6.3.12

Διευκρινίσεις από το υπουργείο Οικονομικών για το ειδικό τέλος ακινήτων...


Διευκρινίσεις έδωσε το υπουργείο Οικονομικών για τον τρόπο αποπληρωμής του ειδικού τέλους ακινήτων και των λογαριασμών της ΔΕΗ. «Είναι προφανές ότι δεν έχει διακοπεί σε κανέναν πολίτη, άξιο προστασίας που έχει πραγματική αδυναμία καταβολής του ειδικού τέλος ακινήτων, η ...
παροχή ηλεκτρικού ρεύματος» αναφέρει μεταξύ άλλων το υπουργείο.

Ολόκληρη η ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών έχει ως εξής:

«Όπως έχει ανακοινωθεί κατ’ επανάληψη από το Γραφείο Τύπου του Υπουργείου Οικονομικών, το ειδικό τέλος ακινήτων συνεισπράττεται με τους λογαριασμούς της ΔΕΗ από τη ΔΕΗ.

Σύμφωνα με την υπάρχουσα νομοθεσία, όλες οι κατηγορίες νοικοκυριών και καταναλωτών που εξαιρούνται από την καταβολή του ειδικού τέλους ή εμπίπτουν σε ειδικές ρυθμίσεις πιστοποιούνται, εφόσον υποβληθεί σχετικό αίτημα, με απόφαση των αρμόδιων υπηρεσιών του Υπουργείου Οικονομικών. Εφόσον έχει υποβληθεί παρόμοιο αίτημα και εκκρεμεί η έκδοση της σχετικής απόφασης είναι λογικό ένας καταναλωτής να ζητά έναν διακανονισμό της πληρωμής του με τη ΔΕΗ προκειμένου να μην καταβάλει κάτι που τελικώς δεν οφείλει να καταβάλει.

Για τη συντριπτική, όμως, πλειονότητα των καταναλωτών που πρέπει να συγκαταβάλουν το λογαριασμό της ΔΕΗ και το ειδικό τέλος ακινήτων δεν έχει κανένα πρακτικό νόημα η μερική εξόφληση ενός λογαριασμού της ΔΕΗ γιατί στον επόμενο λογαριασμό εξοφλείται το τμήμα του λογαριασμού που δεν έχει καταβληθεί, δηλαδή αυτό που αφορά το ειδικό τέλος ακινήτων και όχι την κατανάλωση ρεύματος.

Όσοι, συνεπώς, έχουν την εντύπωση ότι εξοφλώντας εν μέρει τον λογαριασμό τους εξοφλούν το κόστος ηλεκτρικής ενέργειας και όχι το ειδικό τέλος ακινήτων, έχουν εσφαλμένη εντύπωση, την οποία καλλιεργούν ενδεχομένως και ορισμένα στελέχη της
ΔΕΗ κατά παράβαση του νόμου και των συμβατικών υποχρεώσεων της εταιρίας. Αυτό πρέπει να αποσαφηνιστεί για την προστασία του καταναλωτικού κοινού.

Από την άλλη πλευρά, είναι προφανές ότι δεν έχει διακοπεί σε κανέναν πολίτη, άξιο προστασίας που έχει πραγματική αδυναμία καταβολής του ειδικού τέλος ακινήτων, η παροχή ηλεκτρικού ρεύματος. Αυτό διασφαλίζεται από τις ισχύουσες διατάξεις του νόμου, στις οποίες όποιος έχει δικαίωμα να υπαχθεί μπορεί να υπαχθεί με μια πάρα πολύ απλή διαδικασία».

Ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ

Στο μεταξύ ανακοίνωση εξέδωσε ο ΣΥΡΙΖΑ για το θέμα του τέλους ακινήτων. Σε αυτήν αναφέρονται τα εξής:

«Το υπουργείο Οικονομικών δε θέλει να παραδεχτεί την ήττα που υπέστη η αντισυνταγματική και βάρβαρη πολιτική του επιλογή για το χαράτσι στα ακίνητα.

Κάνοντας πως δεν καταλαβαίνει αφήνει επίτηδες να δημιουργούνται καταστάσεις χάους στα σημεία πληρωμής, ενώ ταυτόχρονα με εκδικητικό τρόπο δεν αναγνωρίζει την απόφαση χιλιάδων πολιτών να μην πληρώσουν το χαράτσι, μέσω της διαδικασίας των ΑΤΜ.

Ας σοβαρευτεί επιτέλους ο "συνταγματολόγος"υπουργός. Εκτίθεται ανεπανόρθωτα.

Πρέπει άμεσα να δοθεί εντολή στη ΔΕΗ για:

-Να αναγνωριστεί ως καταβολή ποσού ρεύματος κάθε πληρωμή που έγινε μέσω ΑΤΜ.

-Να παγώσουν όλες οι ενέργειες διακοπής ρεύματος σε κατοικίες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις μέχρι να δημοσιοποιηθεί η απόφαση του ΣΤΕ.

-Να ασχοληθεί ο εισπρακτικός μηχανισμός της επιχείρησης με τους μεγαλοοφειλέτες και τα εκατομμύρια ευρώ που χρωστάνε.

Οι πολίτες -χρησιμοποιώντας όλα τα όπλα (νομικά, κινηματικά και πολιτικά) που διαθέτουν- θα συνεχίσουν με συλλογικότητα και αυτοοργάνωση τον αγώνα για την κατάργηση όλων των άδικων και βάρβαρων χαρατσιών , για την ανατροπή και την απομάκρυνση της απονομιμοποιημένης κυβέρνησης»...

Δεν υπάρχουν σχόλια: