12.3.12

Σαρκοζί: Αποχωρούμε από τη Σένγκεν αν δεν υπάρξουν αλλαγές...


Φλερτάρει με την αντιμεταναστευτική δεξιά ο γάλλος πρόεδρος...
Το «χαρτί» του μεταναστευτικού «έπαιξε» ο Νικολά Σαρκοζί στη μεγαλύτερη προεκλογική συγκέντρωση της εκστρατείας του στο προάστιο Βιλπέν του Παρισιού, που θεωρείται ως η τελευταία ευκαιρία του γάλλου προέδρου να ...
κερδίσει πόντους έναντι του Φρανσουά Ολάντ των Σοσιαλιστών.

Ο Σαρκοζί ζήτησε μεταρρύθμιση της Σένγκεν στα πρότυπα του ευρω-συμφώνου με υποχρεώσεις και κυρώσεις για τα απείθαρχα κράτη-μέλη, προειδοποιώντας ότι η Γαλλία θα αναστείλει τη συμμετοχή της στη ζώνη ελεύθερης διακίνησης εάν δεν υπάρξει πρόοδος στην προστασία των ευρωπαϊκών συνόρων από την παράνομη μετανάστευση.

Ο χρόνος για την προσφυγή των Γάλλων στις προεδρικές κάλπες μετρά αντίστροφα και το επιτελείο του Σαρκοζί και του κυβερνώντος κόμματος UMP κινητοποίησε όλα τα διαθέσιμα μέσα την Κυριακή για μία μεγάλη, δυναμική συγκέντρωση σε εκθεσιακό κέντρο στο βόρειο παρισινό προάστιο Βιλπέν, με την ελπίδα να ανασχεθεί η... φόρα του Φρανσουά Ολάντ προς το Μέγαρο των Ηλυσίων.

«Σώσαμε την Ελλάδα»

Ο απολογισμός έργου κατά την πενταετία της προεδρίας του θεωρείται ένα από τα πιο αδύναμα σημεία του Σαρκοζί, έτσι ευθύς εξ αρχής ο υποψήφιος πρόεδρος επιχείρησε να αθροίσει όλες τις επιτυχίες του απέναντι σε μία λαοθάλασσα υποστηρικτών του που κυμάτιζε γαλλικές σημαίες.

Ανάμεσά τους και «η σωτηρία της Ελλάδας», όπως είπε, χάρη στη δράση και τις πρωτοβουλίες που ανέλαβε στην Ευρώπη.

«Τώρα που έχουμε αφήσει πίσω μας την ελληνική κρίση, όποιος αγνοεί τη δουλειά που έχει γίνει, είναι ανάξιος» είπε ο γάλλος πρόεδρος, και απευθυνόμενος στο πλήθος υπογράμμισε παράλληλα ότι δεν θα πρέπει να ξεχνούν ότι «αγωνιζόμενοι για τους άλλους, στην ουσία αγωνιζόμαστε και για μας τους ίδιους, αγωνιζόμαστε για τη Γαλλία».

Προειδοποιεί με έξοδο από την Σένγκεν

Με φόντο τις κάλπες ο Σαρκοζί έχει υιοθετήσει σκληρή γραμμή κατά της παράνομης μετανάστευσης προκειμένου να «τραβήξει» ψηφοφόρους της ακροδεξιάς εν όψει του πρώτου γύρου των προεδρικών εκλογών στις 22 Απριλίου. Οι περισσότερες δημοσκοπήσεις καταδεικνύουν ότι ο Σαρκοζί θα χάσει με διαφορά από τον Ολάντ στο δεύτερο γύρο της 6ης Μαΐου.

Στην προεκλογική εμφάνιση στη Βιλπέν ο Γάλλος πρόεδρος εστίασε ξανά στο «καυτό» ζήτημα της μετανάστευσης, λέγοντας αυτή τη φορά ότι εάν εντός των επόμενων 12 μηνών δεν μεταρρυθμιστεί η Σένγκεν κατά τρόπο που να προστατεύει την Ευρώπη από την παράνομη μετανάστευση, η Γαλλία θα αποχωρήσει από τη ζώνη των ανοιχτών συνόρων.

Ο Σαρκοζί ζήτησε πολιτική διακυβέρνηση της ζώνης Σένγκεν. «Η Συνθήκη του Σένγκεν δεν μπορεί πλέον να ανταποκριθεί στη σοβαρότητα της κατάστασης. Θα πρέπει να αναθεωρηθεί. Πρέπει να θέσουμε σε εφαρμογή για την Σένγκεν μια μεταρρύθμιση τόσο διαρθρωτική όσο και αυτή που θέσαμε σε εφαρμογή για το ευρώ. Δεν πρέπει να αφήσουμε τη διαχείριση της μεταναστευτικής ροής στα χέρια των τεχνοκρατών και των δικαστηρίων» δήλωσε.

«Πρέπει να μπορούμε να επιβάλλουμε κυρώσεις, να αναστέλλουμε τη συμμετοχή ή να αποκλείουμε ένα κράτος που δεν τηρεί του όρους της συνθήκης, όπως μπορούμε να επιβάλλουμε κυρώσεις σε ένα κράτος της ζώνης του ευρώ, το οποίο δεν εκπληρώνει τις υποχρεώσεις του» συνέχισε ο πρόεδρος της Γαλλίας.

«Σε μια οικονομική και κοινωνική κατάσταση όπως η δική μας, αν η Ευρώπη δεν ελέγξει τις εισόδους στο έδαφός της, δεν θα μπορεί πλέον να υποδέχεται αξιοπρεπώς αυτούς που καταφθάνουν, δεν θα μπορεί πλέον να ανταποκριθεί στο αίτημα της ενσωμάτωσης εκείνων που αγωνίστηκαν σκληρά για να βρουν τη θέση τους στην κοινωνία, και δεν θα μπορεί πλέον να χρηματοδοτήσει την κοινωνική της προστασία» υπογράμμισε.

Και προειδοποίησε πως εάν παρατηρήσει ότι εντός 12 μηνών δεν έχει καταγραφεί σοβαρή πρόοδος προς την κατεύθυνση της αναδιάρθρωσης της ζώνης Σένγκεν, η Γαλλία θα αναστείλει τη συμμετοχή της έως του ολοκληρωθούν οι σχετικές διαπραγματεύσεις.

Απηύθυνε έκκληση για «μέσα διαχείρισης των κρίσεων, που θα παράσχουν βοήθεια σε χώρες που αντιμετωπίζουν έκτακτες περιστάσεις, και ένα κοινό μέτωπο για την καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης».

«Όπως και για την οικονομία, απαιτείται μια αυξημένη σύγκλιση σχετικά με τα δικαιώματα των αλλοδαπών και το δικαίωμα του ασύλου» δήλωσε ο Σαρκοζί, κατά τον οποίο «η κατάσταση είναι επείγουσα, επειδή δεν πρόκειται να δεχτούμε να υποστούμε τις ανεπάρκειες του ελέγχου στα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης».

Η Συνθήκη Σένγκεν έχει αποτελέσει συμφωνία-ορόσημο για την Ευρωπαϊκή Ένωση, καθιστώντας ευκολότερη τη μετακίνηση των πολιτών της ανάμεσα στα κράτη-μέλη της ζώνης. Ωστόσο, κατ' άλλους έχει καταστεί επίσης ευκολότερη η παράνομη είσοδος μεταναστών.

Κατά τη διάρκεια των εξεγέρσεων στον αραβικό κόσμο, η Ιταλία εξόργισε τη Γαλλία και άλλους εταίρους στην ΕΕ εξαιτίας της παροχής προσωρινής άδειας παραμονής σε χιλιάδες Τυνήσιους που διέφυγαν από τη βία – ώστε να μπορέσουν εν συνεχεία να κινηθούν προς τη Γαλλία για να βρουν φίλους και συγγενείς τους.

Την περασμένη Τετάρτη, μία ομάδα χωρών (Αυστρία, Βέλγιο, Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία, Ολλανδία και Σουηδία) κάλεσαν στη συγκρότηση ενός σχεδίου δράσης για να διακοπεί η ροή της παράνομης μετανάστευσης προς την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Τη Δευτέρα η Κομισιόν πρόκειται να υποβάλει έκθεση σχετικά με τη λειτουργία της ζώνης.

«Αγοράζω Ευρωπαϊκά»

Στο «μέτωπο» της οικονομίας ο συντηρητικός πρόεδρος της Γαλλίας έκανε μία απόπειρα να στηρίξει την αγορά ευρωπαϊκών προϊόντων εντός της ηπείρου, κάνοντας αναφορά στην αντίστοιχη αμερικανική νομοθεσία προς στήριξη των μικρών επιχειρήσεων και των εγχώριων βιομηχανιών.

«Γιατί η Ευρώπη πρέπει να απαγορεύσει στον εαυτό της αυτό που οι Ηνωμένες Πολιτείες, η μεγαλύτερη χώρα της ελεύθερης αγοράς παγκοσμίως, επιτρέπουν στον εαυτό τους;» είπε ο Σαρκοζί, τονίζοντας ότι η Γαλλία θα ζητήσει από την Ευρώπη να υιοθετήσει ένα «Σύμφωνο Αγοράζω Ευρωπαϊκά» στα πρότυπα των ΗΠΑ.

Κατά τον γάλλο πρόεδρο οι ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις θα μπορούν να δίνονται αποκλειστικά και μόνο στις εταιρείες, οποιασδήποτε εθνικότητας, που δεσμεύονται όμως να παράγουν στην Ευρώπη.

* Ο Νικολά Σαρκοζί αναχώρησε από τη συγκέντρωση μαζί με την σύζυγό του Κάρλα Μπρούνι και τον διάσημο ηθοποιό Ζεράρ Ντεπαρτιέ...


BHMA.

Δεν υπάρχουν σχόλια: