4.3.12

Ο κατώτατος μισθός σε Ελλάδα και Ευρώπη ...



Σε πολύ χαμηλά επίπεδα βρίσκεται πλέον ο κατώτατος μισθός, παρά τη μόνιμη επωδό των δανειστών ότι η Ελλάδα θα πρέπει να γίνει πιο ανταγωνιστική.
Καίτοι όμως η ανταγωνιστικότητα οφείλεται σε μια σειρά παραγόντων, η... τρόικα ερμηνεύει το συγκεκριμένο όρο σχεδόν μονομερώς, ζητώντας από την Ελλάδα μείωση των κατώτατων μισθών και αγνοώντας συστηματικά τις έρευνες που δείχνουν ότι ο παράγοντας «μισθολογικό κόστος» στην Ελλάδα βρίσκεται πολύ χαμηλά στον κατάλογο των προβλημάτων που αναφέρουν οι επιχειρήσεις.

Την ίδια ώρα, τα στοιχεία δείχνουν ότι οι κατώτατοι μισθοί στη χώρα μας είναι ήδη πολύ χαμηλοί, λίγο πιο πάνω από την Πορτογαλία και την Εσθονία και λίγο πιο κάτω από την Ισπανία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι παρά τις νουθεσίες των δανειστών, που επικαλούνταν ως παράδειγμα προς... μίμηση την Πορτογαλία και την Ισπανία, η ανεργία στις δύο αυτές χώρες –και ιδιαίτερα στη δεύτερη- βρίσκεται στα υψηλότερα επίπεδα της ευρωζώνης.

Όπως προκύπτει και από τα στοιχεία της Ομοσπονδίας Ευρωπαίων Εργοδοτών (Federation of European Employers)οι κατώτατοι μισθοί δεν αποτελούν εμπόδιο ανταγωνιστικότητας σε χώρες που έχουν ταχθεί στο πλευρό της Άνγκελα Μέρκελ όσον αφορά την επιβολή λιτότητας στην Ελλάδα, όπως η Αυστρία και η Ολλανδία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: