25.3.12

Πέθανε ο συγγραφέας Αντόνιο Ταμπούκι ...


Ο Ιταλός συγγραφέας Αντόνιο Ταμπούκι πέθανε στη Λισαβόνα σε ηλικία 68 ετών ύστερα από μακρά ασθένεια, έγινε γνωστό σήμερα στο Παρίσι από το γάλλο μεταφραστή του Μπερνάρ Κομάν.

Ο Ταμπούκι, μια από τις πιο αντιπροσωπευτικές φωνές της ... ευρωπαϊκής λογοτεχνίας, έχει γράψει περίπου 20 βιβλία, τα οποία έχουν μεταφραστεί σε 40 γλώσσες. Συγγραφέας, πανεπιστημιακός και δοκιμιογράφος, ο Ταμπούκι ήταν ο μεταφραστής στα ιταλικά του έργου του πορτογάλου συγγραφέα Φερνάντο Πεσόα.

Πολλά από τα μυθιστορήματά του μεταφέρθηκαν στη μεγάλη οθόνη, όπως το "Νυχτερινό στην Ινδία" και το 'Ετσι ισχυρίζεται ο Περέιρα" με τον Μαρστέλο Μαστρογιάννι.

Καθηγητής πορτογαλικής γλώσσας και λογοτεχνίας στο πανεπιστήμιο της Σιένας στην Ιταλία, ο Ταμπούκι υπήρξε χρονογράφος στην ιταλική εφημερίδα Corriere della Sera και στην ισπανική El Pais.

Μοναδικό παιδί ενός έμπορου αλόγων, ο Ταμπούκι γεννήθηκε στις 24 Σεπτεμβρίου του 1943 στην Πίζα της Τοσκάνης. Σπούδασε ιταλική φιλολογία και από το 1962 λογοτεχνία στο Παρίσι όπου ανακάλυψε τον πορτογάλο συγγραφέα Φερνάντο Πεσόα διαβάζοντας τη γαλλική μετάφραση του ποιήματος "Το Καπνοπωλείο" ("Bureau du tabac").

Ο ενθουσιαμός του τον έκανε να ανακαλύψει τη γλώσσα και τον πολιτισμό της Πορτογαλίας, η οποία έγινε δεύτερη πατρίδα του. Συνέχισε τις σπουδές του στην πορτογαλική λογοτεχνία στο πανεπιστήμιο της Σιένας. Παθιασμένος με το έργο του Πεσόα, το μεταφράζει στα ιταλικά μαζί με τη σύζυγό του την οποία γνώρισε στην Πορτογαλία.

Ανάμεσα στα έργα του είναι τα: "Ταξίδια και άλλα ταξίδια", "Νυχτερινό στην Ινδία", "Η Νοσταλγία του Πιθανού", "Ετσι ισχυρίζεται ο Περέιρα", "Ο Τριστάνο Πεθαίνει".

ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο

naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: