13.3.12

Ο Αλέξανδρος «απαντά» στους ανιστόριτους...


Η έκθεση «Αλέξανδρος ο Μέγας: Θησαυροί 2000 χρόνων» που θα παρουσιαστεί αργότερα φέτος στο Μουσείο του Σίδνεϊ, χαρακτηρίζεται από τους διοργανωτές της ως «η μεγαλύτερη και συναρπαστικότερη έκθεση αρχαιοτήτων που παρουσιάστηκε ποτέ σε αυστραλιανό μουσείο».

«Κανείς άλλος...
ηγέτες δεν εξάπτει τόσο πολύ τον θαυμασμό και την φαντασία όσο ο Αλέξανδρος. Αν και πέθανε μόλις σε ηλικία 32 ετών το 323 π.Χ., εντούτοις μέχρι και σήμερα τα επιτεύγματά του συγκλονίζουν την ανθρωπότητα».

Στην έκθεση θα παρουσιαστούν πάνω από 400 αντικείμενα, από την αρχαιότητα έως την σύγχρονη εποχή, που θα απεικονίζουν τόσο τα επιτεύγματα του Αλεξάνδρου όσο και την επιρροή του σε άλλες μεγάλες προσωπικότητες ανά τους αιώνες.

Η συλλογή προέρχεται από το Μουσείο Αρμιτέϊτζ της Πετρούπολης.
Για την ομογένεια η έκθεση αυτή αποκτά ξέχωρη σημασία καθώς καταρρίπτει, με τον πλέον απόλυτο τρόπο, την προπαγάνδα που αμφισβητεί την ελληνικότητα του μεγάλου στρατηλάτη.

Στην ανακοίνωσή του το Μουσείο Σίδνεϊ αναφέρει:
«Χάρη στον Αλέξανδρο, ο ελληνικός πολιτισμός εξαπλώθηκε στα πέρατα του κόσμου και η επιρροή του είναι ορατή ακόμα και σήμερα. Από την Ινδία στο μεγαλύτερο μέρος της Ασίας. Από την Αίγυπτο στην Μογγολία».

Η συλλογή του State Hermitage για το Μέγα Αλέξανδρο άρχισε να συγκεντρώνεται τον 18ο αιώνα από την Αικατερίνη την Μεγάλη της Ρωσίας που ήταν «συνεπαρμένη» από τα κατορθώματα του Μακεδόνα στρατηλάτη.

Η έκθεση θα εγκαινιαστεί στις 24 Νοεμβρίου του 2012 και εκτιμάται από τώρα ότι θα την επισκεφθούν εκατοντάδες χιλιάδες Αυστραλοί...

http://neoskosmos.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: