19.3.12

Πυρηνικά εργοστάσια περικυκλώνουν την Ελλάδα ...


Ένα χρόνο μετά την καταστροφή, 63 νέοι πυρηνικοί αντιδραστήρες βρίσκονται υπό κατασκευή, ενώ ακόμη 156 προτάσεις είναι σε στάδιο σχεδιασμού ή παραγγελίας.

«Δεν χάσαμε ούτε μία παραγγελία μετά το ... δυστύχημα στη Φουκουσίμα» λέει χαρακτηριστικά ο Σεργκέι Νοβίκοφ, εκπρόσωπος της ρωσικής κρατικής εταιρίας Rosatom. Στο τέλος του 2011, αναφέρει, η εταιρεία είχε 21 διεθνείς παραγγελίες για νέους αντιδραστήρες.

Η κίνα συμμετείχε στην κατασκευή δύο αντιδραστήρων στο Πακιστάν, υπέγραψε συμβόλαια για ακόμη δύο. Ωστόσο οι συγκεκριμένες δραστηριότητές της δεν σταματούν εκεί καθώς έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον να επενδύσει στις πυρηνικές εγκαταστάσεις Τσερναβόδα στη γειτονική μας Ρουμανία και μαζί με τη γαλλική εταιρία EDF ετοιμάζεται να υπογράψει νέα συμβόλαια στη Νότια Αφρική.

Στην Ευρώπη, όπου οι αντιδραστήρες κατά της πυρηνικής ενέργειας είναι έντονες, οι κυβερνήσεις στη Βρετανία και τη Γαλλία, δύο χώρες στις οποίες λειτουργούν 19 και 58 πυρηνικοί αντιδραστήρες αντίστοιχα, εξακολουθούν να παραμένουν υπέρμαχες της πυρηνικής ενέργειας. Η βρετανική κυβέρνηση προτίθεται να υπογράψει με το Παρίσι διμερή συμφωνία συνεργασίας στον τομέα των πυρηνικών. Ήδη η γαλλική AREVA έχει προτείνει την κατασκευή νέων αντιδραστήρων τύπων EPR στη Βρετανία, στην Τσεχία και τη Φιλανδία

Πηγή: Κυριακάτικη Δημοκρατία
metrogreece.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: