2.3.12

Πως τελειώνει ένα πάρτι δισεκατομμυρίων με τα φάρμακα...



Το μυστικό είναι τόσο απλό, που παραπέμπει στο αυγό του Κολόμβου. Παράλληλα, όμως, είναι και τόσο αποδοτικό, που ήδη από την πρώτη «χρήση» του στο υπουργείο Υγείας, αλλά και στο υπουργείο Οικονομικών, μετρούν αρκετές εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ ως κέρδος.
Ο λόγος αφορά στις τελευταίες αλλαγές στη διαγωνιστική διαδικασία προμήθειας ...
ιατροφαρμακευτικού υλικού από τα νοσοκομεία όλης της χώρας. Την 3η ή 4η τα τελευταία 10 χρόνια, που, όμως, στην πορεία, μπορεί να αποδειχθεί μέχρι και …θαυματουργή.

Ο τρόπος; Προσέξτε: Ας υποθέσουμε ότι στο Ιπποκράτειο νοσοκομείο, θέλουν να κάνουν μια μεγάλη προμήθεια από “στεντς”. Μέχρι πρόσφατα «έβγαιναν» στην αγορά και το ανακοίνωναν, περιμένοντας προσφορές. Τώρα κάνουν κάτι πολύ πιο απλό. Παίρνουν την τιμή που «βγάζει» το ασφαλιστικό ταμείο, που καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος των προμηθειών του εν λόγω υλικού, και ζητούν να γίνει η προμήθεια σε αυτό το επίπεδο.

Στην περίπτωση του “στεντ”, το ΙΚΑ, για παράδειγμα, κάνει την αποτίμηση, ας πούμε, στα 1500 ευρώ. Σε αυτή την τιμή θα την προμηθευτεί και το Ιπποκράτειο. Μέχρι πριν από λίγο καιρό, από τη διαγωνιστική διαδικασία μπορεί να έφτανε να κλείσει τη συμφωνία ακόμα και στα 2.500 ή στα 3.000 ευρώ. Τώρα, με τη νέα διαδικασία ορίζεται ατύπως πλαφόν. Όπερ σημαίνει ότι προσφορές γίνονται δεκτές από εκεί και κάτω κι όχι από εκεί και πάνω.

Και κάπως έτσι, η αγορά, έκουσα – άκουσα, προσαρμόζεται.

Το “Κεφάλαιο” στην αυριανή του έκδοση παρουσιάζει αναλυτικό ρεπορτάζ για τον πόλεμο που έχει ξεσπάσει στον χώρο της υγείας με την προσπάθεια εξυγίανσης του συστήματος προμηθειών στα νοσοκομεία και τα ασφαλιστικά ταμεία. Τα πρώτα αποτελέσματα δείχνουν αξιοσημείωτα και προδικάζουν σκληρές συγκρούσεις για την τιμή του φάρμακου.


www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: