20.3.12

Η Τρόικα πιέζει για κατάργηση της αυτοπεραίωσης.....


Κανονικά εφέτος η υποβολή του Ε3 με τους συμπληρωματικούς κωδικούς του αυτοελέγχου
Ισως για τελευταία χρονιά θα συμπληρώσουν εφέτος τους ειδικούς κωδικούς της αυτοπεραίωσης στο νέο έντυπο Ε3 εκατοντάδες χιλιάδες ελεύθεροι επαγγελματίες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, καθώς η...
Τρόικα πιέζει για κατάργηση όλων των σχετικών διατάξεων. Για να διατηρηθούν οι εν λόγω διατάξεις θα πρέπει το υπουργείο Οικονομικών να πείσει την Τρόικα ότι με τη διαδικασία του αυτοελέγχου τα έσοδα του κράτους είναι πολύ περισσότερα από ότι αν υπήρχε η δυνατότητα να ελεγχθούν ορισμένες χιλιάδες επαγγελματιών και επιχειρήσεων. Σε καμία άλλη χώρα του πλανήτη δεν ελέγχονται στο σύνολό τους οι επιχειρήσεις αλλά ο έλεγχος γίνεται πάντα δειγματοληπτικά. Οποιος εντοπιστεί να φοροδιαφεύγει τον περιμένουν πάρα πολύ αυστηρές ποινές.

Ωστόσο, και φέτος οι ελεύθεροι επαγγελματίες που έχουν ετήσια ακαθάριστα έσοδα έως 150.000 ευρώ καθώς και οι επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών αλλά και οι εμπορικές επιχειρήσεις με ετήσιο τζίρο έως 300.000 ευρώ μπορούν να συμπληρώσουν για τα εισοδήματα που απέκτησαν πέρυσι να συμπληρώσουν τους σχετικούς κωδικούς και να μην κληθούν από την εφορία για περαιτέρω έλεγχο.

Πάντως, όσοι ακολουθήσουν αυτή τη διαδικασία είναι πολύ πιθανόν να πληρώσουν αρκετά χρήματα προκειμένου να θεωρηθούν ειλικρινείς οι φορολογικές τους δηλώσεις από την εφορία και να μπουν στο αρχείο. Βέβαια, αν προκύψουν στην
πορεία σοβαρές ενδείξεις φοροδιαφυγής τότε οι ελεγκτές μπορούν να καλέσουν για έλεγχο την επιχείρηση ακόμη και αν έχει ενταχθεί στην αυτοπεραίωση.

Το υπουργείο Οικονομικών έδωσε στη δημοσιότητα το νέο έντυπο Ε3 Οικονομικού έτους 2012 (εισοδήματα 2011) όπου περιλαμβάνεται ο πίνακας Ι στην τρίτη σελίδα του νέου εντύπου το οποίο συνυποβάλλεται με το βασικό φορολογικό έντυπο Ε1 (δήλωση φορολογίας εισοδήματος).

Το νέο έντυπο Ε3 Οικονομικού έτους 2012

Τα ακαθάριστα έσοδα της χρήσης για ελεύθερους επαγγελματίες και επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών θα επαναπροσδιοριστούν τεκμαρτώς, με βάση τον ακόλουθο μαθηματικό τύπο: (δαπάνες χρήσης) Χ 100 / (100 - μοναδικός συντελεστής καθαρού κέρδους).

Για τον προσδιορισμό του αποτελέσματος του «αυτοελέγχου», οι επιχειρηματίες που παρέχουν υπηρεσίες οφείλουν να συμπληρώσουν τους κωδικούς 102-106 και 132-136, ενώ οι ελεύθεροι επαγγελματίες πρέπει να συμπληρώσουν τους κωδικούς 112-116 και 137-141...

BHMA.

Δεν υπάρχουν σχόλια: