21.3.12

Γαλλία: Επιχείρηση της αστυνομίας στην Τουλούζη...


Σε εξέλιξη βρίσκεται από τα ξημερώματα επιχείρηση της επίλεκτης μονάδας RAID της γαλλικής αστυνομίας στην Τουλούζη, για τη σύλληψη 24χρονου υπόπτου για τις επιθέσεις στην πόλη και την... γειτονική της Μοντομπάν. Όπως ανακοίνωσε ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών Κλοντ Γκεάν, συνελήφθη ο αδελφός του 24χρονου.

Ο 24χρονος έχει οχυρωθεί σε σπίτι στη συνοικία Κρουά-Ντοράντ της Τουλούζης, ενώ τρεις αστυνομικοί έχουν τραυματιστεί ελαφρά σε ανταλλαγή πυροβολισμών. Όπως διευκρινίστηκε, στόχος της αστυνομίας είναι να συλληφθεί ο ύποπτος ζωντανός. Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης ακούστηκε έκρηξη από το κτήριο όπου έχει οχυρωθεί ο ύποπτος.

Αστυνομικοί με κράνη και αλεξίσφαιρα γιλέκα έχουν αποκλείσει τη συνοικία και ειδικοί της αστυνομίας διαπραγματεύονται με τον 24χρονο ύποπτο αλγερινής καταγωγής, κάτοικο της Τουλούζης, ο οποίος δηλώνει ότι έχει διασυνδέσεις με την Αλ Κάιντα ενώ αρνείται να παραδοθεί. Στις διαπραγματεύσεις που είναι σε εξέλιξη, ο ύποπτος δηλώνει ότι ήθελε να πάρει εκδίκηση για όσα υφίστανται τα παιδιά της Παλαιστίνης. Δηλώνει ακόμη ότι έχει διασυνδέσεις με σαλαφιστές και ισλαμιστές του Τζιχάντ (ιερού πολέμου).

Σύμφωνα με υψηλά ιστάμενη πηγή, ο 24χρονος θεωρείται ως ο δράστης των επιθέσεων που διαπράχθηκαν στις 11, 15 και 19 Μαρτίου στην Τουλούζη και τη γειτονική πόλη Μοντομπάν εναντίον στρατιωτικών και ενός εβραϊκού σχολείου.

Στο Ισραήλ οι σοροί των θυμάτων

Εν τω μεταξύ, στο Ισραήλ έφθασε νωρίς το πρωί το αεροσκάφος που μετέφερε τις σορούς των τεσσάρων θυμάτων της δολοφονικής επίθεσης στην Τουλούζη.

Το αεροσκάφος των ισραηλινών αερογραμμών El Al, στο οποίο επέβαιναν επίσης 50 συγγενείς των θυμάτων και ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Αλέν Ζιπέ, προσγειώθηκε λίγο μετά τις 05:45 τοπική ώρα (και ώρα Ελλάδος) στο διεθνές αεροδρόμιο του Τελ-Αβίβ.

Σε συνέντευξή του στο δημόσιο ισραηλινό ραδιόφωνο ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ, Ντάνι Αγιαλόν, εξέφρασε ικανοποίηση για την ταχεία δράση της γαλλικής αστυνομίας.

«Χαίρομαι για την ταχεία δράση των γαλλικών αρχών και ευχαριστώ γι΄ αυτό τον Αλέν Ζιπέ», δήλωσε ο Αγιαλόν ο οποίος υποδέχτηκε στο αεροδρόμιο του Τελ-Αβίβ τον επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας.

«Ζήτησα επίσης από τον Αλέν Ζιπέ να διαβιβάσει στον πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί τις ευχαριστίες μου για την ενός λεπτού σιγή που τηρήθηκε σε όλα τα σχολεία της Γαλλίας στη μνήμη των θυμάτων... Ελπίζω ότι οι εγκληματίες θα δικαστούν γρήγορα. Οι ισραηλινές υπηρεσίες πληροφοριών συνεργάζονται με τις αντίστοιχες της Γαλλίας», πρόσθεσε ο Αγιαλόν.

Υπογράμμισε ακόμη ότι «αυτό που συνέβη στην Τουλούζη είναι ένα απεχθές έγκλημα. Υπάρχει μια σχέση ανάμεσα στο έγκλημα αυτό και τις επιθέσεις πρόσφατα που είχαν στόχο τους διπλωμάτες μας (στην Ινδία και την Ταϊλάνδη): το μίσος των φανατικών ισλαμιστών για ο,τιδήποτε δεν ταυτίζεται με το ριζοσπαστικό Ισλάμ».

«Είμαστε όλοι στο ίδιο πλοίο. Πιστεύω ότι σήμερα, τουλάχιστον στη Γαλλία, κατανοούν καλύτερα την πραγματικότητα που αντιμετωπίζει το Ισραήλ για να εγγυηθεί την αυτοάμυνά του», είπε ο Αγιαλόν.
naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: