8.3.12

Κατασχέσεις μισθών και ποινικές διώξεις για ληξιπρόθεσμες οφειλές...


Σε κατασχέσεις μισθών ή συντάξεων άνω των 1.000 ευρώ, καθώς και τραπεζικών καταθέσεων οφειλετών του Δημοσίου, θα μπορούν να προχωρούν οι εφορίες προκειμένου να εισπράξουν ληξιπρόθεσμες οφειλές, σύμφωνα με εγχειρίδιο οδηγιών που εξέδωσε χθες το υπουργείο Οικονομικών.

Επιπλέον εάν... το συνολικό ληξιπρόθεσμο χρέος, από κάθε αιτία συμπεριλαμβανομένων των κάθε είδους τόκων η προσαυξήσεων, υπερβαίνει το ποσό των 5.000 ευρώ, τότε μπορεί να ασκηθεί και ποινική δίωξη κατά του οφειλέτη.

Αναλυτικότερα, στο φετινό εγχειρίδιο που εξέδωσε η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων, υπογραμμίζεται ότι δεν επιτρέπεται η επιβολή κατάσχεσης επί μισθών, συντάξεων ή ασφαλιστικών βοηθημάτων που καταβάλλονται περιοδικώς σε βάρος οφειλετών του Δημοσίου, εφόσον το ποσό αυτών αφαιρουμένων των υποχρεωτικών εισφορών, είναι μέχρι 1.000 ευρώ, μηνιαίως.

Αν όμως ο μισθός, η σύνταξη ή το βοήθημα υπερβαίνει τα 1.000 ευρώ, λαμβανομένης υπόψη και της περίπτωσης που ο οφειλέτης λαμβάνει τα ανωτέρω από δύο ή περισσότερους φορείς, λαμβάνεται υπόψη το συνολικό ποσό αυτών και επιτρέπεται η κατάσχεση του 25% αυτών, όμως το εναπομένον ποσό από το σύνολό τους να μην είναι κατώτερο των 1.000 ευρώ.

Αναγκαστικά πάντως μέτρα είσπραξης δεν λαμβάνονται κατά οφειλετών που έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές βεβαιωμένες στις ΔΟΥ υπέρ του Δημοσίου, νομικών προσώπων και τρίτων, ύψους 300 ευρώ, πλην του μέτρου της κατάσχεσης απαιτήσεων των οφειλετών στα χέρια τρίτων. Η συγκεκριμένη μάλιστα ρύθμιση δεν ισχύει για πρόστιμα του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας καθώς και για οφειλές υπέρ ΟΤΑ...
skai.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: