9.3.12

Λαγκάρντ: Αποφεύχθηκε ο κίνδυνος μιας σοβαρής κρίσης...


Αποφεύχθηκε προς το παρόν ο κίνδυνος μιας σοβαρής κρίσης στην ευρωζώνη, δήλωσε την Πέμπτη η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ, ενώ ήταν σε εξέλιξη η διαδικασία περικοπής του ελληνικού χρέους (PSI).

«Τη στιγμή που μιλάμε, φαίνεται πως είναι σε ... καλό δρόμο. Και φαίνεται πως οι αριθμοί είναι ευοίωνοι», δήλωσε σχετικά με το PSI, στη διάρκεια της τηλεοπτικής εκπομπής Charlie Rose.

«Πιστεύω ότι ο πραγματικός κίνδυνος μιας κρίσης, μιας σοβαρής κρίσης, προς το παρόν αποφεύχθηκε», ανέφερε χαρακτηριστικά η επικεφαλής του ΔΝΤ «Λέω προς το παρόν», πρόσθεσε, «επειδή οι Ευρωπαίοι έχουν ακόμη πολλά πράγματα να κάνουν. Εξακολουθούν να μην έχουν ανεγείρει αυτό το τείχος προστασίας που πολλοί τους ζητούν».

Εξέφρασε ωστόσο την πεποίθησή της πως η Ευρώπη θα συμφωνήσει στο μέγεθος της ασπίδας της κατά της κρίσης του χρέους. «Δεν είμαι απαισιόδοξη...Μύρισε άνοιξη», δήλωσε.

Σημείωσε πάντως πως «η ανάπτυξη είναι ασθενική» και «το χρέος είναι ακόμη πολύ υψηλό». Συνεπώς, όπως είπε, «είναι προς το συμφέρον των Ευρωπαίων να έχουν αυτό το τείχος προστασίας για να σταματήσουν τη διάχυση και να μπορέσουν να βάλουν πολλά χρήματα στις αγορές, αν οι αγορές και οι επενδυτές αποφάσιζαν ξαφνικά να μην ενδιαφέρονται πλέον για το ιταλικό χρέος, για παράδειγμα», επισήμανε.

Και ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Τίμοθι Γκάιτνερ δήλωσε σήμερα πως η Ευρώπη, χάρη στα μέτρα που έλαβε για να περιορίσει την κρίση χρέους στους κόλπους της, δεν δημιουργεί πλέον σημαντικούς κινδύνους για την παγκόσμια οικονομία.

«Εδώ στις ΗΠΑ και αλλού στον κόσμο οι άνθρωποι μπορούν να έχουν περισσότερη εμπιστοσύνη στο γεγονός ότι η Ευρώπη δεν θα προκαλέσει σημαντικές ζημιές στην παγκόσμια οικονομία ή στην οικονομία μας», ανέφερε ο Γκάιτνερ μιλώντας στο δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο PBS.

«Στη διάρκεια των τελευταίων μηνών (οι Ευρωπαίοι) έκαναν μια σαφώς καλύτερη δουλειά απ' ό,τι προηγουμένως για να εξασφαλίσουν ότι ελέγχουν την κατάσταση και να κάνουν τους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο να έχουν μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στην ικανότητά τους (των Ευρωπαίων) να συγκρατήσουν τους κινδύνους της κρίσης», πρόσθεσε ο Γκάιτνερ.

Εκτίμησε πάντως πως για την Ευρώπη η προσπάθεια εξόδου από την κρίση θα είναι ακόμη μακρά και δύσκολη.

ΑΠΕ - ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: