20.3.12

Ο δολοφόνος βιντεοσκοπούσε το μακελειό...


Με την τήρηση ενός λεπτού σιγής σε όλα τα σχολεία της χώρας, η Γαλλία θέλησε να απευθύνει τον ύστατο χαιρετισμό στα τρία παιδιά και τον καθηγητή που σκοτώθηκαν χθες Δευτέρα σε ένα εβραϊκό σχολείο της Τουλούζης.
Λόγω της τραγωδίας, η ... προεκλογική εκστρατεία, η οποία επισήμως άρχιζε σήμερα, έχει «παγώσει» τουλάχιστον μέχρι και αύριο Τετάρτη.

Για πρώτη φορά εδώ και δεκαετίες στη Γαλλία, οι υποψήφιοι για την προεδρία ανήγγειλαν σύσσωμοι την αναστολή της εκστρατείας τους, ακυρώνοντας συγκεντρώσεις και συμμετοχές σε ραδιοτηλεοπτικά προγράμματα.


Ο Γάλλος πρόεδρος ήταν παρών στη σχετική τελετή που οργανώθηκε στο κολέγιο Φρανσουά Κουπερέν, στο κέντρο του Παρισιού και ενώπιον των μαθητών επανέλαβε ότι θα γίνουν τα πάντα για να βρεθεί ο δολοφόνος, που είναι πιθανόν το ίδιο πρόσωπο που δολοφόνησε τρεις στρατιωτικούς κατά τις δέκα τελευταίες ημέρες στην περιοχή της Τουλούζης.

«Είναι κατ' αρχάς μια στιγμή περισυλλογής, μετά ίσως η ευκαιρία να αναλογιστεί κανείς αυτό το δράμα, αυτά τα ζητήματα της ανασφάλειας, την εξέλιξη της κοινωνίας», είχε σχολιάσει λίγο νωρίτερα ο υπουργός Εθνικής Παιδείας Λικ Σατέλ. «Απλώς αφήνεται η παιδαγωγική ελευθερία σε κάθε ίδρυμα, σε κάθε διδάσκοντα που, ανάλογα με τους μαθητές του, θα καθορίσει τον καλύτερο τρόπο για να εκφράσει αυτή τη στιγμή περισυλλογή».



Σύμφωνα με τον υπουργό, «όταν επιτίθεσαι σ' ένα σχολείο, επιτίθεσαι σ' ένα θεσμό. Σήμερα το σχολείο είναι αναμφίβολα η τελευταία ενσάρκωση των θεσμών, των αξιών της Δημοκρατίας».

Ο δράστης της Τουλούζης είχε κάμερα στο λαιμό

Ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών Κλοντ Γκεάν δήλωσε σήμερα πως οι αστυνομικοί δεν έχουν αναγνωρίσει τον δράστη των επιθέσεων εναντίον στρατιωτικών και εβραίων στην Τουλούζη και Μοντομπάν και πρόσθεσε πως ένας αυτόπτης μάρτυρας είδε να έχει «περασμένη στο λαιμό του μια μικρή κάμερα».

«Δεν γνωρίζουμε ποιος είναι», τόνισε ο Γκεάν μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό Europe 1. «Προς το παρόν συνεχίζουμε τις έρευνες. Δεν έχουμε σημειώσει πρόοδο», πρόσθεσε, όπως αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο.



Ο Γκεάν αποκάλυψε πως ένας αυτόπτης μάρτυρας κατέθεσε πως «είδε μια μικρή κάμερα περασμένη στο λαιμό του».

Ο Γάλλος υπουργός αναφέρθηκε σε πληροφορία της εφημερίδας Sud-Ouest, σύμφωνα με την οποία ένας αυτόπτης μάρτυρας στην Τουλούζη κατέθεσε πως ο δράστης είχε περασμένη μια μικρού μεγέθους κάμερα γύρω από τον λαιμό του.

«Είναι μια ένδειξη. Πρόκειται για ένα μηχάνημα που καταγράφει εικόνες, κρεμιέται στο στήθος και προσαρμόζεται με λουριά. Τον είδαν πραγματικά - το δηλώνει ένας μάρτυρας - με αυτό το μηχάνημα», εξήγησε ο υπουργός.

Στο 17ο σύνταγμα αλεξιπτωτιστών του Μοντομπάν, στο οποίο ανήκαν οι στρατιωτικοί που δολοφονήθηκαν στις 15 Μαρτίου, είχαν συμβεί, σύμφωνα με γαλλικά μέσα ενημέρωσης, ναζιστικές εκδηλώσεις από τρεις στρατιωτικούς, τους οποίους κατήγγειλε στην ιεραρχία ένας συνάδελφός τους, που εν τω μεταξύ εγκατέλειψε το στρατό.
real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: