23.3.12

Ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών κι όχι των φαύλων μηντιαρχών...


kourdistoportocali
Από τον Βασίλη Μπόνιο

Μέσα στο επόμενο δίμηνο κάθε ελληνική τράπεζα θα πρέπει να έχει στα χέρια της τον “λογαριασμό” με τον οποίο θα πρέπει να απευθυνθεί στις αγορές (ΑΜΚ) για να αυξήσει τα κεφάλαιά της πριν προσκαλέσει για βοήθεια το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
Μιλάμε για...

την περίφημη ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών που έχει φέρει στην Αθήνα ομάδα εργασίας της τρόικας με τη συγκεκριμένη αποστολή.

Σημειώνουμε ότι η πρόσφατη εμπειρία της Τράπεζας Κύπρου από τις αγορές ήταν κατά τι τραυματική προκαλώντας έντονο προβληματισμό στους εγχώριους τραπεζίτες.

Όλοι μπορούμε να αντιληφθούμε την σημασία της κεφαλαιακής ενίσχυσης των τραπεζών σε μια καλά οργανωμένη δυτική κοινωνία, όπου ο καπιταλισμός σέβεται τουλάχιστο τους δικούς του κανόνες.

Και μια και μιλάμε για τις τράπεζες είναι νομίζω η στιγμή να αναρωτηθούμε αν είναι μόνο η κρίση αυτή που οδήγησε το ελληνικό τραπεζικό σύστημα –και την οικονομία γενικότερα-στο καναβάτσο η ο τρόπος που λειτούργησαν οι τράπεζες στη διάρκεια της μεταπολίτευσης και πιο συγκεκριμένα η «ευαίσθητη» σχέση με τα ΜΜΕ και τα πολιτικά κόμματα.

Δεκαετίες τώρα οι τράπεζες άπλωναν τον τραχανά-όπως θάλεγε και ο δημοφιλής Μπάμπης Παπαδημητρίου-σκορπώντας εκατομμύρια ευρώ δάνεια σε δύο πηγάδια δίχως πάτο: Σε τυχοδιώκτες και με ζημιογόνες επιχειρήσεις ιδιοκτήτες ΜΜΕ και στα πολιτικά κόμματα, κυρίως τα δύο της εξουσίας.

Εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ δόθηκαν από τις ελληνικές τράπεζες σε μια χούφτα μηντιάρχες των οποίων εφημερίδες και κανάλια δεν πληρούσαν τις προυποθέσεις για να λάβουν τις αντίστοιχες δανειοδοτήσεις.

Πολλοί από δαύτους δεν δίσταζαν να μιλήσουν ανοιχτά για τους εκβιασμούς που ασκούσαν προς τις τράπεζες για να λάβουν τα συνήθως δανεικά κι αγύριστα.

Πιο πολλές πιθανότητες είχαν οι τράπεζες να πάρουν τα λεφτά τους πίσω εάν δάνειζαν μεγαλομαφιόζο της νύχτας παρά τους συγκεκριμένους μηντιάρχες-όπως εξάλλου αποδείχθηκε.


Μάλιστα πολλοί μηντιάρχες ελάμβαναν δάνεια εκατομμυρίων ευρώ υποθηκεύοντας τον τίτλο της αναξιόπιστης εφημερίδας τους η τους τίτλους των εκπομπών του καναλιού τους με τα γνωστά αποτελέσματα. Και δεν φθάνει που έπαιρναν δάνεια στη συνέχεια οι τράπεζες τους έδιναν διαφημίσεις-δηλαδή επιπλέον χρήμα.

Το ίδιο και με τα χρεοκοπημένα πολιτικά κόμματα. Εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ πεταμένα στη χαβούζα του λαικισμού-τίποτε άλλο δεν παρήγαγαν τα κόμματα της μεταπολίτευσης.

Μιλάμε για κύκλο φαύλο και θανατηφόρο.

Πλέον οι τράπεζες έχουν κλείσει αρκετά τις στρόφιγγες προς τους ασυνείδητους επιχειρηματίες των ΜΜΕ οι οποίοι καραδοκούν- σαν κοράκια την ανακεφαλαιοποίησή τους.

Περιμένουν η ρευστότητα των τραπεζών να μετατραπεί, μέσα από νέο δανεισμό, σε ταμειακή ρευστότητα των επιχειρήσεών τους.

Μια ρευστότητα η οποία σε πολλές περιπτώσεις μεταφράζεται σε προσωπικό νεοπλουτισμό εκδοτών και καναλαρχών και όχι σε πραγματικές επενδύσεις με σκοπό την ανάπτυξη των εταιρειών τους.

Οι τράπεζες που θα καταφέρουν να επιβιώσουν στη νέα εποχή οφείλουν να επανεξετάσουν την στάση τους, απέναντι στους κατ’ εξακολούθηση ασυνεπείς και φαύλους μηντιάρχες, οι οποίοι εάν εκλείψουν επιχειρηματικά από την αγορά θα γίνει καλύτερη η χώρα μας…

Δεν υπάρχουν σχόλια: