9.3.12

Νομικά προβλήματα για τον σκηνοθέτη σκανδαλιστικής ταινίας με θέμα τα Μετέωρα...


Ελισάβετ Παπανικολάου
Χωρίς τις σχετικές άδειες για τα γυρίσματα στα Μετέωρα, βρίσκεται η ταινία «Μετέωρα», που προβλήθηκε στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου και αναμένεται την περίοδο του Πάσχα να κάνει πρεμιέρα στις κινηματογραφικές αίθουσες της Ελλάδας.

Η ταινία που όπως είχε αναφέρει...
το trikalanews.gr , έχει σκηνές «σκανδαλισμού» των πιστών και το χειρότερο για τον σκηνοθέτη, έρχεται από την Αρχαιολογική Υπηρεσία που θα τον οδηγήσει στις δικαστικές αίθουσες για παράνομη λήψη γυρισμάτων χωρίς την απαιτούμενη άδεια.

Σύμφωνα με την ισχύουσα Νομοθεσία, για την κινηματογράφηση ή φωτογράφηση των Μετεώρων απαιτείται γραπτή άδεια είτε από το Υπουργείο Πολιτισμού είτε από την 19η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων που εδρεύει στον λόφο του Προφήτη Ηλία στα Τρίκαλα

Σε δηλώσεις της στο trikalanews.gr η Προϊσταμένη της 19ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων Κρυσταλλία Μαντζανά ξεκαθαρίζει το τοπίο για το θέμα λέγοντας,

«Περιμένουμε την επόμενη εβδομάδα την αντίδραση και τις εντολές του Υπουργείου Πολιτισμού για το θέμα, αφού δεν υπήρξε καμία αλληλογραφία από την πλευρά της παραγωγής της ταινίας για να ζητηθεί άδεια να κινηματογραφήσουν τους ιερούς χώρους. Οποιαδήποτε κινηματογράφηση πραγματοποιείται με παρόντα των φύλακα αρχαιοτήτων της Υπηρεσίας μας ενώ για πλάνα εσωτερικά των Ιερών Μονών απαιτείται έγκριση από το Ηγουμενοσυμβούλιο της εκάστοτε Μονής».

Από την πλευρά τους και οι Ιερές Μονές των Μετεώρων έχουν προβεί στις απαραίτητες νομικές ενέργειες με στόχο να διασφαλιστεί η ιερότητα και η θρησκευτική ακεραιότητα του χώρου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: