13.3.12

Πρόβλημα στην περιφέρεια με την ηλεκτρονική συνταγογράφηση, ελλείψει Ιντερνετ ή υπολογιστή...


Σημαντικά προβλήματα και ταλαιπωρία του κόσμου -κυρίως ηλικιωμένων ανθρώπων από την ύπαιθρο- καταγγέλλεται ότι έχουν προκύψει στην περιφέρεια της Μεσσηνίας, με αφορμή την υιοθέτηση της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης από την αρχή του Μαρτίου.
Το βασικότερο πρόβλημα αφορά στην έλλειψη υποδομών -διαδικτυακής σύνδεσης ή και...
ηλεκτρονικού υπολογιστή σε ορισμένες περιπτώσεις- σε περιφερειακά ιατρεία του νομού μας, με συνέπεια οι αγροτικοί γιατροί να υποχρεώνονται να συνταγογραφούν χειρόγραφα.
Σε θεωρητικό επίπεδο, η χειρόγραφη συνταγή -με τον ΑΜΚΑ του γιατρού σε αυτή- μετατρέπεται σε ηλεκτρονική στο φαρμακείο που θα την εκτελέσει ο ασφαλισμένος. Ωστόσο η μετατροπή αυτή, σύμφωνα με πρόσφατη υπουργική απόφαση, επέχει και επιβολή «προστίμου» ύψους ενός ευρώ για το γιατρό που την υπογράφει.
Η πρόσβαση στο Νοσοκομείο Καλαμάτας αποτελεί την επόμενη εναλλακτική -πάντως, ακόμα και χθες, ο δικτυακός τόπος www.e-syntagografisi.gr (της Γενικής Γραμματείας Κοινωνικών Ασφαλίσεων) επέμενε ότι «τα Νοσοκομεία θα μετέχουν στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση, στο άμεσο μέλλον».
Η ταλαιπωρία του κόσμου έρχεται να συνδυαστεί με τις έντονες αντιδράσεις του ιατρικού κόσμου -σε πανελλαδικό επίπεδο- ο οποίος σημειώνει ότι οι υφιστάμενες υποδομές δεν αρκούν για να υιοθετηθεί απόλυτα η ηλεκτρονική συνταγογράφηση.
«Το σύστημα έχει δυνατότητα 48.000 συνταγών ημερησίως, ενώ οι συνταγές είναι 200.000 καθημερινά» τονίζεται σε κοινή ανακοίνωση του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, της ΟΕΝΓΕ (νοσοκομειακοί γιατροί) και του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών. Οπως χαρακτηριστικά σημειώνεται «υπουργική απόφαση, με βάση τον εφαρμοστικό για την υγεία μνημονιακό νόμο, καταλογίζει στους γιατρούς "πρόστιμο" για κάθε μη ηλεκτρονικά συνταγογραφούμενη συνταγή από 1/3/12, ακόμα και σε δομές που με απόλυτη κυβερνητική ευθύνη δεν υπάρχουν οι υποδομές».
Την ίδια στιγμή, η ΠΟΣΕΥΠ ΙΚΑ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Επιστημονικού Υγειονομικού Προσωπικού ΙΚΑ) χαρακτηρίζει το «πρόστιμο» του ενός ευρώ στο γιατρό για κάθε χειρόγραφη συνταγή, ως «κίνηση ακραίου αυταρχισμού και πρωτοφανή απόπειρα εκφοβισμού και τρομοκράτησης».
Η Ομοσπονδία καταγγέλλει ότι το υπουργείο, με τέτοιες μεθοδεύσεις, «προσπαθεί να καλύψει τις αστοχίες και αδυναμίες της πολιτικής του, την στιγμή που ο διαγωνισμός για την ηλεκτρονική υποδομή είναι ακόμα σε εξέλιξη. Δύο χρόνια τώρα, δεν έχει κατορθώσει να εγκαταστήσει στα πολυϊατρεία αξιόπιστο ηλεκτρονικό σύστημα μέσα από το οποίο θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν οι γιατροί την ηλεκτρονική συνταγογράφηση»...

www.eleftheriaonline.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: