30.3.12

Ισπανία: Περικοπές-μαμούθ για τον περιορισμό του ελλείμματος...


Το μεγαλύτερο πακέτο περικοπών από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας στην Ισπανία ανακοίνωσε η κυβέρνηση Ραχόι, προκειμένου να μειωθεί το έλλειμμα από το 8,51% το 2011 στο 5,3% το 2012.

Το «ψαλίδι» της κυβέρνησης φτάνει τα 27 δισ. ευρώ και περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, μειώσεις δαπανών σε...
όλα τα υπουργεία που φτάνουν το 16,9%.

Επίσης, αυξάνονται από την 1η Απριλίου τα τιμολόγια στο ηλεκτρικό ρεύμα κατά 7% και στο φυσικό αέριο κατά 5%.

Η κυβέρνηση προσδοκά επίσης έσοδα άνω των 12 δισ. ευρώ από την αύξηση της φορολογίας των μεγάλων επιχειρήσεων, ενώ δεν προβλέπεται αύξηση του ΦΠΑ.

«Είμαστε αντιμέτωποι με μια οριακή κατάσταση», παραδέχθηκε η εκπρόσωπος της ισπανικής κυβέρνησης Σοράγια Σάενθ ντε Σανταμαρία μετά το πέρας του υπουργικού συμβουλίου και «πρώτη μας υποχρέωση είναι να επανέλθουμε σε υγιή
δημοσιονομικά».

Η Ισπανία έχει δεσμευθεί να μειώσει το δημοσιονομικό έλλειμμά της από το 8,51% που είναι τώρα στο 5,3% του ΑΕΠ μέχρι το τέλος του 2012.

Όμως, όπως σημείωσε η ντε Σανταμαρία, ο στόχος αυτός δεν θα επιτευχθεί «με οποιοδήποτε κόστος», υπογραμμίζοντας την ανάγκη «να υποστηρίξουμε όσους έχουν μεγαλύτερη ανάγκη και να μην παραλύσουμε την ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων
εργασίας», την ώρα που η ανεργία στη χώρα φτάνει σε επίπεδο ρεκόρ (22,85%).

Γι' αυτό το λόγο «πήραμε την απόφαση να διατηρήσουμε τις αυξήσεις στις συντάξεις, να παγώσουμε τους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων αντί να τους μειώσουμε, το ίδιο και το επίδομα ανεργίας και τις κοινωνικές δαπάνες», εξήγησε η Σανταμαρία.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, για να επιτύχει τη μείωση του ελλείμματός της στο 5,3% η Ισπανία χρειάζεται να εξοικονομήσει περίπου 50 δισεκατομμύρια ευρώ, από μείωση δαπανών και νέους φόρους, με δεδομένη την ύφεση που αναμένεται να
μειώσει το ΑΕΠ της Ισπανίας κατά 1,7% φέτος.

Οι αποφάσεις της κυβέρνησης ανακοινώθηκαν ένα 24ωρο μετά τις ογκώδεις διαδηλώσεις των συνδικάτων κατά των μέτρων λιτότητας.

Τα συνδικάτα μιλούν για συμμετοχή άνω των 800 χιλιάδων εργαζομένων, σε αντίθεση με την Αστυνομία που κατέβασε το νούμερο στις 80.000.

Οι διαδηλώσεις ήταν ειρηνικές με εξαίρεση τη Βαρκελώνη, όπου ομάδες νεαρών προκάλεσαν ζημιές σε αρκετά καταστήματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: