4.3.12

Σε επ΄αόριστον κατάληψη των γραφείων του Οίκου Ναύτου προχωρούν οι εργαζόμενοι...


Τις έντονες αντιδράσεις των εργαζομένων του Οίκου Ναύτου, έχει προκαλέσει η απόφαση της κυβέρνησης, να προχωρήσει σε ένταξη του φορέα ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης των ναυτικών από 01/04/2012, στον... Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ).

Οι εργαζόμενοι ανακοίνωσαν ότι από αύριο 05/3/2012, θα προχωρήσουν σε επ' αόριστον κατάληψη των γραφείων του κτιρίου όπου στεγάζονται οι υπηρεσίες, ενώ προαναγγέλλουν και δυναμικές κινητοποιήσεις και άλλης μορφής.

Ο εκπρόσωπος των εργαζομένων Γκιουλάκης Στέργιος, σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, χαρακτηρίζει το νομοσχέδιο πρόχειρο και ότι μέσα σ’ αυτό δεν υπάρχει καμία διάταξη που να λέει ότι διασφαλίζονται στο σύνολό τους, οι θέσεις εργασίας των εργαζομένων και η δομή του φορέα.

Αναφέρει επίσης ότι τα οικονομικά στοιχεία που παρουσίασε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος στη Βουλή, είναι τελείως διαφορετικά από αυτά που έχουν στα χέρια τους οι εργαζόμενοι.

Ο κ. Γκιουλάκης τονίζει ότι ο Οίκος Ναύτου για το 2011, ενώ είχε προϋπολογισμό 214 εκ ευρώ, πήρε 80 εκ λιγότερα και αναφέρει ότι έχουν γίνει σοβαρές προσπάθειες από τη διοίκηση και τους εργαζόμενους, με αποτέλεσμα ο προϋπολογισμός του φορέα να έχει μειωθεί κατά 44%.

«Εμείς την επόμενη εβδομάδα θα πρέπει να δώσουμε το δώρο το Πάσχα στους ναυτικούς και δεν ξέρουμε αν έχει γίνει κάποια μέριμνα, καθώς έως τώρα δίναμε τα χρήματα σε συνεργασία με το Γραφείο Ευρέσεως Ναυτικής Εργασίας που πλέον μεταφέρεται στο υπουργείο Εργασίας», τονίζει κ. Γκιουλάκης.

Οι εργαζόμενοι του Οίκου Ναύτου σε ψήφισμά τους ζητούν τη συνέχιση της ανεξάρτητης λειτουργίας του ιατροφαρμακευτικού φορέα, και τη στήριξη των βουλευτών όλων των κομμάτων, από τους οποίους ζητούν «να σταματήσουν να δηλώνουν θεατές».

«Η ναυτική οικογένεια χάνει τον ασφαλιστικό φορέα που της παρείχε κατά αποκλειστικότητα ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, επιδότηση ανεργίας και πρόνοια, τον πρώτο ασφαλιστικά οργανωμένο φορέα του ελληνικού κράτους, που από το έτος 1927 εξυπηρετούσε συνεχώς τον Έλληνα ναυτικό και την οικογένεια του», τονίζεται στο ψήφισμα.

Σημειώνεται ότι ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος, μιλώντας στη Βουλή στη διάρκεια του εφαρμοστικού νόμου για την Υγεία είχε δηλώσει ότι από 01/04/2012, ο Οίκος Ναύτου γίνεται μέλος του ΕΟΠΥΥ και ότι οι υπάλληλοί του «δεν παθαίνουν τίποτα, συνεχίζουν, όπως και οι υπάλληλοι των προηγούμενων ταμείων, να εργάζονται για τον ΕΟΠΥΥ». Μάλιστα είχε αναφέρει ότι «οι πρώην γιατροί του ΙΚΑ, νυν του ΕΟΠΥΥ, θα μπορούν να προσφέρουν υπηρεσίες υγείας στους ασφαλισμένους και τα απογεύματα στα ιατρεία τους έως 150 επισκέψεις δωρεάν που σημαίνει ελάφρυνση του πολίτη από τις ταλαιπωρίες της ουράς».
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: