.
Επειδή η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των πολιτών προς τους θεσμούς αποτελεί βασική προϋπόθεση για την κοινωνική συνοχή και τη σωτηρία της χώρας.

Ερωτάστε :

Προτίθεσθε να προχωρήσετε σε τροποποίηση της παρ. 3 του άρθρου 2 του ν.3213/2003 ώστε η υποχρέωση δημοσίευσης των δηλώσεων περιουσιακής κατάσταση στον τύπο και στους διαδικτυακούς τόπους των φορέων που υπάγονται να συμπεριλάβει όλους τους υπόχρεους υποβολής πόθεν έσχες, δικαστικούς και εισαγγελικούς λειτουργούς, δημοσιογράφους, Δημόσιους λειτουργούς, υπαλλήλους κ.λ.π.;".
real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: