20.3.12

Στο τραπέζι ο συμψηφισμός του εφάπαξ με τα τραπεζικά δάνεια, λέει ο Γ. Κουτρουμάνης...


Η κυβέρνηση εξετάζει τον συμψηφισμό του εφάπαξ βοηθήματος με τις οφειλές από δάνεια στις τράπεζες, δήλωσε την Τρίτη ο υπουργός Εργασίας Γ. Κουτρουμάνης.

Τις τελευταίες ημέρες ο ... υπουργός Εργασίας είχε επαφές γι΄αυτό το θέμα με το Ταμείο Παρακαταθηκών και τις τράπεζες. Σήμερα, συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών Βασίλη Ράπανο.

Το μέτρο αυτό θα είναι προαιρετικό και, όπως εκτιμά ο κ. Κουτρουμάνης, θα βοηθήσει σημαντικά στην εξασφάλιση μεγαλύτερης ρευστότητας για τα ασφαλιστικά ταμεία και επομένως ταχύτερης εξυπηρέτησης για τη λήψη εφάπαξ βοηθημάτων από τους δικαιούχους.

Ο υπουργός Εργασίας υπογράμμισε ακόμα ότι δεν έχει ληφθεί απόφαση για μείωση του εφάπαξ και αυτό ισχύει για όλα τα Ταμεία.

Τα ασφαλιστικά ταμεία είναι υποχρεωμένα να ολοκληρώσουν τις μελέτες και αυτή την έννοια έχει και το τελευταίο έγγραφο της Γενικής Γραμματείας Κοινωνικών Ασφαλίσεων, προκειμένου να συγκεντρωθούν τα απαραίτητα στοιχεία, διευκρίνισε.

Ο κ. Κουτρουμάνης υποστήριξε ότι υπάρχει δυνατότητα επιλογών, έτσι ώστε να μην υπάρξουν μειώσεις και προσέθεσε ότι σε ορισμένα Ταμεία, όπου έχει ζητηθεί από τα ίδια, εξετάζεται η αύξηση της εισφοράς προκειμένου να αντιμετωπίσουν τα ελλείμματα.

Πάντως, τα σενάρια κάνουν λόγο για περικοπές από 10% έως 30% στην εφάπαξ αποζημίωση στο Δημόσιο, τη ΔΕΗ, τις ΔΕΚΟ, τις τράπεζες, τον ιδιωτικό τομέα και τους ελεύθερους επαγγελματίες.

Το υπουργείο Εργασίας έχει αποστείλει επείγον έγγραφο προς τα ασφαλιστικά ταμεία, ζητώντας οικονομικά και στατιστικά στοιχεία.

Νωρίτερα, σήμερα, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό ΒΗΜΑ 99,5 ο κ. Κουτρουμάνης διέψευσε αυτά τα σενάρια, λέγοντας πως δεν υπάρχουν προβλέψεις για τέτοια ποσοστά περικοπών αυτή τη στιγμή.

Όπως είπε, οι αποφάσεις θα ληφθούν μετά την ολοκλήρωση των αναλογιστικών μελετών για τα Ταμεία, κάτι που αναμένεται στα τέλη Μαρτίου.

Ο υπουργός Εργασίας ανέφερε, πάντως, ότι όσον αφορά στο Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων, «πρόθεσή μας είναι να διατηρήσουμε το εφάπαξ στο ύψος που βρίσκεται τώρα».
in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: